Як заварювати пресований пуер

21.01.19
1010
Категорії
Пуер
Мітки
#Як заварювати
Пуер заварювання

Пуери – знамениті китайські чаї. Цьому напою вже понад 3000 років. Чай-мандрівник, що долав тисячі кілометрів шляху на спинах коней у купецьких караванах. За місяці подорожі чайне листя спресовувалося, просочувалося вологою, обдувалося вітрами, одним словом, «дозрівали». Так вийшов унікальний витриманий Шен Пуер – напій, що з роками не псується, а тільки набирає в ціні та якості.

Чай під пресом: різновиди фасування

Готовий листовий чай, зазвичай, розфасовують розсипом. Але Пуер, створений за класичною технологією, спресовують у щільні шайби. Вид брикету залежить від місцевості, де вироблений продукт, і сорту чайного куща.

Поширені варіанти:

  • То Ча: традиційний пуер, спресований в корж із поглибленням посередині. Вага від 5 г (на одну порцію) до 3 кг;
  • Бін Ча: ще один класичний спосіб фасування – круглі коржі-шайби. Брикети масою 0,1-5 кг;
  • Дзіань Гуа: форма, яка використовується з імператорських часів. Сухий чай пресується у брикети-гарбузи.
  • Дзин Ча: пресований пуер у вигляді гриба. Таку форму частіше використовують тибетські чаєводи;
  • Фан Ча: квадратні брикети з відбитком-ієрогліфом згори;
  • Жуан Ча: чай в кирпичиках.

Зустрічаються і більш рідкісні варіанти упаковки: брикети у вигляді зірок, драконів, тварин.

Цеглинка пуер форма
Здивовані, що чай буває у формі цеглинки?
Пуер форма тваринки
А як щодо слона? :)
Оберіть для себе пуер
Шу Пу Ер Тулінь 8506 2020 р.
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г
  • млинець, 250 г
290 ₴
Шу Пу Ер Цзин Лун 59 2020 р.
50 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г
  • млинець, 250 г
130 ₴
Шен Пу Ер Тулінь 8505 2020 р.
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г
  • млинець, 250 г
290 ₴
Шу Пу Ер Чжун Ча 7581 2021 р.
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г
  • млинець, 250 г
200 ₴

Приготування витриманого чаю

Якщо вам пощастило роздобути пуер 15-20-річної витримки – дивовижно. Тепер треба правильно заварити напій, щоб легендарний чай повністю розкрив смак і аромат.

image-old-man
Перша та головна особливість приготування пресованого пуеру: відокремлення заварки від коржа.

Сухе листя настільки щільно стиснуто, що пальцями відокремити потрібну кількість заварки доволі складно. Для цього китайці використовують спеціальний ніж.

Проте якщо під рукою немає чайного ножа, нічого страшного – можна взяти звичайний кухонний ніж. Треба не ламати чайне листя, а відділяти заварку пластами, знімаючи лезом верхній шар коржа. Для заварювання однієї порції знадобиться 3-5 г сухого листя.

Заварювання пуеру:

  1. Покласти чай до чайнику: в ідеалі потрібній цегляний заварник, але підійде і керамічний. Лайфхак: щоб чай краще розкрив аромат, треба нагріти чайник вище кімнатної температури.
  2. Залити заварку водою, нагрітою до 90С, витримати 20-30 секунд та злити рідину. Перший пролив потрібний, щоб прибрати пил з сухого листя та «пробудити» чай.
  3. Повторно залити воду. До речі, в Китаї наливають воду з чайників з довгим носиком і з відстані, щоб вода збагатилася киснем.
  4. Настоювати чай лише 10-20 секунд: цього достатньо, щоб чай заварився.
  5. Готовий напій розливають по чашках і насолоджуються чаюванням. Важливо, щоб у чайнику не залишалося рідини: «стара» вода не повинна впливати на смак нового настою.

Витриманий Шен Пуер заварюється до 10-12 разів, тільки з кожною новою заливкою напій настоюється на 5 секунд довше.

Заварювання пуеру
Пуер любить правила, та його смак того вартий

Як бачите, нічого містичного й надважкого: магія пуеру – в неповторному смаку та чаруючому ароматі!

Ще по темі
Чорний плюс зелений – невдалий експеримент чи новий смак чаю
Якщо приїлися звичні смаки, то можна влаштувати гастроексперимент – зробити чайний купаж. Ось тільки чи можна змішувати зелений і чорний чай при заварюванні?
Чорний плюс зелений – невдалий експеримент чи новий смак чаю
Жовтий єгипетський чай: як заварювати
Єгипет країна кольору сонця: спекотні пляжі, піщані піраміди, жовтий чай хельба. Цей напій такий же традиційний для єгиптян, як улун для китайців або мате для аргентинців. По суті, це і не чай зовсім, адже в ньому немає листя чайного куща, а тільки насіння пажитника або хельби.
єгипетський чай: як заварювати
Чай кудін: корисні властивості та заварювання
Зелені та червоні чаї, пуери та улуни сьогодні популярні не лише в Китаї, але й серед поціновувачів цього напою в усьому світі. А ось інший китайський різновид чаю – кудін – відомий значно менше. Тим часом про цілющі властивості «гіркої сльози» у Піднебесній знали ще два тисячоліття тому.
Чай кудін
Що таке Ян-Ча?
Ян-Ча (йє-ча) (岩茶-yan — це правильне написання на ханю-піньїнь, але відтворюється трохи ближче до «йєнє»). Означає «стрімчаковий чай», і його так називають через скелястий грунт стрімчаків, місць, де він історично росте. Мы говоримо про район Wuyishan (Уі-Шань) («шань» —значить гора) провинція Фуцзянь в Китаї.
Стрімчакові чаї Китаю
Каркаде: властивості і рецепти приготування
Мальва Венеції, суданська троянда, напій фараонів і, звичайно, каркаде — так називають знаменитий кислуватий напій рубінового кольору. Назв багато, а продукт один: настій роблять із сушених пелюсток гібіскусу, або розели.
Чай із суданської троянди
Як заварюють чай у Китаї
Чай – улюблений напій мільярдів людей. У кожній країні – свої правила чаювання: тайці додають у настій молоко, вершки або аніс, американці вважають за краще охолоджений чай з льодом, французи доливають апельсиновий сік і коньяк.
Традиційне китайське чаювання
Як правильно пити зелений чай
Складно в це повірити, але є люди, які не вміють правильно пити китайський зелений чай. Тому ми підготували невеличкий лікнеп, який допоможе початківцям уникнути типових помилок.
Як правильно пити зелений чай
Як заварювати чорний улун Да Хун Пао
«Да Хун Пао», чи «Великий червоний халат», – найпопулярніший темний улун. Входить до десятки знаменитих чаїв Китаю. Його обожнюють хіпстери, репери та інша прогресивна молодь.
Темний улун Да Хун Пао