Японський чай
Японський чай – мистецтво жити красиво
Ви готові відвідати Японію? Пропонуємо відволіктися від повсякденних справ і зануритися в атмосферу гармонії та умиротворення, як монах-буддист, який спостерігає схід сонця над горою Фудзі. І не переймайтеся, що Країна сонця, що сходить, знаходиться за тисячі кілометрів від Києва: перед вами димить свіжозаварений японський зелений чай, і подорож починається.
Справжній японський чай – це hand made
Чай з Японії впізнаєш з першого ковтка, настільки самобутній та оригінальний смак у цього напою. Тим часом, спочатку чай був завезений на острови монахами-мандрівниками з Китаю ще у VIII столітті. За 13 століть з'явились японські види чаю і дбайливо зберігаються традиції власної чайної церемонії.
Японські чаї, як і сотні років тому, вирощуються на плантаціях островів Хонсю, Сікоку і Косю. Японія, її клімат і ландшафт ніби спеціально створені для чайних кущів: плантації оточені горами і ріками, обдуваються морським вітром, вранці потопають у туманах і росі. Найзнаменитіша чайна провінція – Сідзуока: половина сортів вирощується тут. Чайне листя збирають із кущів три рази на рік: пізньою весною і влітку – в липні та серпні.
Урожай для виготовлення елітних видів чаю збирається вручну, навіть секатори не використовуються, щоб через контакт металу з листям не спотворився смак напою. За день збиральниця (традиційно урожай збирають жінки) встигає зібрати до 15 кг чайного листя, з яких виходить всього 1–2 кг чаю. Справжній японський чай – преміальний продукт, виготовляється в обмеженій кількості, тому ціна на нього не може бути низькою.
Види японського чаю: сенча, матча та інші
У Країні сонця, що сходить, не вирощують звичні нам чорні чаї, чай японський – це виключно зелені неферментовані сорти. В Японії чайне листя піддають більш щадній обробці: обдають парою, а не прогрівають у котлах, як це роблять китайці; завдяки такій «делікатній» технології напій зберігає насичений смак і максимум корисних речовин.
Японські чаї – найпопулярніші види:
- Матча – смарагдовий порошок, схожий на васабі, а не на звичайний чай. Молоденькі зелені листочки дуже дрібно перетираються в яскраво-зелену субстанцію, виходить гарний «нефритовий» чай. Матча – класичний японський зелений чай, головний «герой» чайної церемонії. Смак чаю солодкуватий, тому його не тільки п'ють, але й додають до десертів, роблять з ним морозиво.
- Сенча – просто хіт, найвідоміший японський чай у світі. Листя не подрібнюють, а обробляють парою та висушують. Заварений настій золотаво-зеленого кольору, з терпким смаком і чудовим свіжим ароматом.
- Ходжича – нестандартний зелений японський чай: пропарене листя злегка обсмажують, щоб зменшити вміст кофеїну. Виходить червонувато-коричнева заварка, яка в настої стає карамельною. Смак ходжича – це щось: витончений, із легкими горіховими і ванільними нотками.
- Генмайча – японський чай 2 в 1: чайне листя, змішане з обсмаженим рисом. Несподіване, але дуже вдале поєднання, що додає напою оригінального горіхового смаку. Смачний і доступний за ціною напій полюбляють усі: від пересічних японців до представників імператорського дому.
- Ґьокуро, або «нефритова роса», – найдорожчий японський чай. Сорт легко впізнати за скрученими темно-смарагдовими листочками, що нагадують соснові голки. Продукт преміумкласу, відрізняється солодким смаком. Фішка ґьокуро – морський аромат за рахунок того, що чайне листя пропарюють разом із водоростями. Справжній ґьокуро – рідкість в Україні, однак купити японський чай з ароматом морського бризу можна у New Tea, ми привезли трохи, тільки для своїх.
Японський зелений чай – «чай для геніїв»
Чай ґьокуро самі японці називають «напоєм для геніїв», оскільки чай чистить судини головного мозку, покращує кровообіг і стимулює розумові процеси. Але крутіший за всіх у цьому плані – чай-порошок матча: вміст антиоксидантів у 137 разів вищий, ніж в інших зелених сортах.
Чим ще корисний японський зелений чай:
- заспокоює і розслабляє;
- покращує пам'ять і концентрацію уваги;
- підвищує працездатність;
- зміцнює імунітет;
- знижує рівень шкідливого холестерину.
Як заварювати японський чай
У заварюванні японського чаю є загальні правила і нюанси, що залежать від виду напою. Японські чаї готують так:
- Заварювальний чайник попередньо підігрівають або обдають окропом.
- У чайник насипають заварку. Порція залежить від міцності та сорту чаю. Наприклад, сенча і ніжного матча (усутя) беруть 2 г на 150 мл, для койчі – міцного матча – потрібно 4 г заварки. Рисового чаю та ґьокуро потрібно 5–7 г на 150 мл води.
- Наливають воду, нагріту до 60–90°С (температура залежить від виду чаю). Краще використовувати м'яку воду, для цього її спочатку заморожують, а потім підігрівають.
- Настоюють чай від 30 секунд до 2 хвилин. Матча заварюється один раз, листові японські чаї готують проливами, заливаються водою 3–5 разів, ґьокуро заварюється до 8 разів.
Японські чаї – гордість колекції New Tea
Японія ближче, ніж здається, адже купити японський зелений чай, який зустрічав світанок із видом на Фудзіяму, можна і в Україні: прямо на цій сторінці або в чайній New Tea на Мінській, якщо ви зараз у Києві. Бажаєте скуштувати матча або імператорський ґьокуро, заварити класичний японський чай або генмайча «Попкорн» із рисом? У нас є напої на будь-який смак чи бюджет. Смачного, або «ітадакімасу», як кажуть в Японії!
Популярні запитання про японський чай
Як вибрати японський чай?
Якісний листовий чай не містить лому, листочки цільні, рівномірно забарвлені, без бурих плям, прілості. Чай матча – дрібнодисперсний розсипчастий порошок, зеленого кольору, не тьмяний, без жовтизни. Чаї зберігаються і продаються в герметичній непрозорій упаковці при температурі -18°С.
Який чай п'ють японці?
Температура заварювання японського чаю
Порошковий чай матча заварюється водою, підігрітою до 70°С, сенча готується при температурі 80°С. Для ходжича, генмайча і ґьокуро потрібна гарячіша вода – 90°С.