Пуери – знамениті китайські чаї. Цьому напою вже понад 3000 років. Чай-мандрівник, що долав тисячі кілометрів шляху на спинах коней у купецьких караванах. За місяці подорожі чайне листя спресовувалося, просочувалося вологою, обдувалося вітрами, одним словом, «дозрівали». Так вийшов унікальний витриманий Шен Пуер – напій, що з роками не псується, а тільки набирає в ціні та якості.
Чай під пресом: різновиди фасування
Готовий листовий чай, зазвичай, розфасовують розсипом. Але Пуер, створений за класичною технологією, спресовують у щільні шайби. Вид брикету залежить від місцевості, де вироблений продукт, і сорту чайного куща.
Поширені варіанти:
- То Ча: традиційний пуер, спресований в корж із поглибленням посередині. Вага від 5 г (на одну порцію) до 3 кг;
- Бін Ча: ще один класичний спосіб фасування – круглі коржі-шайби. Брикети масою 0,1-5 кг;
- Дзіань Гуа: форма, яка використовується з імператорських часів. Сухий чай пресується у брикети-гарбузи.
- Дзин Ча: пресований пуер у вигляді гриба. Таку форму частіше використовують тибетські чаєводи;
- Фан Ча: квадратні брикети з відбитком-ієрогліфом згори;
- Жуан Ча: чай в кирпичиках.
Зустрічаються і більш рідкісні варіанти упаковки: брикети у вигляді зірок, драконів, тварин.
Приготування витриманого чаю
Якщо вам пощастило роздобути пуер 15-20-річної витримки – дивовижно. Тепер треба правильно заварити напій, щоб легендарний чай повністю розкрив смак і аромат.
Сухе листя настільки щільно стиснуто, що пальцями відокремити потрібну кількість заварки доволі складно. Для цього китайці використовують спеціальний ніж.
Проте якщо під рукою немає чайного ножа, нічого страшного – можна взяти звичайний кухонний ніж. Треба не ламати чайне листя, а відділяти заварку пластами, знімаючи лезом верхній шар коржа. Для заварювання однієї порції знадобиться 3-5 г сухого листя.
Заварювання пуеру:
- Покласти чай до чайнику: в ідеалі потрібній цегляний заварник, але підійде і керамічний. Лайфхак: щоб чай краще розкрив аромат, треба нагріти чайник вище кімнатної температури.
- Залити заварку водою, нагрітою до 90С, витримати 20-30 секунд та злити рідину. Перший пролив потрібний, щоб прибрати пил з сухого листя та «пробудити» чай.
- Повторно залити воду. До речі, в Китаї наливають воду з чайників з довгим носиком і з відстані, щоб вода збагатилася киснем.
- Настоювати чай лише 10-20 секунд: цього достатньо, щоб чай заварився.
- Готовий напій розливають по чашках і насолоджуються чаюванням. Важливо, щоб у чайнику не залишалося рідини: «стара» вода не повинна впливати на смак нового настою.
Витриманий Шен Пуер заварюється до 10-12 разів, тільки з кожною новою заливкою напій настоюється на 5 секунд довше.
Як бачите, нічого містичного й надважкого: магія пуеру – в неповторному смаку та чаруючому ароматі!