
Не обов'язково знати, чим Шу пуер відрізняється від Шен пуеру. Ці два різновиди чаю заварюються за однаковими правилами. Але ось між чаєм, яким ми запиваємо бутерброд в обідню перерву, і правильно завареним пуером є величезна різниця.
Температура води
Пуер – незвичайний крупнолистовий чай з характерним присмаком деревини, чорносливу, горіхів. Готові чаїнки великі, темно-коричневого (бурого) кольору.

Заварений напій дає відчутний «димний» запах і солодкуватий присмак.
Інструментарій
Для приготування пуеру важливі три компоненти: чай, вода і посуд, у якому ви заварюватимете і з якого питимете.
Чай
Про те, як правильно вибирати пуер, читайте тут. Якщо коротко, то зверніть увагу на зовнішній вигляд чаїнок. Листки розсипчастого пуеру мають бути цільними, красивими, ароматними, однорідного кольору, досить сухими, але не кришитись. У пресованих пуерах не повинно бути лому, сміття, а чаїнки мають бути однакового розміру.
Вода
Ще під час правління династії Сун (960–1279 рр.) почали звертати увагу на якість води для чаю. Уже тоді ставлення до чаю було сповнене філософією естетизму. Про готовність окропу судили не за бульбашками, а за звуком води, яка закипає.
Існувала думка, що гірська вода – найкраща, річкова – середня, колодязна – найгірша. Іноді воду для чаю привозили з найвіддаленіших гірських джерел.
Справа в тому, що джерельна вода фільтрується через пісок і гірські породи, після чого стає чистою і м'якою. Зміст оксидів і мінеральних речовин у ній значно зменшується. Чай, заварений такою водою, має досконалі смак, колір і аромат.


Водопровідна, озерна чи річкова вода – жорстка, в ній багато двовуглекислого кальцію і магнію. Але при кип'ятінні велика частина цих елементів розпадається й осідає, утворюючи накип, після чого вода стає м'якою. Принаймні такою водою не зіпсуєш чайне листя.

У містах водопровідна вода після дезінфекції пахне хлоркою або іншими домішками. Таку воду краще настоювати у фільтрі весь день, щоб з неї вийшли іони хлору.


Заварювати чай можна водою з пляшок. Але не мінеральною! Допустимий максимум мінералізації – 300 мг/л.
Базовий посуд
![]() | ІзіпотВ ізіпоті можна заварити пуер точно так, як у традиційній чайній церемонії, тільки в 10 разів швидше. Заварник працює за технологією протоки. Чаїнки плавають у ньому, повністю розкриваючи свій смак та аромат. І навіть якщо ви не знали, як заварювати чай пуер, із цим ізіпотом усе стане зрозуміло. |
---|---|
![]() | ЧашкаПрозора чашка з боросилікатного скла – ідеальний посуд для чаювання. У ній ви зможете побачити колір завареного чаю та оцінити його якість. До того ж скло – нетоксичний матеріал, тому не псує смак чаю. |
![]() | Дошка та ніж для обробки млинця пуеруБрикети пуеру спресовані дуже щільно, тому відокремити невеликий шматочок – справа непроста. Для обробки вам знадобляться спеціальна дошка і ніж. Але якщо ви тільки починаєте знайомство з пуером, а дошки у вас немає, то нагрійте млинець над парою і відокремте потрібну кількість виделкою чи кухонним ножем. |
Як заварювати пуер: покрокова інструкція
- Закип'ятіть воду.
- Якщо чайник і чашка нові, обдайте їх окропом.
- Відкрийте кришку ізіпота і засипте в колбу 8–12 г (1,5 ч. л.) пуеру. Залийте наполовину окропом.
- Закрийте кришку і залиште чай прогрітися протягом 10–20 сек., потім злийте цю воду в чайник, натиснувши кнопку на кришці, а далі в раковину. Це потрібно для того, щоб підготувати пуер до подальшого заварювання. За цей час чаїнки розкриють свій аромат і смак. А ще це робиться з гігієнічних міркувань.
- Залийте колбу до краю. Нехай чай настоїться хвилину-дві.
- Натисніть кнопку на ізіпоті, вона відкриє клапан, і готовий чай виллється в нижню частину заварника.
- Тепер настій можна пити.

Пуер можна готувати і у звичайній заварювальній кружці або у френч-пресі. Тільки не перетримуйте заварку, інакше вона гірчитиме. І не забувайте – не можна пити вчорашній чай (чому, читайте тут).
Приємного вам чаювання! Пийте пуер і залишайтеся бадьорими весь день.