Складно в це повірити, але є люди, які не вміють правильно пити китайський зелений чай. Тому ми підготували невеличкий лікнеп, який допоможе початківцям уникнути типових помилок.
Почнемо з того, що навіть якщо ви навчитеся пити чай, як королева Єлизавета II, але при цьому будете неправильно його зберігати і заварювати, дива не станеться. Танці з бубном навколо заварника теж не допоможуть – смак буде огидний.
Тому благаємо вас вивчити 2 правила:
- Зелені чаї та світлі улуни потрібно зберігати в морозилці при -18°C.
- Будь-який китайський чай потрібно заварювати багато разів протоками (докладніше читайте тут).
І коли ви заварите свіжий зелений чай з морозилки за всіма правилами чайної церемонії, то зрозумієте – це того варте. Ваш захват буде таким самим, як в Ілона Маска під час запуску Falcon Heavy.
А тепер розповімо, як треба пити найсмачніший чай на планеті, щоб отримати від чаювання максимум задоволення.
Правильний посуд: не тільки для відмінників
Китайці п'ють чай з крихітних піал і чашок на 2-3 ковтки. Тому ваша улюблена півлітрова кружка зі строкатою картинкою для чаювання явно не підійде.
В ідеалі потрібно спробувати всі протоки по черзі, адже смак кожної заварки трохи відрізняється. Але якщо ви змішаєте протоки, це не критично.
У нашому магазині піал немає, але є прекрасні чашки Sama Doyo об'ємом 60, 100 і 150 мл. Чашки зроблено з боросилікатного скла, яке витримує будь-які відтінки гарячого і холодного. Пити з такого посуду інтелігентно і красиво.
Розрив шаблону: чай без цукру і лимону
Так-так, вам не здалося. Ні в якому разі не додавайте в зелений китайський чай цукор, мед, молоко, а ще гірше – лимон. Зараз пояснимо чому.
Ми п'ємо чай без цукру і вам того бажаємо.
По-перше, цукор перетворює зелений чай з глибоким багатошаровим смаком в непримітний напій. По-друге, вбиває післясмак, який у китайських чаях має особливу цінність. По-третє, в чашці зеленого чаю без добавок – 6–10 калорій, а з цукром – 65.
А лимон за що?
За його кислоту, яка вбиває все хороше, що є в китайському зеленому чаї: нетривіальний смак, фантастичний аромат і красивий колір (лимон освітлює чаї).
Якщо додаєте лимон у чай, щоб позбутися застуди, знайте – у зеленому чаї теж багато антиоксидантів.
Перетримувати не можна
Як ви вже знаєте, зелений чай потрібно заварювати багато разів короткими протоками. Залив заварку на 20–30 секунд і злив. А потім знову залив-злив. Перетримувати не можна, інакше у смаку з'являться гіркота і терпкість.
Як зрозуміти, що ви заварили чай неправильно?
За кольором заварки. Якщо чай насиченого зеленого кольору, майже не просвічується, значить, заварений неправильно.
Ну все, тепер ви готові до чаювання в Букінгемському палаці. Але для початку потренуйтеся з рідними і друзями. І вперед – підкорювати світські бранчі.
Веселих вам чаювань!