Це наша любов. Чай, який розширює межі свідомості, прояснює думки, прискорює мислення і покращує пам'ять. Це прекрасна альтернатива ранковій каві.
Габа-чай чудово тонізує. Але не ривками, як кава, а поступово і нешкідливо. Якщо випити габа-чай на порожній шлунок, ви відчуєте його дію вже через кілька хвилин.

Почнемо з теорії (вона допоможе вам зрозуміти, як діє чай GABA)

image-old-man
Габа-чай, або Gabaron, з’явився за тисячі кілометрів від України: наприкінці ХХ ст. в Японії. Це легкий ноотропний напій без хімічних добавок, що благотворно впливає на роботу мозку та нервової системи.

Що таке ГАМК і чай габа

ГАМК (GABA) – це гамма-аміномасляна кислота (Gamma-AminoButyric Acid), хімічна речовина, яка природно виробляється в організмі людини. Кажуть, якщо приймати її як добавку, можна знизити високий кров’яний тиск і покращити загальний стан організму, відчути себе щасливим.

А ще GABA-чай – це потужний натуральний енергетик, справжній «ред булл» серед чаїв. Якщо потрібно терміново перезавантажити й запустити мозок, то габа-улун – це найкраще рішення. Японці називають такий напій чаєм бізнесменів за його тонізуючі властивості, які допомагають довго зберігати високу працездатність.

Фішка цього улуна полягає в тому, що його 12 годин ферментують у безповітряному просторі. Активні речовини не окислюються, а залишаються в готовому чаї. Завдяки анаеробній ферментації концентрація GABA-кислоти в ньому в рази вища, ніж у чайному листі, обробленому традиційним способом.

До речі, цю кислоту використовують у фармакології для виробництва таблеток, які стимулюють мозкову активність. Улун габа – це можливість підтримувати оптимальний баланс емоцій, гарний настрій і працездатність без пігулок та енергетиків.

Дія гамма-аміномасляної кислоти
Вплив GABA-кислоти (ГАМК) на нейрони головного мозку

Історія улуна «Габа Алішань»

Спосіб виготовлення чаю GABA розробив японський професор Цусіда зі своїми колегами. Вони винайшли улун із підвищеною кількістю ГАМК у складі, який при цьому зберіг кофеїн та катехіни.

Наприкінці 80-х років минулого століття чай габа був неймовірно популярним у Японії. Енергетичний напій стимулював роботящих японців працювати ще продуктивніше і при цьому бути у прекрасній формі.

У 90-х роках XIX століття секрет ферментації улуна потрапив до мешканців прекрасного острову Тайвань, де швидко прижився. Тут його роблять із найкращої високогірної сировини, зібраної в регіоні Алішань на висоті 1500 м. Чай габа – тайванський сорт улуна – нині вважається одним із рідкісних і найдорожчих.

Чайна плантація в горах Алішань
Чайна плантація в горах Алішань. Тут вирощують сировину для легендарного габа-улуна

Як виробляють GABA-чай

Наші друзі з Піднебесної – Джош, Айві та містер Жоу – люб’язно запрошують вас до себе на віртуальну екскурсію з виробництва 佳叶龙茶 (так пишеться габарон китайською). Зараз ви дізнаєтесь, як створюється китайський габа-чай, купити який можна в Україні на сайті нашого магазину New Tea.

Щоб габа-улун вийшов дійсно корисним, фермери суворо дотримуються технології виробництва і контролюють якість сировини. Спочатку Айві оглядає свіжозібране вручну чайне листя. Незабаром воно буде перероблене на чорний чай габа.

Габа-улун вирощують лише із застосуванням органічних сільськогосподарських методів. Ніякої хімії! І на підтвердження цього – маленька гусінь на фото нижче.

Ця маленька гусінь відмінно почуває себе, оселившись на чайному кущі.

Далі зібрана сировина проходить стандартний шлях виробництва чорного чаю. Після в’янення на відкритому повітрі чай завантажується в машину Da Lang(大浪). «Да ланг» використовується для рівномірного окислення чаю. Якби фермери вручну обробляли чай габа, улун вийшов би нерівномірно ферментованим.

Айві завантажує чай у «да ланг». Цю фотографію було зроблено в 7:30 вечора
Загляньте всередину. Як тільки двері встановлять і закріплять, почнеться ферментація!

Після двох з половиною годин терплячого очікування Джош та Айві нарешті можуть розвантажити машину.

Тепер, коли процес у «да ланг» завершений, робітники готують сировину до спеціальної процедури, яка перетворить сировину на GABA-улун.

Це «янь ян цзи» (厭氧 機) – герметична анаеробна камера. Спочатку машина видаляє кисень, а потім додає азот, що призводить до підвищення рівня GABA в чайному листі. Сировину залишать у камері «янь ян цзи» на 12 годин. Після цього чай повернуть у «да ланг».

Цю процедуру повторюють тричі, і з кожним разом рівень ГАБА в чаї підвищується. В улуні габа з Алішаню концентрація ГАМК становить щонайменше 150 мг на 100 г сухої заварки. Для порівняння: у звичайному чаї міститься до 80 мг GABA-кислоти. Обов’язково поцікавтеся вмістом ГАМК перед тим, як купити «Габа Алішань». У підробках габа-улунів вміст кислоти значно нижчий, але їх ціна така сама. Якщо кислоти менше 150 мг – це несправжній чай, і очікуваного ефекту ви не отримаєте.

Після трьох циклів обробки в «да ланг» і «янь ян цзи» переходять до наступних етапів.

Далі на чай чекає скручування. Спочатку Айві відміряє кількість чаю, яку треба помістити у скручувальну машину. Зараз знадобиться близько 13,5 кг на одну бамбукову корзину.

Подивіться на унікальну красу чаю GABA. У цей момент різнокольорове листя нагадує зелений та білий чай.

Айві та її батько, містер Жоу, хваляться красою цього унікального чаю

Для скручування чай завантажують у спеціальні скручувальні машини, причому завантаження відбувається на ходу, зупиняти машини не можна. Працівникам доводиться бути дуже спритними, щоб уникнути травмування.

Як тільки чай полишає прокатні машини, його переміщують до сушарки.

Після того як чай дістають із сушарки, його знову розкладають у бамбукові кошики.

Подивіться, як сильно змінилося чайне листя
Від прекрасних строкато-зелених – до чудових землисто-коричневих відтінків

Як і інші етапи обробки, скручування та сушіння повторюватимуться стільки разів, скільки необхідно для отримання прекрасного першокласного чаю габа, вартість якого вища, ніж традиційних улунів.

Результат такого довгого і трудомісткого процесу – напій з неймовірними смаком та ефектом.

GABA-різноманітність: види та сорти чаю

Незважаючи на те що габарон створили в Японії, сьогодні основна кількість цього продукту виробляється на Тайвані. Наньтоу – єдиний повіт на острові, який не має виходу до моря, зате там є гори Алішань, де збирають сировину для улуна габа. В Китаї цей чай називають Jing Bai Long cha, або Jia Wu Long cha.

В Україні чай габа-улун можна купити різних видів:

  • класичний, зроблений на Тайвані з високогірної сировини;
  • в категорії люкс;
  • світлий улун, наприклад, «Смарагдовий габа», ступінь ферментації якого не перевищує 10%;
  • темний улун «Чорний габа».

Як зрозуміти, що в організмі не вистачає ГАМК

Людський організм – мудра хімічна фабрика, де все працює злагоджено і чітко. Він самостійно виробляє речовини, які потрібні для підтримання життєдіяльності. І коли щось іде не так, починаються збої. Алкоголь, стреси, збиті біоритми, фізичне і розумове перенапруження – усе це призводить до помилок. У підсумку з’являються безсоння, підвищена дратівливість, часті неврози.

Якщо ви легко заводитесь і довго не можете оговтатись, це свідчить про нестачу ГАМК. Щоб заповнити запаси кислоти, пийте наш чай «Габа Алішань» з унікальними властивостями: він заспокоює і водночас тонізує нервову систему. Звучить як каламбур, але це факт.

Габа-чай
Важко повірити, що в ці горошинки скручено цілі верхні пагони чайного куща, але це так

Чим корисний Габа-чай

Тисячі позитивних відгуків по всій планеті свідчать про колосальну користь чаю габа та його цілющі властивості. Напій знімає напруженість, покращує настрій, підвищує продуктивність і витривалість при великих і постійних навантаженнях, рятує від похмілля.

Габа-улун рекомендований людям із низькою стійкістю до стресів.

Жодний з виробників цього улуна не дає рекомендацій щодо кількості випитого габа-чаю на день. У цьому питанні прислухайтеся до себе і до сигналів свого тіла. Ми вважаємо, що одного чайника-заварника цілком вистачить, щоб стати щасливішим.

Заварений габа-улун
Такий вигляд має заварений чай габа-улун з Алішаня

Чай GABA: поговоримо про смак та інші речі

Смак

Крім усіх приголомшливих властивостей, якими не похвалиться жодний інший чай, «Габа Алішань» ще й нереально смачний. У ньому є карамелька, мед, польові квіти, вершки та ще щось аптечне, але приємне. Таку незвичайну симфонію ви не знайдете в жодному чаї.

Аромат

Помірно солодкий смак із вершковими нотками і легкою гіркуватістю супроводжується ароматами ягідної поляни. Це фантастичні відчуття: ви сидите за чашкою чаю в Києві, а аромат відносить вас до карпатських лісів.

Коли краще пити улун «Габа Алішань»

Габа-улун – чай, який однаково хороший у будь-який час доби. Вранці він подарує заряд бадьорості, допоможе організму швидше прокинутись, а ввечері – розслабитися після бурхливого робочого дня.

Заваріть чашечку чаю «Габа Алішань», насолодіться його багатогранністю і прислухайтеся до свого тіла. Вже за 15 хвилин відбудуться зміни. Ви відчуєте, як вирівнюється настрій, вас наповнює внутрішня гармонія, а тривожність замінюється спокоєм. Це приємно. А ще приємніше, коли мозок працює без зупинок.

Як заварювати габа улун

Щоб відчути всі грані смаку та аромату цього незвичайного чаю, а також випробувати на собі його енергетичний ефект, потрібно правильно приготувати напій.

Покроковий рецепт:

  1. Узяти справжній улун GABA. Як оригінальний габа-чай купити в Києві, розкажемо далі.
  2. У чайник насипати заварку. Порція: на 150 мл води потрібно взяти 7 г сухого чаю.
  3. Залити воду. Температура води – один із секретів приготування листового чаю. Зіпсований чай габа – ціна неправильної температури. Чим гарячіша вода, тим вища концентрація ГАМК-кислоти в настої. Однак пам’ятайте, що листовий чай не можна заливати окропом. Оптимальна температура для заварювання улуна Алішань – 85–95°С.
  4. Як і інші улуни, чай GABA заварюють китайським методом – проливами. Для цього заварку заливають водою на 8–10 секунд. Першу воду зливають і п’ють чай другого проливу. Чай заварюють до 10 разів.

Також можна приготувати габа-улун методом настоювання: покласти в заварник 5–7 г заварки, залити 500 мл води, нагрітої до 95°С, і почекати 4–6 хвилин. Рекомендуємо поекспериментувати й визначитись, який спосіб заварювання чаю вам більше до смаку.

Справжній чай габа: купити на сайті New Tea

У магазині New Tea ви зможете купити преміальний чай Габа, зібраний високо в горах Алішань на Тайвані. В нас продаються улуни преміум-класу, які ми замовляємо на Тайвані, тому можете бути на 100% упевнені, що куштуєте справжній високогірний чай GABA.

Оригінальний габа з Алішаню – напій не з дешевих, але нехай вас не лякає ціна: для знайомства можна купити невелику порцію – від 7 г. До речі, у нашій чайній на Оболоні в Києві можна продегустувати вибраний сорт: заходьте, ми заваримо вам чашечку цього прекрасного напою.

Приємного вам чаювання і чудового настрою!