Чай Улун

Як не дивно, цей улун не виріс в околицях Нанкіна (Наньцзіна). Це прабатько всіх світ...
Те Гуань Інь - унікальний чай. Він може бути як світлим улун - так і темним. І завжди...
Це найкращий Да Хун Пао, який ми змогли знайти в Китаї. Писати більше нема про що. Т...
Чудова новина для тих, хто не може більше пити "Суниці з вершками". Нарешті...
Отримай знижку +3% при замовленні 3-х товарів
Відкрито
Закрити
Залишилося ще 3 товара
Насправді це не гіркий огірок, а гіркий дикий гарбуз Ку Гуа. Це дуже корисний овоч, д...
Великий женьшеневий улун відрізняється від звичайного тільки чайною сировиною. У ньом...
Один з найзнаменитіших улунів. Свіжий корінь женьшеню висушується на сонці й подрібню...
Той самий Те Гуань Інь екстра-класу. З давніх-давен нефрит у Китаї цінувався вище зол...
Показать еще 14

Улуни – це не окремий сорт, як зазвичай вважається, а ціла лінійка китайських напівферментованих чаїв.

30 приголомшливих смаків та ароматів. Вони відрізняються унікальною технологією обробки чайного листя.

Чаїнки улуну скручуються у щільні кульки, які при заварюванні красиво розпускаються в цільні листки.

У нашому каталозі зібрано виключно якісні сорти з відбірної сировини. Без поламаних частин, гілок і бруду.

Почнемо з географії

Улуни виробляються в Тайвані та у двох китайських провінціях: Гуандун і Фуцзянь. Це південна частина країни. Кліматичні умови в них схожі.

Може, ви чули термін «гуандунські улуни». Це знаменитий темний улун Фен Хуан Дань Цун. Його виробляють тільки в одному місці на планеті – у провінції Гуандун. Цей чай має унікальний аромат і неповторний смак.

У провінції Фуцзянь роблять світлі та темні улуни.

Десь тут знімали «Аватар»

Провінція Гуандун: тут вирощують улуни

Провінція Гуандун

Провінція Фуцзянь: тут вирощують улуни

Провінція Фуцзянь

Далі читайте:

  • як виробляють улун у Китаї;
  • як відрізнити темний улун від чорного чаю, а світлий – від зеленого;
  • що таке молочний улун і як він пов'язаний з молоком;
  • як заварювати цей чай у домашніх умовах;
  • про користь напою.

Технологія виготовлення

За ступенем ферментації улун перебуває десь посередині між зеленим і чорним чаєм (ферментація – 40–60%). Він відрізняється абсолютно особливою технологією виробництва.

  1. Фермери збирають зріле чайне листя на плантаціях високо в горах. Урожай привозять до мануфактур.
  2. Розкладають листя тонким шаром (у кілька сантиметрів) на спеціальні полотнища. Провітрюють їх протягом 4–6 годин під відкритим небом.
  3. На ніч прибирають сировину в прохолодне приміщення.
  4. До ранку триває стадія ферментації. Фермер весь цей час акуратно перетрушує і перебирає листя, намагаючись не пошкодити його.
  5. Вранці сировину кидають у розпарені до температури 150°C центрифуги. За 5–7 хвилин листя втрачає свою форму і стає в’яленим.
  6. Потім їх занурюють у спеціальний прес-верстат і безжально мнуть-мнуть протягом 10 хвилин. Листя виділяє сік і активно окислюється. Аромат при цьому стоїть запаморочливий. У 100 разів сильніший від запаху свіжоскошеної трави.
  7. Останній етап підготовки сировини – сушіння у величезних шафах. А потім – скручування готових листків у щільні кульки.
Висушування чаю в Китаї

Так народжується китайський чай улун (світлий).

Висушування чайного листя

Ферментація чайного листя.

Щоб перетворити світлий улун на темний, потрібно не менше 10 годин коптити його на слабкому вогні (бажано, на деревному вугіллі). Саме завдяки цій тривалій процедурі, яка називається Хунпей, чай стає темним і таким смачним.

Світлий і темний улун: відмінності

СвітлийТемний
Інтенсивний зелений колір чаїнокКоричневий колір чаїнок
Прозорий, із золотистим відтінком настійНастій коньячного кольору
В ароматі уловлюються польові квіти і бузокВ ароматі відчувається характерна пряність
Сферичне скручування листківПоздовжнє скручування листя
Швидко псується. Його потрібно зберігати в холодильнику при температурі -18°СоСПотрібно зберігати в сухому місці при кімнатній температурі

3 відмінності світлого улуну від зеленого чаю

  1. Форма листка. Улуни пресують у верстатах, тому їх листя завжди зім'яте. У зелених чаїв листя цільне (майже завжди).
  2. Аромат. У настоях улуну можна вловити нотки бузку, крапель дощу, польових квітів. Так пахне весна. Зелені чаї – з насиченим, досить різким трав'янистим запахом.
  3. Смак. Спробуйте кілька сортів улунів, а потім зелений чай. І ви відразу зрозумієте, хто є хто.
Улун Те Гуань Інь

Світлий улун


Зелений чай

Зелений чай


Дехто плутає темні улуни з чорними чаями. Це даремно. Для виробництва улуну використовують супервеликі зрілі листки, а для чорного чаю – флеш і тіпси. Аромат перших – пряний, досить терпкий, а других – м'який, із шоколадними нотками.

Темний улун

Темний улун


Чорний чай

Чорний чай


Тепер ви станете справжнім гуру в світі улунів і зможете відрізняти сорти безпомилково. Правда ж?

Чай-блокбастер – молочний улун

На чай «молочний улун» з плантацій стоїть черга з клієнтів

Молочний улун – це група чаїв слабкої або середньої ферментації, ароматизованих штучними молочними, вершковими, карамелевими, шоколадними ароматизаторами. Насиченість смаку і характер запахів залежить від інтенсивності ароматизації.

Що потрібно знати про молочний улун

  1. Якщо в назві китайського чаю є словосполучення «Най Сян» («молочний аромат»), значить, це молочний улун.
  2. Молока в Китаї немає. Чаїнки не поливають молоком. Також не змішують із сухим молоком і цукром. Усе набагато простіше. Вони обробляються спеціальними ароматизаторами.
  3. Якість залежить від сировини. Для основи молочного улуну використовують і добірні великі листи, і низькосортну сировину. У нас можна купити улун тільки преміум-якості.
  4. У чому секрет популярності. Справжній чайний лист в ароматичній «обгортці» більш багатий смаковими відтінками та обертонами.

А тепер для аналогії. У чайній культурі молочний улун займає таке саме місце, як совіньон у Франції. Це популярний молодіжний напій з ефектом, що бадьорить (на відміну від совіньйону, улун тонізує). Спробуйте самі!

Як заварювати улун у домашніх умовах

Світлі улуни слід заварювати водою з температурою 80–85°С. Темні – майже окропом (90–95°С). Визначити температуру води можна термометром або приблизно (нічого страшного, якщо вода буде трохи холоднішою).

Лайфхак. Щоб отримати температуру 85°С без термометра або спеціального термопота, залиште чайник, який щойно закипів, на 5 хвилин з відкритою кришкою.

Для заварювання улуну вам знадобиться всього одна посудина – ізіпот Samo Doyo.

  1. Засипте чай у ситечко (приблизно 1 столову ложку).
  2. Залийте на ⅔ водою.
  3. Через 10–20 секунд натисніть кнопку на кришці. При цьому настій виллється в чахай.
  4. Першу заварку злийте. Вона підходить тільки для омивання чаю і посуду.
  5. Друга заварка – перша дегустація чаю.

Хороші улуни розкривають свій справжній смак до третьої-четвертої заварки. Кращі сорти витримують 15–18 заварювань.

Як заварювати правильно китайський чай

Купити чай улун разом з ізіпотом Samo Doyo можна у нашому каталозі чи в чаївні New Tea.

Рекордсмен за вмістом антиоксидантів

І наостанок розкриємо вам секрет. В улуні міститься найбільша кількість антиоксидантів з усіх китайських чаїв.

Чим корисне щоденне чаювання:

  • сповільнює старіння організму;
  • бореться з атеросклерозом судин, виводить холестеринові бляшки;
  • є профілактикою інфарктів та інсультів;
  • прискорює обмін речовин;
  • активізує роботу мозку;
  • покращує стан шкіри і волосся.

Улун проти зайвої ваги: бій без правил

Цей фантастичний чай не має калорій і збуджує сильний апетит. І якщо не піддатися почуттю голоду, а займатися при цьому спортом, ви спалите набагато більше калорій, ніж ті, хто п'є звичайну воду.

Пийте улун і будьте здорові! Всім добра.

Забудьте все, що знали про китайский чай
 
Насправді ви ніколи не були з ним знайомі по-справжньому
Ми навчимо вас правильно зберігати, заварювати і пити найкращі чаї у світі.

Так, як це відбувається під час традиційної чайної церемонії, тільки…

у 10 разів зручніше та у 20 разів швидше

Живіть в задоволення. Отримайте новий чайний досвід з New Tea
  •  
    Особисто обираємо чай у Китаї
  •  
    Заварюємо по технології чайної церемонії
  •  
    Зберігаємо чай як потрібно, зелений – заморожуємо
  •  
    Пригощаємо феєричними десертами
  •  
    Доставляємо по Києву електровелосипедом
  •  
    Запрошуємо спробувати все в чайній на Мінській