Чому New Tea, а не «Алі»?

24.10.17
374
Мітки
#Як обрати
Китайське чаювання

Капітан Очевидність повідомляє, що на «АліЕкспрес» продається все: від листів із Хогвартсу до кишенькової голови Джейсона Стетхема. Звичайно, на китайському агрегаторі можна купити китайський чай. А якщо добре пошукати, то навіть непоганий.

Але з досвіду можемо сказати, що помилки і розчарування неминучі. Адже немає ніяких гарантій, що навіть найдорожчий чай на «АліЕкспрес» – якісний.

Якщо у вас є час, зайві гроші та, найголовніше, даоське терпіння, то можете експериментувати скільки завгодно.

Щоб ви зрозуміли, наскільки багато терпіння вам знадобиться, введіть у пошуковий рядок слово «чай» – отримаєте 90+ тисяч товарів.

Про що говорять відгуки

Якщо пошукати по сторінках чаїв на «АліЕкспрес», то можна побачити, що велика частина відгуків зводиться до порожніх фраз, на кшталт: «ще не пробував, але прийшло швидко», «виглядає ок, ніби не підробка», «цей пуер повинен пахнути як земля?».

Траплялись і гірші відгуки. Наприклад, дівчина розповідала про те, що в пристойному, на перший погляд виноградному пуері знайшла недопалок. Не знаємо, наскільки це правда, ми особисто з таким не стикались, але Мережею гуляє фото гніздечка пуеру із цвяхом усередині. Це жах, так.

image-old-man
Давайте будемо реалістами. Відгуків, вартих уваги, на «АліЕкспрес» мало. Обрати якісний чай вони вам навряд чи допоможуть.
Фасовка посилок на Алі
Так чому ж люди купують чай на торговому майданчику?

Стереотип: дешево

Обсяги продажів чаю на «АліЕкспрес» займають друге місце після електроніки – це колосальні масштаби. Причина такої популярності проста – дешевизна. Але це, друзі, ілюзія. Насправді чайні ціни на агрегаторі нічим не відрізняються від цін у New Tea. Тільки є одна різниця: на «АліЕкспрес» ви купуєте кота в мішку, а в нашому магазині – перевірений особисто власниками чай, привезений ними ж із Піднебесної.

image-old-man
Насправді якщо захотіти, то можна купити в Китаї млинець пуеру за 5 юанів (це менше долара). Але пити його не потрібно. Серйозно.

Бувають випадки, коли дорогі брендові пуери на кшталт «Давній товариш», «Сосна і журавель», фабричні Менку, Менхай і Haiwan на «АліЕкспрес» можна знайти за смішними цінами. Дешевше, ніж купувати на фабриці. Ви повинні розуміти, що це, безперечно, підробка, яка не варта своїх грошей.

Але на кожний товар є свій покупець. Ось ви що виберете: кросівки Nike Air Huarache з офіційного магазину чи з кіоску на Петрівці?

Якщо з кросівками все зрозуміло (репліку від оригіналу можна легко відрізнити), то з чаями складніше. Спробуємо розібратися.

Виставка пуерів в Китаї
Виставка пуерів в Піднебесній
Продаж пуерів
Особливо важко вибрати гідний пуер, адже полиці в магазинах ломляться від різноманітності

Як розпізнати підробку?

Найчастіше в Китаї підробляють саме пуери, особливо фабричні. Зараз пояснимо: чому і кому це треба.

Колись у Юньнані (провінції, де виробляють пуери) працювали тільки 4 державні чайні мануфактури: «Куньмін», «Сягуань», «Менхай», «Ланьцан». Млинці, зроблені на цих заводах, вважалися зразковими. Навіть сьогодні в Китаї можна знайти перші пуери, яким по 40–50 років. За ними полюють колекціонери з усього світу, хоча коштують вони цілий статок.

Юньань гори
Десь у цій прекрасній провінції Юньнань знімали «Аватар»

Цінність пуерів полягає в тому, що з часом цей чай стає більш глибоким і цікавим. З кожним роком витримки змінюються смак, аромат і колір настою. Але разом з колекційною вартістю зростає і ціна. Звичайно ж, усе це стає розмінною монетою для чайних шахраїв. У Китаї ринок підроблених пуерів дуже розвинутий.

image-old-man
Найчастіше підробляють саме колекційні фабричні млинці – Менку, Менхай Haiwan, Лао Тон Жі. Як ви думаєте, де продають підробки? Відповідь очевидна.

Якщо підроблені «Айфони» в першу чергу видає операційка Android, то про фальшиві млинці говорять сировина, упаковка і розмір.

Гріхи і ляпи фейкових пуерів

  • Бита сировина. У якісному млинці все листя ціле і неушкоджене. Лому майже немає. 
  • Багато гілочок і чайної пилу.
  • Неоднорідний колір чаїнок.
  • Сировина злиплася грудками або перетворилася на однорідну кашу. Важко розпізнати листочки.
  • Неможливо розламати млинець.
  • Заварюється 4-5 разів (а справжнього пуеру вистачає на 15–20 проток).
image-decor-triangle
image-decor-circle
Лайфхак
Якщо опустити млинець пуеру в холодну воду, і вона почне забарвлюватися, значить, у чаї є штучні барвники. А це неприпустимо. Справжній чай забарвлюється тільки при заварюванні.

Як зрозуміти: поганий чи якісний у вас пуер, продемонструємо наочно в цій таблиці.

Поганий пуер

Хороший пуер

image-decor-triangle
image-decor-circle
Цікаво знати
Технологія виробництва Шу з'явилася в середині 1970-х. Якщо хтось запропонує вам млинець Шу пуеру, якому більше 35 років, можете розсміятися продавцеві в обличчя і пройти повз.

Упаковка

Іноді на китайських агрегаторах і навіть у деяких місцях Києва за солідну суму можуть продати привабливий млинець пуеру в яскравій упаковці, якому, скажімо, 15–20 років. Майже реліквія!
А тепер подивіться на фото нижче. Саме такий вигляд повинен мати старий пуер. За довгі роки паперова упаковка жовтіє, затирається й іноді стає трухою. Врахуйте це при покупці.

Якщо пуеру до 20 років, зверніть увагу на дати на упаковці. Їх повинно бути дві – дата сировини і дата упаковки (в рідкісних випадках буває одна – дата сировини).

На підробці дату не ставлять. Або ставлять лише одну.

image-decor-triangle
image-decor-circle
Це цікаво
Якщо пуеру вже за 30, і на упаковці стоїть дата виробництва – це підробка. Дату фасування почали вказувати відносно недавно, коли чайний ринок став на комерційні рейки.
Фабричні красені

Несемо в маси любов до справжнього чаю

Наша команда наважилася взяти на себе просвітницьку роль у чайній галузі в Україні. Ми щиро хочемо познайомити вас із цим китайським чаєм. З чаєм, за яким стоїть дивовижна історія, довжиною в тисячоліття. З чаєм, який пережив зміну поколінь, революції, технологічний прогрес, комерцію, зміну культурних цінностей.
Після того, як ви спробуєте наш чай, більше ніколи не захочете використовувати синтетичні пакетики із супермаркету. Це ми вам обіцяємо.

Чайна New Tea на Мінській

Приходьте до нас у гості в суперзатишну чайну New Tea на Мінській, ми вам підготуємо сучасну чайну церемонію за всіма правилами і канонами. Ви дізнаєтесь, як потрібно зберігати, заварювати і подавати китайський чай.

Якщо немає можливості приїхати до нас, то можете замовити чай на нашому сайті. Про те, як ми забезпечуємо якість продукції, читайте тут. Якщо коротко, то ми самі їздимо в Китай, самі вибираємо чай і постачальників. І є безкомпромісними в цих питаннях.

Якщо ніяк не можете визначитися з вибором, замовте по 7 грамів на пробу всіх чаїв, які зацікавили. І виберіть собі улюбленця. New Tea - не Алі. У нас усе чесно, душевно і для людей.

image-old-man
P. S. Так, наші чаї трішки дорожчі, ніж на китайському торговельному майданчику (а часто і дешевші). Але що ви оберете: чай, який бачите на реальному фото чи кота в мішку? Вам вирішувати.
Ще по темі
Види кавових напоїв
У різноманітності кавових напоїв легко загубитися, та хіба ж так можна, якщо ви справжній поціновувач кави?
Види кавових напоїв
Кава vs чай: битва за кофеїн
Кофеїн – штука хитра, вміє з'являтися в найнесподіваніших місцях: у колі, шоколаді, снеках, десертах, деяких видах ліків, енергетичних напоях, жуйці, пиві і, звичайно ж, чаї.
Чи правда, що в чаї стільки ж кофеїну, як у каві?
Найкорисніший чай на планеті
Чай від чаю різниться. І справа не тільки у смаку. Є величезна різниця у вмісті танінів, ефірних масел, алкалоїдів, вітамінів та інших корисних речовин, через що змінюється вплив кожного сорту чаю на організм. Саме тому не можна сказати, що якийсь один чай – найкорисніший. Все індивідуально.
Корисний чай
Як вибирати чай, що сподобається
Не кавою єдиною! Чай – найпопулярніший напій у світі після води. На третьому місці – газована вода, і тільки на четвертому – кава. Щодня на планеті випивається більше 2 млрд. чашок чаю. Наскільки ця статистика точна, ми не знаємо. Але те, що чай п'ють усі, – це факт.
Як вибирати чай, що сподобається
Як вибирати китайський чай
Привіт. Я – Олеся. Ми з чоловіком надзвичайно любимо китайський чай. Почалося все просто. Женя часто їздив у відрядження до Китаю і привозив звідти різні чаї. Рік за роком ми вивчали чайну карту, відкривали для себе нові смаки, ретельно досліджували відомі та невідомі сорти Піднебесної. Почали розбиратися в якості чаю. Цього року ми зрозуміли, що витрачаємо час на свою пристрасть недарма.
Критерії якості китайського чаю