Шен Пуер
Перше, що варто засвоїти: пуер від пуеру відрізняється
Молодий Шен сподобається любителям зеленого чаю, старий – чайним естетам. Давайте розберемося, чим старий Шен відрізняється від молодого.
Молодий Шен пуер (до 5 років) | Старий Шен пуер (5–20 років) |
---|---|
Листки блідо-зеленого кольору | Листки бурі із зеленим відтінком |
Терпкий, легко йде в гіркоту | Гіркота зникає, з'являється благородний і збалансований смак із солодким присмаком |
Колір настою – світло-жовтий, прозорий | Колір настою – коньячний, прозорий |
Якщо перетримати заварку, важко п'ється | Легко п'ється незалежно від ступеня заварювання |
Поговоримо про вік
Пуер Шен – єдиний чай, який з часом не псується, а тільки набирає сили. Але і він не вічний. 30 років – його максимальний строк. Уже після 20 років він стає несмачним, пити неможливо. Заважають сильний несвіжий запах і зів’яле листя.
Час змінює
Якщо чай Шен зроблено з першокласної сировини, то з кожним роком він ставатиме кращим: мудрішим, багатшим, компактнішим. Це дорослішання, не інакше.
Дівчата і пуери: проводимо аналогії
- 5–6-річні Шен пуери схожі на 18-річних дівчат. Зовні все досконало, суцільна краса. Ось тільки чогось не вистачає. Мудрості, чи що.
- 10–12-річні Шен пуери прекрасні, як 25-річні дівчата. Вони вже знають, чого хочуть від життя, у них сформована особистість. Вони мудрі й красиві. На таких можна одружуватися.
- 15-20-річні Шен пуери як зрілі 30-річні жінки. Рідкісні екземпляри. Їх спробувати вдається не кожному, вони зводять з розуму багатьох найвибагливіших гурманів.
Критерії якості Шен пуеру
Виробництво світлого пуеру – складний процес з рядом технологічних проблем. Якщо коротко, то все виглядає приблизно так.
Фермери збирають листя зі старих чайних дерев, потім висушують його на сонці, на вогні у великих чавунних воках. Перебирають, вивантажують у величезні мішки і відправляють на чайні мануфактури. Така сировина називається «маоча», на фабриках його пресують у млинці та інші «пуерні» форми.
Шен пуер з такого врожаю виходить смачним, насиченим, ароматним. З року в рік покращує свої смакові якості й росте в ціні.
Зелений пуер – чай-легенда
Порівняно з Шу Пуером, технологію виготовлення якого розробили в кінці минулого століття, чай Шен – це навчений роками старець. Витриманий пуер з'явився за часів правління династії Тан, а це VII століття до нашої ери! Класичними традиціями чаювання китайці зобов'язані імператорській родині Тан, до цього чай у Піднебесній пили як ліки для профілактики і порятунку від хвороб.
Шен Пуер, як і багато відкриттів, з'явився випадково. Для перевезення по Стародавньому чайному шляху суху заварку складали в мішки і в'ючити на спини коней. Каравани йшли місяцями, за цей час чай пресувався в мішках, мокнув під дощем, сохнув під сонцем і вітром. У результаті, коли напій потрапляв до столу, це був уже не молодий чай, а витримані, дозріли «цеглинки». Зелений пуер ставав коричневим, але найціннішим було те, що напій змінював смак: позбувався гіркоти, натомість набував шляхетної терпкості з приємним оксамитовим післясмаком.
Витриманий чай настільки полюбився імператорам і простим китайцям, що навіть з'явився окремий звичай: в день народження дитини дарувати малюкові млинець молодого пуеру. Дитина росте, пуер – зелений чай – теж «дорослішає» і дорожчає з кожним роком. До речі, багато китайських родин дотримуються цієї традиції й сьогодні. Символічний подарунок на народження перетворюється до повноліття дитини на цінний чай. Це інвестиція, а не просто млинець – Шен Пуер, адже ціна 20-річного чаю раніше дорівнювала вартості року навчання в університеті.
Купити Шен Пуер у New Tea і подарувати новонародженому. Впевнені на 100%, такий презент точно виділиться на тлі повзунків і брязкалець.
Чай Шен Пуер є корисним з першої чашки
Зелений чай пуер цінують не тільки за оригінальний смак. У китайській народній медицині чайне листя використовують для приготування лікарських настоїв. Навіть одна чашка цього напою благотворно впливає на організм. Проте в усьому потрібна міра. Щоб не викликати чайного «сп'яніння», тобто перезбудження нервової системи, рекомендуємо пити не більш 2-3 чашок на день.
Чим корисний чай пуер зелений:
- покращує роботу кишечника;
- нормалізує стан ендокринної системи;
- підвищує імунітет;
- допомагає впоратись із застудою, має протизапальну дію;
- насичує організм вітамінами, ферментами, мінералами;
- сприяє схудненню завдяки сечогінному ефекту;
- знімає втому, підвищує концентрацію уваги і працездатність.
Китайський чай Шен Пуер не випадково називають «напоєм молодості»: його регулярне вживання прискорює регенерацію клітин. У косметології чайне листя і настій використовуються для приготування омолоджувальних масок і кремів. Під дією компонентів чаю шкіра зволожується, очищується і розгладжується.
Пуер – зелений чай для чаювання по-імператорськи
Якщо хочете відчути себе імператором династії Тан, тоді заваріть чай Шен Пуер за всіма правилами. Йдеться не про традиційну чайну церемонію, а про тонкощі заварювання китайського зеленого чаю. Адже можна витратити час і гроші, знайти оригінальний Пуер Шен, купити і зіпсувати неправильним приготуванням.
Як правильно заварювати витриманий пуер:
- підготувати посуд: фарфоровий або глиняний чайник обполоснути окропом;
- насипати чай: 1/5 частину обсягу заварника;
- підігріти воду до 80–95°С: чим «доросліший» Шен Пуер, тим гарячішою має бути вода;
- налити воду в чайничок і відразу злити: це потрібно, щоб змити пил з чаїнок і «розбудити» чай;
- знову залити воду, витримати 15–20 секунд і відразу розлити напій по чашках; важливо не перетримати заварку, інакше з'явиться гіркота, якої вже не позбутися;
Чай Шен Пуер заварюють 8-9 разів, з кожним новим проливом час настоювання збільшують на 5–10 секунд. Повністю листя розкривається тільки після 5–7-го проливу.
Купити Шен Пуер у Києві
Зелений чай пуер роблять за тисячі кілометрів від України, однак купити цей знаменитий напій можна в Києві, у нашій інтернет-чайній New Tea. Ми вже з'їздили і відібрали найкращі сорти чаю в Китаї, вам залишається тільки вибрати пуер зелений на сайті. Який Шен Пуер хочете купити? У нас є «юні» пуери-трилітки і чайні «мудреці», витримані 10–20 років.
Ми продаємо виключно хороші Шен пуери з відбірної сировини. І не спокушайтеся на дешеві підробки в інтернеті, це зовсім не та якість.
Ви можете купити молодий Шен пуер і зберігати 5 років, збільшуючи його цінність. Так ви непогано заощадите.
Приємної вам економії та смачного чаювання!