Шоу Мей (Брови старця)
Яка несподівана назва для білого чаю – «Брови Старця». Однак для китайців у цьому немає нічого дивного. Різновид білих чаїв отримав свою назву завдяки формі та виду чаїнок – це довгі, тонкі чайні листочки і тіпси, вигнуті у формі півмісяця і вкриті білим ворсом. Та й у самому чаї є щось від мудреця: смак збалансований, стриманий, без яскравих специфічних відтінків. Шоу Мей можна пити щодня: не приїдається і для здоров'я корисний.
Чай Шоу Мей: народжений у Фуцзяні
«Брови Старця» – класика чаїв, входить до трійки найвідоміших білих сортів разом із «Срібними Голками» і «Білою Півонією». Батьківщина напою – чайна провінція Фуцзянь. Тут, на високогір'ї, урожай досі збирають вручну, адже тільки так вдається зберегти довгі тіпси і чайне листя цілими. Із середини весни до середини літа – період для збирання врожаю.
Цілющий Шоу Мей
У Китаї білий чай здавна називають ліками від ста хвороб. Жителі Піднебесної давно підмітили, що цей напій благотворно впливає на організм. Сучасні вчені вивчили склад чаю і прийшли до висновку, що китайські лікарі мали рацію.
Чим корисний чай Шоу Мей:
- сприяє омолодженню організму за рахунок регенерації клітин;
- нормалізує вміст холестерину;
- стимулює роботу кишечника;
- бореться з вільними радикалами;
- захищає зуби від карієсу;
- зміцнює імунітет.
А ще він просто дарує гарний настрій, допомагає розслабитись і відпочити наодинці або в душевній компанії.
У передчутті чаювання: смак, аромат і колір чаю
Знайомство з чаєм Брови Старця є приємним на всіх етапах. Перше враження складається ще до того, як з'явиться бажання купити цей сорт: висушені листочки акуратні, без ламаних країв і пилу. Допускається тільки наявність невеликої кількості черешків. Фасування розсипом або в точі (гніздах).
Коли заварка з'єднується з водою, чайне листя віддає настою свій чудовий смак і розкриває аромат. Свіжозаварений чай пахне листям і луговою травою, а в смаку відчуваються солодкуваті медово-яблучні нотки. Це гідний представник білих чаїв, делікатний напій. Шоу Мей – як леді, яка одягнена не в зухвало-кричущий наряд, а в елегантну сукню, легку та вишукану.
Шоу Мей: секрети заварювання
У чаї «Брови Старця» поєднуються Китай і Україна. Батьківщина цього напою знаходиться за тисячі кілометрів від нашої країни, проте спробувати оригінальний Шоу Мей ви можете в нашій київській чайній. Інший варіант – купити і заварити чай вдома. Запевняємо, нічого складного в цьому немає. Потрібно тільки враховувати деякі моменти, інакше смак чаю не розкриється повністю.
Як правильно приготувати білий чай:
- Покласти у фарфоровий або скляний чайничок порцію заварки: 5–7 грамів на 200 мілілітрів води.
- Налити до заварника м'яку воду, нагріту до 75°С.
- Злити воду і залити знову.
- Витримати 15–20 секунд і розлити в чашки.
- Чай заварюється 2–4 рази: кожний новий протік настоюється на 15–30 секунд довше.
Чай Брови Старця, як і інші слабоферментовані сорти, рекомендується зберігати до наступного врожаю, тобто рік, хоча самі жителі провінції Фуцзянь уважають, що з роками смакові якості напою тільки поліпшуються. Найкращий варіант зберігання білого чаю – герметична ємність і температура до 10°С. У будинку таке місце – холодильник.
Не терпиться спробувати справжній Шоу Мей? Київ, звичайно, не Фучжоу, але знайти оригінальний напій можна і в Україні. Загляньте до нас в чайну-магазин New Tea на Мінській або замовте на сайті.
Ми вибираємо і привозимо чай «Брови Старця» прямо з чайних фабрик у Фуцзяні. Зберігаємо чаї правильно, і ціна вас приємно здивує. Сьогодні найкращий день для знайомства з чудовим чаєм!