Як заварювати улун

09.03.17
536
Категорії
Улун
Мітки
#Як заварювати
Чай улун

В улунах міститься більше 400 видів корисних для організму людини хімічних сполук. Щоб ці елементи краще засвоювалися, готувати чай потрібно правильно.

Температура води

І темні, і світлі улуни заварюються водою, температура якої становить 85°C.Проте сучасні китайці нещадно заливають «Те Гуань Інь» та «Да Хун Пао» окропом.

Час готування улуну – 3–5 хвилин. Заварювати можна 8-9 разів.

image-old-man
Лайфхак
Щоб отримати температуру 85°C без термометра або спеціального термопоту, залиште чайник, щоб він охолонув протягом 5 хв.

Слабоферментовані улуни дають жовтий колір заварки із зеленим відтінком. А за смаком вони нагадують трав'яний чай з нотками меду і польових квітів.

Сильноферментовані (темні) улуни на фінальному етапі виробництва проходять повільне копчення в чавунному воці на деревному вугіллі. Саме тому чаїнки стають темними, настій набуває бурштинового кольору, а в ароматі відчуваються характерні пряні нотки.

Темний чи світлий — у кожного улуна свій неповторний характер.

Як заварювати молочний улун?

Молочний улун – спокуслива альтернатива класичним улунам. При правильному заварюванні чай заповнить своїм молочним ароматом усю кімнату. Але його треба вміти приготувати. По-перше, заварити чай правильною водою, по-друге, у правильному посуді. Ну, і, звичайно ж, потрібно вміти обрати хороший улун.

Як заварювати молочний улун
Ось такий вигляд має першокласний молочний улун

Як зрозуміти, чи хороший улун

  • Чаїнки щільно скручені та однорідного кольору.
  • У чаї немає лому і гілочок.
  • Світлий і молочний улуни зберігаються в морозильній камері за температури -18°C, інакше вони втратять свою свіжість і смак.
  • Світлий і молочний улуни продаються у вакуумній упаковці для безпечного транспортування.

Тепер ви знаєте, як правильно вибрати молочний улун. Як заварювати цей улун, зараз розповімо.

Від води залежить багато

Ще в давні часи китайці, які зналися на чаї, величезне значення надавали воді. Найціннішою вважалася вода з гірських джерел. Справа в тому, що гірські породи і пісок вимивають з води мінеральні речовини й оксиди, роблячи її м'якою. Чай з такою водою неймовірно смачний і ароматний.

image-old-man
Звичайно, деякі чаї не поліпшити навіть гірською росою, зате зіпсувати дорогий і ніжний чай жорсткою водопровідною водою можна. Допустима норма мінералізації – не більше 300 мг/л.

Якою водою заварювати улун?

  • Бутильованою (але не мінеральною).
  • Водою з крану, яку відфільтрували.
  • Гірською водою.

Базовий посуд

Для заварювання чаю вам знадобляться, як мінімум, чайник і чашка. Маючи правильний посуд, ви відразу зрозумієте, як правильно заварювати молочний улун і будь-який інший улун.

Чайник для правильного заварювання улуну

Ізіпот

В ізіпоті заварювати улун – одне задоволлення. Завдяки технології протоки чаїнки плавають вільно, повністю розкриваючи свої смак і аромат.

Використовуючи ізіпот, ви зможете заварити улун, як у справжній чайній церемонії, але без зайвих переливань і в 10 разів швидше. Це правильний заварник для правильного приготування чаю.

 

Прозора чашка для чаю

 

Чашка

Улун краще пити з прозорої чашки, виконаної з боросилікатного скла. Так ви зможете оцінити колір настою. Скло витримує температуру 180°C і не виділяє ніяких токсичних речовин під впливом високих температур. Не впливає на смак чаю.

Для чаювання краще використовувати невеликі чашки або піали. Це підкреслить цінність чаю і дозволить відрізняти смаки різних заварок.

image-decor-triangle
image-decor-circle
Цікаво знати: як роблять молочний улун
У молочному улуні немає молока. Чай спеціально ароматизують – молочним, карамельним або вершковим ароматизатором.

Як заварювати улун: поетапна інструкція

  1. Закип'ятіть воду. Дайте окропу охолонути 5 хв.
  2. Обдайте чайник і чашку гарячою водою, щоб нагріти і промити посуд.
  3. У колбу засипте 7–10 г улуну (1 ч. л.). Скручені кульки розкриваються і перетворюються на повнотілі листки, тому не переборщіть із кількістю чаю.
  4. Залийте улун невеликою кількістю води.
  5. Нехай він настоїться 10 сек., а потім злийте воду в раковину. Це потрібно для того, щоб чайні листки розкрили смак і аромат. А також з метою гігієни (промивка листя).
  6. Залийте чай заново. Тепер уже доверху. Нехай заварка постоїть 30 сек.
  7. Натисніть кнопку на кришці (вона відкриє клапан, і настій зіллється у внутрішню посудину). Тепер можете розливати улун по чашках і насолоджуватися його божественним смаком.

Как заваривать улун в изипоте

Тепер ви знаєте, як заварювати улун, які воду і посуд для цього найкраще використовувати. Ви справжній чайний гурман.

І наостанок, розкриємо вам кілька чайних табу. Для підстрахування.

Чого робити не варто

  1. Не можна залишати воду в чайнику, якщо збираєтеся заварити улун повторно.
  2. Будь-яку заварку зливайте відразу ж і повністю.
  3. Пийте улун без цукру і лимону. Це самодостатній чай.
  4. Додавайте воду в чайник доти, доки листки залишаються теплими. Якщо дати їм охолонути, чай не зіпсується, але різко втратить в якості.
  5. Не пийте вчорашній чай.
  6. Не пийте чай на голодний шлунок.

Приємного вам чаювання і чудового настрою!

Ще по темі
Чорний плюс зелений – невдалий експеримент чи новий смак чаю
Якщо приїлися звичні смаки, то можна влаштувати гастроексперимент – зробити чайний купаж. Ось тільки чи можна змішувати зелений і чорний чай при заварюванні?
Чорний плюс зелений – невдалий експеримент чи новий смак чаю
Жовтий єгипетський чай: як заварювати
Єгипет країна кольору сонця: спекотні пляжі, піщані піраміди, жовтий чай хельба. Цей напій такий же традиційний для єгиптян, як улун для китайців або мате для аргентинців. По суті, це і не чай зовсім, адже в ньому немає листя чайного куща, а тільки насіння пажитника або хельби.
єгипетський чай: як заварювати
Як заварювати пресований пуер
Пуери – знамениті китайські чаї. Цьому напою вже понад 3000 років. Чай-мандрівник, що долав тисячі кілометрів шляху на спинах коней у купецьких караванах.
Пуер заварювання
Чай кудін: корисні властивості та заварювання
Зелені та червоні чаї, пуери та улуни сьогодні популярні не лише в Китаї, але й серед поціновувачів цього напою в усьому світі. А ось інший китайський різновид чаю – кудін – відомий значно менше. Тим часом про цілющі властивості «гіркої сльози» у Піднебесній знали ще два тисячоліття тому.
Чай кудін
Що таке Ян-Ча?
Ян-Ча (йє-ча) (岩茶-yan — це правильне написання на ханю-піньїнь, але відтворюється трохи ближче до «йєнє»). Означає «стрімчаковий чай», і його так називають через скелястий грунт стрімчаків, місць, де він історично росте. Мы говоримо про район Wuyishan (Уі-Шань) («шань» —значить гора) провинція Фуцзянь в Китаї.
Стрімчакові чаї Китаю
Каркаде: властивості і рецепти приготування
Мальва Венеції, суданська троянда, напій фараонів і, звичайно, каркаде — так називають знаменитий кислуватий напій рубінового кольору. Назв багато, а продукт один: настій роблять із сушених пелюсток гібіскусу, або розели.
Чай із суданської троянди
Як заварюють чай у Китаї
Чай – улюблений напій мільярдів людей. У кожній країні – свої правила чаювання: тайці додають у настій молоко, вершки або аніс, американці вважають за краще охолоджений чай з льодом, французи доливають апельсиновий сік і коньяк.
Традиційне китайське чаювання
Як правильно пити зелений чай
Складно в це повірити, але є люди, які не вміють правильно пити китайський зелений чай. Тому ми підготували невеличкий лікнеп, який допоможе початківцям уникнути типових помилок.
Як правильно пити зелений чай