Як заварювати пуер

23.02.17
1413
Категорії
Пуер
Мітки
#Як заварювати
Як заварювати пуер

Не обов'язково знати, чим Шу пуер відрізняється від Шен пуеру. Ці два різновиди чаю заварюються за однаковими правилами. Але ось між чаєм, яким ми запиваємо бутерброд в обідню перерву, і правильно завареним пуером є величезна різниця.

Температура води

Пуер – незвичайний крупнолистовий чай з характерним присмаком деревини, чорносливу, горіхів. Готові чаїнки великі, темно-коричневого (бурого) кольору.

image-old-man
Пуер заварюють окропом (100°C) і настоюють до хвилини. Дехто з китайців охолоджує трохи воду до 95°C для заварювання Шен пуеру. Але Шу пуери завжди заливаються окропом.

Заварений напій дає відчутний «димний» запах і солодкуватий присмак.

Інструментарій

Для приготування пуеру важливі три компоненти: чай, вода і посуд, у якому ви заварюватимете і з якого питимете.

Чай

Про те, як правильно вибирати пуер, читайте тут. Якщо коротко, то зверніть увагу на зовнішній вигляд чаїнок. Листки розсипчастого пуеру мають бути цільними, красивими, ароматними, однорідного кольору, досить сухими, але не кришитись. У пресованих пуерах не повинно бути лому, сміття, а чаїнки мають бути однакового розміру.

Рассыпной пуэр

Вода

Ще під час правління династії Сун (960–1279 рр.) почали звертати увагу на якість води для чаю. Уже тоді ставлення до чаю було сповнене філософією естетизму. Про готовність окропу судили не за бульбашками, а за звуком води, яка закипає.

Існувала думка, що гірська вода – найкраща, річкова – середня, колодязна – найгірша. Іноді воду для чаю привозили з найвіддаленіших гірських джерел.

Справа в тому, що джерельна вода фільтрується через пісок і гірські породи, після чого стає чистою і м'якою. Зміст оксидів і мінеральних речовин у ній значно зменшується. Чай, заварений такою водою, має досконалі смак, колір і аромат.

image-decor-triangle
image-decor-circle
Чай пуер: як заварювати
Не можна використовувати для приготування чаю мінералізовану воду. Вона має власний присмак, який спотворює смак напою. А хімічні речовини в її складі вступають у реакцію з чайними танінами, утворюючи нові сполуки. І не всі ці сполуки стануть вам до смаку.

Яку воду використовувати для чаю

Водопровідна, озерна чи річкова вода – жорстка, в ній багато двовуглекислого кальцію і магнію. Але при кип'ятінні велика частина цих елементів розпадається й осідає, утворюючи накип, після чого вода стає м'якою. Принаймні такою водою не зіпсуєш чайне листя.

Як заварювати пуер
Пуер: як заварювати, щоб колір настою був таким насиченим і красивим, читайте далі

У містах водопровідна вода після дезінфекції пахне хлоркою або іншими домішками. Таку воду краще настоювати у фільтрі весь день, щоб з неї вийшли іони хлору.

image-decor-triangle
image-decor-circle
Цікаво знати
Колодязна вода не підходить для заварювання чаю, в ній рекордна кількість мінералів. На завареному такою водою чаї швидко утворюється плівка, що псує смак і колір чаю. Крім того, вона небезпечна для здоров'я.

Заварювати чай можна водою з пляшок. Але не мінеральною! Допустимий максимум мінералізації – 300 мг/л.

Базовий посуд

Чайники-заварники

 

Ізіпот

В ізіпоті можна заварити пуер точно так, як у традиційній чайній церемонії, тільки в 10 разів швидше. Заварник працює за технологією протоки. Чаїнки плавають у ньому, повністю розкриваючи свій смак та аромат. І навіть якщо ви не знали, як заварювати чай пуер, із цим ізіпотом усе стане зрозуміло.

Чашки для чаю

 

Чашка

Прозора чашка з боросилікатного скла – ідеальний посуд для чаювання. У ній ви зможете побачити колір завареного чаю та оцінити його якість. До того ж скло – нетоксичний матеріал, тому не псує смак чаю.

Дошки для обробки пуеру

 

Дошка та ніж для обробки млинця пуеру

Брикети пуеру спресовані дуже щільно, тому відокремити невеликий шматочок – справа непроста. Для обробки вам знадобляться спеціальна дошка і ніж. Але якщо ви тільки починаєте знайомство з пуером, а дошки у вас немає, то нагрійте млинець над парою і відокремте потрібну кількість виделкою чи кухонним ножем.

Як заварювати пуер: покрокова інструкція

  1. Закип'ятіть воду.
  2. Якщо чайник і чашка нові, обдайте їх окропом.
  3. Відкрийте кришку ізіпота і засипте в колбу 8–12 г (1,5 ч. л.) пуеру. Залийте наполовину окропом.
  4. Закрийте кришку і залиште чай прогрітися протягом 10–20 сек., потім злийте цю воду в чайник, натиснувши кнопку на кришці, а далі в раковину. Це потрібно для того, щоб підготувати пуер до подальшого заварювання. За цей час чаїнки розкриють свій аромат і смак. А ще це робиться з гігієнічних міркувань.
  5. Залийте колбу до краю. Нехай чай настоїться хвилину-дві.
  6. Натисніть кнопку на ізіпоті, вона відкриє клапан, і готовий чай виллється в нижню частину заварника.
  7. Тепер настій можна пити.
image-old-man
Пуер можна заварювати до 15 разів. Тільки кожну наступну заварку витримуйте на хвилину довше.

Млинці пуерів: як заварювати

Пуер можна готувати і у звичайній заварювальній кружці або у френч-пресі. Тільки не перетримуйте заварку, інакше вона гірчитиме. І не забувайте – не можна пити вчорашній чай (чому, читайте тут).

Приємного вам чаювання! Пийте пуер і залишайтеся бадьорими весь день.

Ще по темі
Чорний плюс зелений – невдалий експеримент чи новий смак чаю
Якщо приїлися звичні смаки, то можна влаштувати гастроексперимент – зробити чайний купаж. Ось тільки чи можна змішувати зелений і чорний чай при заварюванні?
Чорний плюс зелений – невдалий експеримент чи новий смак чаю
Жовтий єгипетський чай: як заварювати
Єгипет країна кольору сонця: спекотні пляжі, піщані піраміди, жовтий чай хельба. Цей напій такий же традиційний для єгиптян, як улун для китайців або мате для аргентинців. По суті, це і не чай зовсім, адже в ньому немає листя чайного куща, а тільки насіння пажитника або хельби.
єгипетський чай: як заварювати
Як заварювати пресований пуер
Пуери – знамениті китайські чаї. Цьому напою вже понад 3000 років. Чай-мандрівник, що долав тисячі кілометрів шляху на спинах коней у купецьких караванах.
Пуер заварювання
Чай кудін: корисні властивості та заварювання
Зелені та червоні чаї, пуери та улуни сьогодні популярні не лише в Китаї, але й серед поціновувачів цього напою в усьому світі. А ось інший китайський різновид чаю – кудін – відомий значно менше. Тим часом про цілющі властивості «гіркої сльози» у Піднебесній знали ще два тисячоліття тому.
Чай кудін
Що таке Ян-Ча?
Ян-Ча (йє-ча) (岩茶-yan — це правильне написання на ханю-піньїнь, але відтворюється трохи ближче до «йєнє»). Означає «стрімчаковий чай», і його так називають через скелястий грунт стрімчаків, місць, де він історично росте. Мы говоримо про район Wuyishan (Уі-Шань) («шань» —значить гора) провинція Фуцзянь в Китаї.
Стрімчакові чаї Китаю
Каркаде: властивості і рецепти приготування
Мальва Венеції, суданська троянда, напій фараонів і, звичайно, каркаде — так називають знаменитий кислуватий напій рубінового кольору. Назв багато, а продукт один: настій роблять із сушених пелюсток гібіскусу, або розели.
Чай із суданської троянди
Як заварюють чай у Китаї
Чай – улюблений напій мільярдів людей. У кожній країні – свої правила чаювання: тайці додають у настій молоко, вершки або аніс, американці вважають за краще охолоджений чай з льодом, французи доливають апельсиновий сік і коньяк.
Традиційне китайське чаювання
Як правильно пити зелений чай
Складно в це повірити, але є люди, які не вміють правильно пити китайський зелений чай. Тому ми підготували невеличкий лікнеп, який допоможе початківцям уникнути типових помилок.
Як правильно пити зелений чай