Чай кудін: корисні властивості та заварювання

19.06.18
1335
Категорії
Нечайний чай
Мітки
#Як заварювати
Чай кудін

Зелені та червоні чаї, пуери та улуни сьогодні популярні не лише в Китаї, але й серед поціновувачів цього напою в усьому світі. А ось інший китайський різновид чаю – кудін – відомий значно менше. Тим часом про цілющі властивості «гіркої сльози» у Піднебесній знали ще два тисячоліття тому.

image-decor-triangle
image-decor-circle
Чай молодості для коханої
Легенда свідчить, що китайський імператор Тяньбао династії Тан подарував посудину з чаєм своїй нареченій, щоб зберегти молодість і красу обраниці. Кажуть, кудін нареченій сподобався. Про те, як склалися стосунки пари, історія замовчує, а ось напій став у Китаї дуже популярним.

Недосвідчені люди не відрізнять кудін від зеленого чаю, адже зовні заварка дуже схожа на сухе чайне листя. Проте для приготування настою використовується молоде листя падуба широколистого. Врожай вручну збирають навесні, листочки сушать під сонцем, а потім скручують, теж руками, а не машинним методом. Завдяки природним процесам виготовлення чаю у листі зберігаються всі корисні властивості.

збір падубу в Піднебесній
Так весело відбувається збір падуба в Піднебесній

Секрет цілющої дії кудіна

За характерний присмак і терпкість чай називають «гіркою сльозою», але ціниться кудін більше за цілющі властивості. За силою впливу на організм напій прирівнюється до фітоліків. Щодо користі, то кудін на голову перевершує зелені чаї.

Склад напою

Сила кудіна – у рідкісному поєднанні корисних елементів. У висушеному листі падуба містяться:

  • вітаміни групи В, А, D, РР і Е;
  • флавоноїди: концентрація в 10 разів вища, ніж у зелених чайних сортах;
  • ефірні масла;
  • амінокислоти;
  • мінерали та мікроелементи;
  • танін.
листочки загортаються в трубочки
Ці листочки загортаються в трубочки дбайливими збиральницями
Заварений кудін
І знову розпускаються вже в окропі
Чай Кудін
Списи Кудина
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
115 ₴
Не чайний чай. Молоді пагони «Кудін»
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
195 ₴

Корисна дія

Кудін п'ють для покращення самопочуття і при різних захворюваннях.

Як впливає чай з падуба на організм:

  • зміцнює серцеві м’язи та стінки судин, запобігає появі тромбів у крові;
  • тонізує та знімає втому;
  • нормалізує рівень цукру в крові, тому рекомендований діабетикам;
  • підвищує імунітет і опірність організму інфекціям;
  • м’яко підвищує артеріальний тиск, рекомендується при гіпотонії;
  • покращує пам’ять і концентрацію уваги;
  • регулює процеси обміну, сприяє схудненню;
  • допомагає позбавитися застуди, знижує температуру тіла;
  • чистить печінку, виводить токсини й важкі метали.

Незважаючи на список «плюшок», вживання кудіна здатне призвести до зворотного ефекту. Небажано пити цей чай вагітним жінкам, адже напій підвищує тиск, що небезпечно на другому триместрі.

Нюанси заварювання

Кудін схожий на зелений чай, але в приготуванні існують відмінності. Дозування заварки – за кількістю стрілок (скручених листочків). На одну порцію беруть половину стрілки.

Заварений кудін
Заварений кудін
Незвичайний мед з «Гіркої сльози»
Незвичайний мед з «Гіркої сльози». Чудово доповнює напій

Температура води для заварювання має бути не вищою за 60°C. Настій витримують 30 сек. і одразу розливають у чашки. Якщо перетримати – напій вийде занадто гірким. Одна порція заварюється до 5 разів.

Чай кудін – напій, цілющі якості якого люди використовують уже не одне тисячоліття.

Ще по темі
Чорний плюс зелений – невдалий експеримент чи новий смак чаю
Якщо приїлися звичні смаки, то можна влаштувати гастроексперимент – зробити чайний купаж. Ось тільки чи можна змішувати зелений і чорний чай при заварюванні?
Чорний плюс зелений – невдалий експеримент чи новий смак чаю
Жовтий єгипетський чай: як заварювати
Єгипет країна кольору сонця: спекотні пляжі, піщані піраміди, жовтий чай хельба. Цей напій такий же традиційний для єгиптян, як улун для китайців або мате для аргентинців. По суті, це і не чай зовсім, адже в ньому немає листя чайного куща, а тільки насіння пажитника або хельби.
єгипетський чай: як заварювати
Як заварювати пресований пуер
Пуери – знамениті китайські чаї. Цьому напою вже понад 3000 років. Чай-мандрівник, що долав тисячі кілометрів шляху на спинах коней у купецьких караванах.
Пуер заварювання
Що таке Ян-Ча?
Ян-Ча (йє-ча) (岩茶-yan — це правильне написання на ханю-піньїнь, але відтворюється трохи ближче до «йєнє»). Означає «стрімчаковий чай», і його так називають через скелястий грунт стрімчаків, місць, де він історично росте. Мы говоримо про район Wuyishan (Уі-Шань) («шань» —значить гора) провинція Фуцзянь в Китаї.
Стрімчакові чаї Китаю
Каркаде: властивості і рецепти приготування
Мальва Венеції, суданська троянда, напій фараонів і, звичайно, каркаде — так називають знаменитий кислуватий напій рубінового кольору. Назв багато, а продукт один: настій роблять із сушених пелюсток гібіскусу, або розели.
Чай із суданської троянди
Як заварюють чай у Китаї
Чай – улюблений напій мільярдів людей. У кожній країні – свої правила чаювання: тайці додають у настій молоко, вершки або аніс, американці вважають за краще охолоджений чай з льодом, французи доливають апельсиновий сік і коньяк.
Традиційне китайське чаювання
Як правильно пити зелений чай
Складно в це повірити, але є люди, які не вміють правильно пити китайський зелений чай. Тому ми підготували невеличкий лікнеп, який допоможе початківцям уникнути типових помилок.
Як правильно пити зелений чай
Як заварювати чорний улун Да Хун Пао
«Да Хун Пао», чи «Великий червоний халат», – найпопулярніший темний улун. Входить до десятки знаменитих чаїв Китаю. Його обожнюють хіпстери, репери та інша прогресивна молодь.
Темний улун Да Хун Пао