image-nature
image-nature
У найтеплішій і найбільш сонячній провінції Китаю роблять особливі темні улуни – Дань Цун. Їх виробляють з листя одиноких кущів з гір Фенікса, тому обсяги виробництва обмежені. Навіть у часи інтернету і технологій цей чай залишається рідкісним.
Чули про галюциногенний улун? Так ось, це він! У заварці чаю Дань Цун міститься рекордна кількість алкалоїдів, які й викликають чайне сп’яніння. Вже після кількох випитих піал ви відчуєте, що життя стає простішим і красивішим. Хочете спробувати?

Чудова легенда про «Одинокі кущі з гори Фенікса»

Цей сорт є рекордсменом за кількістю найменувань: Чао Чжоу Ча, феніксовий, улун із Гуандуна, «Одинокі кущі з гори Фенікса» – це все про нього. Давайте розберемось, як вийшло, що в одного сорту стільки імен. Дан Цун у перекладі з китайської мови означає «Одинокі кущі». З XIV століття цей улун вирощують у Феніксових горах на околицях міста Чаочжоу, яке розташоване у знаменитій чайній провінції Гуандун, – звідси стільки назв, що розкривають локалізацію чайних плантацій.

Чай Дань Цун збирають високо в горах Фенхуаншань на висоті 1500 м. За легендою, саме тут одного разу сталося диво.

Коли китайський імператор Чжао Бін рятувався від військ Хубілая, що переслідували його, на перевалі йому стало зле. Піддані попросили місцевих мешканців допомогти. Ті напоїли Чжао Біна чудо-напоєм. Як виявилося, це був чай з одиноких кущів з гори Фенікса, або Дань Цун.

Туманные горы Феникса. Сплошная красота...
Туманні гори Фенікса. Суцільна краса...

З тих часів гірський хребет Фенхуаншань вважається священним, а одинокі кущі з гори Фенікса держава взяла під свій захист. Туристам до заповідника вхід заборонено, а чай із цих кущів та дерев продається на аукціонах за цілі статки.

image-old-man
На горі Фенікса росте перше чайне дерево, якому виповнилося 900 років. Дерева там живуть у суворих умовах у скелястій місцевості, тому їх зростання сповільнене.

Де збирають і як створюють Дань Цун у наші дні

Нині цей чудовий улун збирають у горах Фенхуаншань із чайних дерев різного віку. Деяким із них більше століття, а деякі зовсім юні. Збір урожаю відбувається двічі на рік: у березні-квітні та у вересні-жовтні. Збирають Чаочжоу Ча не вранці, а після полудня, коли роса повністю випарується. Листочки обривають з кожного дерева окремо (по кілька кілограмів), тож кожна партія має свої унікальні смакові якості. Вартість чаю також залежить від того, з якого чайного куща збирали врожай: найдорожчий улун – із рослин, яким уже понад 80–100 років.

Усього виробляють вісім підвидів улуну Дань Цун.

Збирати чай нелегко. Збиральниці залазять на дерева і зривають листя в екстремальних умовах.
Збирати чай нелегко. Збиральниці залазять на дерева і зривають листя в екстремальних умовах

Щоб створити улун Фен Хуан Дань Цун, зібране листя піддають поетапній обробці:

  1. Підв’ялюють: розрівнюють і залишають томитися на сонці до півгодини. Листя стає більш м’якшим і втрачає частину вологи.
  2. Ферментують: листя заносять до приміщення і перемішують. Листочки виділяють сік, окислюються, у результаті виділяються речовини, які створюють характер Дан Цун – його смак та аромат. Ферментація триває з вечора того дня, коли зібрано врожай, до наступного ранку. Якщо краї листочків потемніли, при цьому сировина пахне не травою, а квітами і фруктами, настав час переходити до наступного етапу обробки.
  3. Прожарювання: чай зсипають у котли та швидко нагрівають, щоб зупинити процес ферментації.
  4. Скручування: листя скручують, щоб виділилися соки.
  5. Фінальне сушіння, або хун пей: особливий етап у створенні чаю Фен Хуан Дань Цун. Мета сушіння – закріпити запах чайного листя та вивести залишки вологи.

Листя підсушують один чи два рази, у результаті улун набуває особливого кольору листя і впізнаваного смаку. Цін Сян Фен Хуан Дань Цун – чай, який сушать один раз. Він відрізняється світлим відтінком сухого листя і настою, як у зеленому чаї. В ньому явно відчуваються квіткові нотки. Повторне сушіння – нун сян – робить Чао Чжоу Ча темнішим і міцнішим, із щільними медово-фруктовими дескрипторами.

Аромат і смак Чаочжоу Ча

Дань Цун – чай багатоликий: хтось у ньому відчуває фруктові нотки, хтось – медові чи квіткові. Цей улун може бути легким, як шампанське, чи щільним, як коньяк, по-східному пряним чи освіжаюче ніжним. Однак усі чайні гурмани солідарні в одному – це яскравий, насичений за смаком і дивовижно ароматний напій. Інакше й бути не може, адже Фен Хуан – це темний улун, ступінь ферментації чайного листя сягає 80%. А відмінності у відтінках смаку пояснюються різноманіттям чайних кущів. Смакові особливості китайці позначають у назвах різновидів цього сорту: Фен Хуан, Мі Лань Сян Дань Цун, Ба Сян тощо.

А правда, що Фен Хуан Дань Цун – це галюциногенний чай?

Так, якщо його правильно заварити. Однак не варто ставити галюциногенний Чаочжоу Ча в один ряд з алкоголем і наркотичними речовинами. Ефект від напою зовсім інший, а чай не викликає залежності та звикання. Просто покладіть сухої заварки в чайник трохи більше, ніж зазвичай, і світ заграє новими фарбами. А якщо випити кілька піал такого міцного чаю, то ви зарядитеся такою кількістю алкалоїдів, що станете суперменом!

Вам захочеться рухатися, вирішувати справи, домовлятися, танцювати! Спека перестане дратувати, бетонне місто стане симпатичнішим за Нью-Йорк, а всі люди навколо – добрими й красивими. Це і є чайне сп’яніння. Проте ви повинні розуміти, що ефект залежить від того, як ваш організм сприймає алкалоїди. Це все індивідуально.

Різновиди чаю Дань Цун

Чай Дань Цун – це один сорт, у якого кілька різновидів. Справа в тому, що кущі, які ростуть на схилах Феніксових гір, відрізняються за формою та складом чайного листя, що визначає відмінності у смаку й ароматі готового чаю. Тому Мі Сян улун не схожий на Сін Рен Сян чи Фен Хуан. Звідси такі складні й хитромудрі для нашого слуху назви.

Простіше стає, якщо знати, що в назві зашифровано сорт чаю, місцевість, де зібрано врожай, і вид чайного куща. Наприклад, Мі Лань Сян Фен Хуан Дань Цун розшифровується так: сорт «Медова орхідея» з листя з кущів Дянь Цун, що ростуть у Феніксових горах.

Найпопулярніші різновиди цього сорту:

  • Фенхуан Даньцун: класичний представник сімейства улунів. Чай, основними нотками якого є мед, фрукти і трави. Коли п’єш цей чай, виникає відчуття, що їси мед із цукатами з екзотичних фруктів.
  • Ба Сян Дань Цун: «Вісім безсмертних одиноких кущів», як і головних богів китайського пантеону. Простий напій так не назвуть, тільки найкращий. У композиції настою неймовірно, але гармонійно поєднуються шляхетний коньячний аромат і мед, соковитий смак диких ягід і пряна солодкість.
  • Мілань Сян Дань Цун: чай, який називають «Медовою орхідеєю» завдяки основним смаковим ноткам.
  • Сін Рен Сян: улун із вишуканим ароматом мигдалю.
  • Я Ши Сян Дань Цун: темний улун поздовжнього скручування з вираженими ягідно-медовими дескрипторами і терпкуватим післясмаком. Яскравий, як і всі Чао Чжоу, але запам’ятовується він своєю назвою, яка перекладається як «Качиний послід». Спокійно, смаку й аромату це не стосується. Якщо вірити легенді, так назвав свій чай один фермер, щоб зберегти цінний урожай від злодіїв. Минули століття, а назва збереглася на згадку про винахідливого селянина. До речі, ви можете цей вид Чаочжоу Ча купити в Україні в New Tea.

Як приготувати Дянь Цун по-китайськи

Спробувавши оригінальний гуандунський улун, ви точно не залишитеся байдужими, головне – купити Фен Хуан Дань Цун хорошої якості та правильно приготувати. Улуни заварюють м’якою водою. Якщо купуєте питну воду, то вивчіть етикетку: допустима концентрація мінералів – 300 мг/л.

image-old-man
Потрібно нагріти воду до температури 90–95°С – це майже окріп, стан, коли на дні ємності з’являються бульбашки та піднімається пара. В Китаї п’ють чай проливами: заливають заварку кілька разів, смакуючи та насолоджуючись смаком настою, тому нагріту воду, щоб вона не остигала, зливають у термос. Якщо заварюватимете чай методом проливу, пропонуємо зробити те саме.

Ополосніть заварник окропом і покладіть у нього чай. На порцію необхідно взяти 7 г заварки. Якщо хочете отримати від Чаочжоу Ча ефект чайного сп’яніння, тоді подвійте порцію заварки. Залийте чай 200–250 мл води. Злийте першу воду і наповніть чайник знову. Зачекайте 10–15 секунд і наливайте напій у чашки. Насолодившись ароматом і смаком феніксового улуну, можна знову наповнити чайник водою: чай Фен Хуан Дань Цун заварюється до 10 разів.

Унікальний улун Дянь Цун у нашому магазині

Неймовірно, але в Києві продається справжній Дань Цун – купити темний улун з гір Фенікса ви можете прямо на цьому сайті магазину New Tea. Ми вибираємо найкращі різновиди сімейства Дань Цун на фабриках Гуандуна, дегустуємо та привозимо до України. Жодних посередників – ми самі визначаємо вартість, тому у вас є можливість купити ексклюзивний чай за найкращою ціною.

Перебуваєте в Києві? Тоді приходьте до нашої чайної лавки на Оболонському проспекті, де ви зможете вибрати і відразу скуштувати улун, відчути смак чаю Мі Лань Сян Дань Цун та ефект чайного сп’яніння. Також замовляйте чай на сайті, ми акуратно його запакуємо та відправимо поштою. Улун з гір Фенікса – неймовірне задоволення, від якого не слід відмовлятися, де б ви не знаходилися!