Як правильно пити зелений чай

23.02.18
1356
Категорії
Зелений чай
Мітки
#Як заварювати
Як правильно пити зелений чай

Складно в це повірити, але є люди, які не вміють правильно пити  китайський зелений чай. Тому ми підготували невеличкий лікнеп, який допоможе початківцям уникнути типових помилок.

Шалене чаювання

Почнемо з того, що навіть якщо ви навчитеся пити чай, як королева Єлизавета II, але при цьому будете неправильно його зберігати і заварювати, дива не станеться. Танці з бубном навколо заварника теж не допоможуть – смак буде огидний.

Тому благаємо вас вивчити 2 правила:

  1. Зелені чаї та світлі улуни потрібно зберігати в морозилці при -18°C.
  2. Будь-який китайський чай потрібно заварювати багато разів протоками (докладніше читайте тут).

І коли ви заварите свіжий зелений чай з морозилки за всіма правилами чайної церемонії, то зрозумієте – це того варте. Ваш захват буде таким самим, як в Ілона Маска під час запуску Falcon Heavy.

Задоволення приносить не тільки запуск ракети, а й чай

А тепер розповімо, як треба пити найсмачніший чай на планеті, щоб отримати від чаювання максимум задоволення.

Правильний посуд: не тільки для відмінників

Китайці п'ють чай з крихітних піал і чашок на 2-3 ковтки. Тому ваша улюблена півлітрова кружка зі строкатою картинкою для чаювання явно не підійде.

В ідеалі потрібно спробувати всі протоки по черзі, адже смак кожної заварки трохи відрізняється. Але якщо ви змішаєте протоки, це не критично.

У нашому магазині піал немає, але є прекрасні чашки Sama Doyo об'ємом 60, 100 і 150 мл. Чашки зроблено з боросилікатного скла, яке витримує будь-які відтінки гарячого і холодного. Пити з такого посуду інтелігентно і красиво.

Мініатюрні чашки для чаю та кави
Мініатюрні чашки на 60 мл.. Набір коштує всього 85 грн.
Чашки для еспресо
Чашки на 100 мл. Тендітні й красиві. 80 грн.
image-decor-triangle
image-decor-circle
Відставляти мізинець чи ні: як правильно?
Дехто досі відставляє мізинчик при чаюванні. Насправді це моветон, а не приналежність до аристократії. Награна манера з'явилася за часів, коли все їли руками, і вважалось елегантним брати їжу трьома пальцями. Сьогодні це виглядає смішно. Не робіть так, будь ласка.

Як аристократи п'ють чай

Розрив шаблону: чай без цукру і лимону

Так-так, вам не здалося. Ні в якому разі не додавайте в зелений китайський чай цукор, мед, молоко, а ще гірше – лимон. Зараз пояснимо чому.

Ми п'ємо чай без цукру і вам того бажаємо.

По-перше, цукор перетворює зелений чай з глибоким багатошаровим смаком в непримітний напій. По-друге, вбиває післясмак, який у китайських чаях має особливу цінність. По-третє, в чашці зеленого чаю без добавок – 6–10 калорій, а з цукром – 65.

Чому чай п'ють без цукру

А лимон за що?

За його кислоту, яка вбиває все хороше, що є в китайському зеленому чаї: нетривіальний смак, фантастичний аромат і красивий колір (лимон освітлює чаї).

Якщо додаєте лимон у чай, щоб позбутися застуди, знайте – у зеленому чаї теж багато антиоксидантів.

Справжній зелений чай прекрасний і без добавок. Заваріть захват!
Сиху Лунцзин
Криниця дракона
Базовий
Базовий
Сиху Лунцзин
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
245 ₴
Молі Лун Чжу
Жасминові перлини
Молі Лун Чжу
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
255 ₴
Сенча
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
100 ₴
Нефритовий ставок із жасмином
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
385 ₴
Молі Бай Мао
Жасминовий білий ворс
Молі Бай Мао
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
130 ₴
Цзюнь Шань
Жовтий чай
Імператорський
Імператорський
Цзюнь Шань
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
1535 ₴
Бі Ло Чунь
Смарагдові спіралі весни
Базовий
Базовий
Бі Ло Чунь
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
225 ₴

Перетримувати не можна

Як ви вже знаєте, зелений чай потрібно заварювати багато разів короткими протоками. Залив заварку на 20–30 секунд і злив. А потім знову залив-злив. Перетримувати не можна, інакше у смаку з'являться гіркота і терпкість.

Як зрозуміти, що ви заварили чай неправильно?

За кольором заварки. Якщо чай насиченого зеленого кольору, майже не просвічується, значить, заварений неправильно.

Який колір у зеленого
Правильно заварений чай – прозорий, світло-зеленого кольору із золотистим відливом

Ну все, тепер ви готові до чаювання в Букінгемському палаці. Але для початку потренуйтеся з рідними і друзями. І вперед – підкорювати світські бранчі.

Веселих вам чаювань!

Ще по темі
Чорний плюс зелений – невдалий експеримент чи новий смак чаю
Якщо приїлися звичні смаки, то можна влаштувати гастроексперимент – зробити чайний купаж. Ось тільки чи можна змішувати зелений і чорний чай при заварюванні?
Чорний плюс зелений – невдалий експеримент чи новий смак чаю
Жовтий єгипетський чай: як заварювати
Єгипет країна кольору сонця: спекотні пляжі, піщані піраміди, жовтий чай хельба. Цей напій такий же традиційний для єгиптян, як улун для китайців або мате для аргентинців. По суті, це і не чай зовсім, адже в ньому немає листя чайного куща, а тільки насіння пажитника або хельби.
єгипетський чай: як заварювати
Як заварювати пресований пуер
Пуери – знамениті китайські чаї. Цьому напою вже понад 3000 років. Чай-мандрівник, що долав тисячі кілометрів шляху на спинах коней у купецьких караванах.
Пуер заварювання
Чай кудін: корисні властивості та заварювання
Зелені та червоні чаї, пуери та улуни сьогодні популярні не лише в Китаї, але й серед поціновувачів цього напою в усьому світі. А ось інший китайський різновид чаю – кудін – відомий значно менше. Тим часом про цілющі властивості «гіркої сльози» у Піднебесній знали ще два тисячоліття тому.
Чай кудін
Що таке Ян-Ча?
Ян-Ча (йє-ча) (岩茶-yan — це правильне написання на ханю-піньїнь, але відтворюється трохи ближче до «йєнє»). Означає «стрімчаковий чай», і його так називають через скелястий грунт стрімчаків, місць, де він історично росте. Мы говоримо про район Wuyishan (Уі-Шань) («шань» —значить гора) провинція Фуцзянь в Китаї.
Стрімчакові чаї Китаю
Каркаде: властивості і рецепти приготування
Мальва Венеції, суданська троянда, напій фараонів і, звичайно, каркаде — так називають знаменитий кислуватий напій рубінового кольору. Назв багато, а продукт один: настій роблять із сушених пелюсток гібіскусу, або розели.
Чай із суданської троянди
Як заварюють чай у Китаї
Чай – улюблений напій мільярдів людей. У кожній країні – свої правила чаювання: тайці додають у настій молоко, вершки або аніс, американці вважають за краще охолоджений чай з льодом, французи доливають апельсиновий сік і коньяк.
Традиційне китайське чаювання
Як заварювати чорний улун Да Хун Пао
«Да Хун Пао», чи «Великий червоний халат», – найпопулярніший темний улун. Входить до десятки знаменитих чаїв Китаю. Його обожнюють хіпстери, репери та інша прогресивна молодь.
Темний улун Да Хун Пао