Зелені та червоні чаї, пуери та улуни сьогодні популярні не лише в Китаї, але й серед поціновувачів цього напою в усьому світі. А ось інший китайський різновид чаю – кудін – відомий значно менше. Тим часом про цілющі властивості «гіркої сльози» у Піднебесній знали ще два тисячоліття тому.
Недосвідчені люди не відрізнять кудін від зеленого чаю, адже зовні заварка дуже схожа на сухе чайне листя. Проте для приготування настою використовується молоде листя падуба широколистого. Врожай вручну збирають навесні, листочки сушать під сонцем, а потім скручують, теж руками, а не машинним методом. Завдяки природним процесам виготовлення чаю у листі зберігаються всі корисні властивості.
Секрет цілющої дії кудіна
За характерний присмак і терпкість чай називають «гіркою сльозою», але ціниться кудін більше за цілющі властивості. За силою впливу на організм напій прирівнюється до фітоліків. Щодо користі, то кудін на голову перевершує зелені чаї.
Склад напою
Сила кудіна – у рідкісному поєднанні корисних елементів. У висушеному листі падуба містяться:
- вітаміни групи В, А, D, РР і Е;
- флавоноїди: концентрація в 10 разів вища, ніж у зелених чайних сортах;
- ефірні масла;
- амінокислоти;
- мінерали та мікроелементи;
- танін.
Корисна дія
Кудін п'ють для покращення самопочуття і при різних захворюваннях.
Як впливає чай з падуба на організм:
- зміцнює серцеві м’язи та стінки судин, запобігає появі тромбів у крові;
- тонізує та знімає втому;
- нормалізує рівень цукру в крові, тому рекомендований діабетикам;
- підвищує імунітет і опірність організму інфекціям;
- м’яко підвищує артеріальний тиск, рекомендується при гіпотонії;
- покращує пам’ять і концентрацію уваги;
- регулює процеси обміну, сприяє схудненню;
- допомагає позбавитися застуди, знижує температуру тіла;
- чистить печінку, виводить токсини й важкі метали.
Незважаючи на список «плюшок», вживання кудіна здатне призвести до зворотного ефекту. Небажано пити цей чай вагітним жінкам, адже напій підвищує тиск, що небезпечно на другому триместрі.
Нюанси заварювання
Кудін схожий на зелений чай, але в приготуванні існують відмінності. Дозування заварки – за кількістю стрілок (скручених листочків). На одну порцію беруть половину стрілки.
Температура води для заварювання має бути не вищою за 60°C. Настій витримують 30 сек. і одразу розливають у чашки. Якщо перетримати – напій вийде занадто гірким. Одна порція заварюється до 5 разів.
Чай кудін – напій, цілющі якості якого люди використовують уже не одне тисячоліття.