Про ісинські чайники чули всі чаємани, багато хто тримав їх у руках, заварював у них зілля і, зрештою, придбав. Кожний глиняний чайник з Китаю – витвір мистецтва з унікальними технологією виготовлення, стилем і характером. Дізнаємося про них більше!

Глиняні чайники з ісинської глини нині в тренді й на слуху настільки ж, наскільки й найсмачніші китайські чаї з особливим характером. Кожному чаєману сьогодні хочеться купити ісинський чайник, яким можна милуватись. І обов'язково з фірмовою печаткою майстра.

Історія походження унікальних чайників

image-old-man
Уперше заварювальні чайники з глини та інший посуд з неї почали виготовляти в 10–13-х століттях. Саме тоді чай став повсякденним і «народним» напоєм, і для нього була потрібна посудина, гідна його за якістю.

У часи правління династій Мін і Цін (з 14-го по 20-те століття) посуд з ісинської глини почав користуватися неймовірним успіхом, а китайські чаї встигли стати світовим надбанням.

Де добувають ісинську глину?

«Пурпурну» глину видобувають у повіті Ісин. Незвичайний колір виходить завдяки каоліну, кварцу та залізній руді у складі глини. Є багато її сортів, вони впливають на вартість цих чайників. Тож до їх купівлі варто підходити з розумом, щоб не придбати підробку.

Китайські чайники з ісинської глини ніколи не прикрашають глазур'ю з барвниками. Розкішна кольорова гама – це природні відтінки глини та особлива обробка.

Де добувають ісинську глину?

Особливості матеріалу ісинська глина

Якщо ви любите справжній китайський чай не лише за його смак, а й за атмосферу, яку він створює, рішення купити чайник з ісинської глини – для вас. Адже саме в такому посуді чайний дух начебто сідає з вами за стіл під час чайної церемонії, щоб ви розглянули та відчули його чудові чарівні риси та чари.

Головні відмінності простого чайника від чайника з ісинської глини такі:

  1. Чайник ісинський має унікальну термостійкість. Він моментально нагрівається та повільно віддає тепло. Отже, не спотворює чай і дозволяє йому самовиразитись і вразити вас своїм яскравим смаком. А ще чайник з ісинської глини може похвалитися ручкою, яка не нагрівається. Пригощайтеся сміливо!
  2. «Скеляста» міцність. Незважаючи на крихкість зовнішнього вигляду, чайник для заварювання з ісинської глини купити варто навіть тим, хто славиться регулярним розбиванням посуду.
  3. Поліпшення смаку чаю. Пориста подвійна структура посудини дозволить чайним ефірам вбиратися в стінки чайника, роблячи смак наступних напоїв, що заварюються в ньому, глибшим, ніжнішим і ще унікальнішим. Ідеально для пуеру!

«Водяний замок» – окрема краса ісинських чайників

Водяний замок чайника гарантує, що зливання чаю заворожить усіх чіткістю рівного струменя. Все це завдяки отвору в кришці та щільному приляганню кришки з довгою «спідницею» до шийки. І якщо при розливанні напою прикрити цей отвір, чай з носика перестане текти.

Крім того, у перевернутого чайника шийка, носик і верхній край ручки знаходяться на одній лінії та забезпечують рівновагу.

Як виготовляють чайники з ісинської глини?

Китайський чайник з ісинської глини створюється з певного виду глини, видобутого з правильної глибини. Її унікальний склад і складні методи обробки зробили ісинські чайники з провінції Цзянсу відомими в усьому світі. Тож не кожний чайник із глини – ісинський.

Відмінність ісинської глини від звичайної полягає в тому, що вона не буває м'якою та вологою. Це практично тверда порода, скеля, над якою потрібно добре попрацювати, щоб виготовляти з неї посуд. Ось чому її не обробляють на гончарному кругу. Чим глибше вона залягає – тим вона твердіша.

Глину змішують у різних пропорціях, додають оксиди металів і пісок, обпалюють при різних температурах, щоб отримувати величезну палітру відтінків (від чорного до жовтого) та різноманітність текстур:

  • гладеньку;
  • зернисту, що нагадує кірку цитрусів;
  • із вм'ятинами або горбиками.

Далі вона подрібнюється до стану порошку. Глину просіюють і промивають, щоб отримувати пасту, що тягнеться, яку не місять, як зазвичай, а відбивають, щоб вона ущільнилася й «відпустила» зайву воду. Глиняні пластини складають в ємності й закривають, щоб вони не пересихали. За кілька днів її поверхня стане клейкою та більш пластичною. Далі є три варіанти:

  1. Лиття – «масовий» метод виробництва, завдяки якому ісинські чайники купити може кожен. Це найдоступніші типові вироби. Глина заливається у форми та обпалюється. При цьому чайник для заварювання з глини може втратити подвійну пористу структуру, менше часу зберігає тепло, а вода в ньому остигає швидше. Щоправда, навіть такий заварювальний чайник із глини часто «працює» краще за керамічні та скляні судини. А вартість його – найдоступніша.
  2. Напівручне виробництво передбачає формування деталей чайника з глини машинним способом, доведення ж до досконалості відбувається вручну, за допомогою традиційних інструментів.
  3. Найбільш дороге ручне виробництво передбачає відбивання глиняної пластини, щоб по товщині вона стала такою самою, як у готових ісинських чайниках із глини. Далі з пластин вирізають деталі глиняного ісинського чайника і з'єднують між собою. Після цього чайник ісин на кілька тижнів залишають підсихати і тільки потім обпалюють при температурі 1100–1200 градусів. Будь-які інші види глини при цьому плавляться, а ісинська завдяки унікальному мінеральному складу – ні.
Як вибрати чайник для себе?
Де ісиньский купити чайник?

Як вибрати чайник для себе?

Від способу виробництва залежить ціна. «Фабричні» чайники доступніші, але виготовляються з тієї самої легендарної глини і зможуть порадувати вас не менше колекційних екземплярів.

image-old-man
Форми ісинських чайників різноманітні, залежать від фабрики, де виробляються, і від майстра, що має індивідуальні кваліфікацію, стаж і стиль. Справжнім знавцям і поціновувачам варто купити в подарунок чайники з ісинської глини з печаткою майстра: вони будуть на сьомому небі!.

Серфіть сторінки New Tea просто зараз, щоб вибрати найбільш миловидний, унікальний та оригінальний чайник з доставкою по Києву та Україні.

Правила догляду за ісинським дивом

  1. Відразу після чаювання з посудини потрібно видалити чайне листя.
  2. Ретельно промити ісинський чайник ззовні та зсередини, кілька разів проливши воду всередину через носик.
  3. Висушити паперовим рушником і дати постояти відкритим.
  4. Заховати в сухе місце без сторонніх запахів. Спеції поруч з ним зберігати категорично неправильно! Краще виділити чайнику окрему симпатичну полицю поряд з іншим чайним приладдям.

Де купити чайник?

Щоб уберегти себе від підробки, чайник із глини варто купувати лише у спеціалізованому магазині чаю. Ціна його не може бути занизькою, але обов'язково порадує клієнтів New Tea. А за широкого асортименту цих шедевральних посудин і дбайливої кур'єрської доставки по Києву та «Новою Поштою» по Україні – надзвичайно ощасливить!