Як заварюють чай у Китаї

27.04.18
921
Категорії
Нечайний чай
Мітки
#Як заварювати
Традиційне китайське чаювання

Чай – улюблений напій мільярдів людей. У кожній країні – свої правила чаювання: тайці додають у настій молоко, вершки або аніс, американці вважають за краще охолоджений чай з льодом, французи доливають апельсиновий сік і коньяк. Однак на батьківщині чаю – в Китаї – скептично ставляться до таких гастрономічних експериментів: у Піднебесній справедливо вважають, що смак цього благородного напою настільки багатогранний, що не потребує доповнення.

Про сорти китайського чаю

Дійсно, навіщо вигадувати нові відтінки смаку за допомогою добавок, якщо одних тільки сортів китайського чаю відомо понад тисячу: щоб спробувати кожний, потрібно витратити роки! Щоб не заплутатися в такому розмаїтті, чаї об'єднали в групи:

Відмінності між категоріями полягають у строках збирання врожаю, частинах чайного куща, що використовуються для приготування чаю, і технології отримання продукту. Крім того, у кожного сорту – характерні смак, аромат і колір настою. Однак щоб розкрити і відчути індивідуальність чаю, потрібно приготувати цей напій правильно.

Ферментація чаю
Кожний сорт відрізняється рівнем ферментації. Пробувати не перепробувати. В цьому і є чари

Від заварювання до чашки: готуємо китайський чай

Щоб спробувати улун або червоний чай, не обов'язково перетворювати чаювання на складну церемонію, але правила заварювання знати треба.

  • Відповідний посуд: у Китаї використовують гайвань або гунфу – традиційні заварники. Якщо цих пристосувань немає під рукою, підійде чайник з ісинської глини, керамічні чайники або чайники зі скла. Китайці смакують напій, п'ють чай ковточками з мініатюрних чашок, тому чайник на 200–400 мл цілком підійде для компанії з 3-5 людей.
  • Вода для чаю: тільки чиста, в ідеалі – джерельна, але якщо такої поблизу нема, візьміть негазовану бутильовану воду.

Нюанси заварювання

У Китаї чай заварюють протоками: перший раз заливають воду в чайник і через 15–30 сек. зливають. Це перша протока, яка потрібна, щоб омити і пом'якшити чайне листя. Після цього заливають нову воду, і готовий настій уже розливають по чашках.

Как быстро и правильно заваривать китайский чай
Швидко і правильно заварювати китайський чай можна в ізіпоті. Це суперзручно. Всі китайці так роблять. І наші постійні клієнти теж :)
image-old-man
Фішка полягає в тому, що заварку заливають водою не один, а кілька разів. Тому ємність китайських чашок – усього 30–40 мл: випили чашку, наповнили знову. Кількість проток залежить від сорту: зелені та білі чаї заварюють 3–5 разів, червоні й пуери – 10 і навіть 15 разів.
Якісні ізіпоти з міцного боросилікатного скла від перевіреного китайського виробника Sama Doyo в New Tea:

Порція чаю із 7–10 г іде на 150–200 мл води. Час заварювання також визначається категорією чаю: слабоферментовані чаї настоюють усього 15–60 сек., чорні сорти – 2–5 хв. Важливо не перетримати чай, інакше з'явиться гіркота. У Китаї з цією метою використовують спеціальну посудину чахай, куди зливають готовий напій перед тим, як розлити по чашках.

І головне: отримати справжнє задоволення від чаю можна, тільки якщо це якісний оригінальний продукт, зроблений і розфасований у Китаї. Такий чай знайдете в чайній NewTea!

Ще по темі
Чорний плюс зелений – невдалий експеримент чи новий смак чаю
Якщо приїлися звичні смаки, то можна влаштувати гастроексперимент – зробити чайний купаж. Ось тільки чи можна змішувати зелений і чорний чай при заварюванні?
Чорний плюс зелений – невдалий експеримент чи новий смак чаю
Жовтий єгипетський чай: як заварювати
Єгипет країна кольору сонця: спекотні пляжі, піщані піраміди, жовтий чай хельба. Цей напій такий же традиційний для єгиптян, як улун для китайців або мате для аргентинців. По суті, це і не чай зовсім, адже в ньому немає листя чайного куща, а тільки насіння пажитника або хельби.
єгипетський чай: як заварювати
Як заварювати пресований пуер
Пуери – знамениті китайські чаї. Цьому напою вже понад 3000 років. Чай-мандрівник, що долав тисячі кілометрів шляху на спинах коней у купецьких караванах.
Пуер заварювання
Чай кудін: корисні властивості та заварювання
Зелені та червоні чаї, пуери та улуни сьогодні популярні не лише в Китаї, але й серед поціновувачів цього напою в усьому світі. А ось інший китайський різновид чаю – кудін – відомий значно менше. Тим часом про цілющі властивості «гіркої сльози» у Піднебесній знали ще два тисячоліття тому.
Чай кудін
Що таке Ян-Ча?
Ян-Ча (йє-ча) (岩茶-yan — це правильне написання на ханю-піньїнь, але відтворюється трохи ближче до «йєнє»). Означає «стрімчаковий чай», і його так називають через скелястий грунт стрімчаків, місць, де він історично росте. Мы говоримо про район Wuyishan (Уі-Шань) («шань» —значить гора) провинція Фуцзянь в Китаї.
Стрімчакові чаї Китаю
Каркаде: властивості і рецепти приготування
Мальва Венеції, суданська троянда, напій фараонів і, звичайно, каркаде — так називають знаменитий кислуватий напій рубінового кольору. Назв багато, а продукт один: настій роблять із сушених пелюсток гібіскусу, або розели.
Чай із суданської троянди
Як правильно пити зелений чай
Складно в це повірити, але є люди, які не вміють правильно пити китайський зелений чай. Тому ми підготували невеличкий лікнеп, який допоможе початківцям уникнути типових помилок.
Як правильно пити зелений чай
Як заварювати чорний улун Да Хун Пао
«Да Хун Пао», чи «Великий червоний халат», – найпопулярніший темний улун. Входить до десятки знаменитих чаїв Китаю. Його обожнюють хіпстери, репери та інша прогресивна молодь.
Темний улун Да Хун Пао