Пуер 10-20 років
Вік має значення, коли йдеться про чай пуер. Це той рідкісний випадок, коли чим старший, тим кращий. І дорожчий. Наприклад, якщо пуер 10 років – ціна одна, а чай удвічі старший – на порядок дорожчий, адже це вже колекційна рідкість. Однак в Україні вистачає чайних гурманів, які бажають відчути різницю між молодим і 20-річним напоєм, тому ми привезли справжній витриманий пуер до Києва.
Чому пуер дорожчає з віком
Знайомий нам з дитинства чорний чай рекомендується зберігати не більше року. Хоча і після закінчення строку придатності чай можна заварювати, але смак уже не той. З пуером усе навпаки: напій із кожним роком змінюється на краще, смак стає сильнішим, багатшим, а аромат цікавішим. Секрет – в особливому процесі постферментації, який запускається, коли чай уже зробили і залишили на полицях дозрівати. Так зберігається чай пуер 10 років, 20 років і старший.
Однак дорослішати буде не будь-який чай, а тільки зроблений за класичною технологією виготовлення Шен Пуеру. Чайне листя ферментують до стану зеленого чаю. Окислення відбувається природним шляхом. Потім сировину обробляють трьома способами: сушать, пропарюють або прожарюють. Мета – зупинити ферментацію. Після цього листя скручують і знову просушують. Напівфабрикат «маочу» пресують у традиційні для пуеру форми: млинці, гнізда, цеглинки і залишають дозрівати. Іноді залишають пуер у розсипу.
Пуер 10 років – чай «у самому розквіті сил»
15-річні пуери – золота середина
Витриманий чай – пуер 15 років, ціна при цьому не настільки захмарна, як у колекційних сортів «кому за 20 і старші». Той випадок, коли «молодість уже знає, а старість ще може»: за смаком і ароматом ці чаї вже далекі від початкових, вони ще м'якші, цікавіші. Колір настою – як у марочного коньяку. Чай пуер 15 років витримки заварюють до 20 разів – цілком достатньо, щоб насолодитися фантастичним напоєм.
Пуер 20 років – чайна розкіш
Можна колекціонувати яйця Фаберже, а ми рекомендуємо звернути увагу на пуер 20 років. Коштує чимало, зате можна не тільки милуватися та пишатися таким екземпляром у колекції, а ще й насолоджуватися його смаком. Пуери від 20 років – еліта чайного світу, найкращі у своєму класі, адже піку смакових та ароматичних властивостей витримані Шени досягають за два десятки років після виготовлення.
Навіть якщо маєте у своєму розпорядженні достатньо коштів, пуер 20 років купити – велика удача, адже колекційний чай складно знайти навіть у Китаї, є великий ризик придбати підробку. Вважайте, удача вам уже посміхнулась, адже в New Tea не обманюють: ми самі полюємо за витриманими чаями з Юньнані, знаходимо та привозимо в Україну. Вам залишається тільки купити пуер 20 років. Усі чаї сертифіковано, у документах указано час і місце «народження». Чай продається у традиційних пресованих формах (точах) або в розломі по 7–50 г. Ви просто обираєте, який вам більше подобається пуер 20 років, ціна вказана за грами або за цілу точу.
Як зберігати витриманий пуер
Зрілий пуер – фантастичний напій. Однак описувати, який він на смак, – справа невдячна, це як розповідати про північне сяйво тому, хто не бачив зоряного неба. Пуер потрібно куштувати, смакувати і насолоджуватися ним.