image-nature
image-nature
Темний улун – чорна перлина в намисті китайських чаїв. Китайці вважають, що це енергія інь, яка бере верх над ян, розпалюючи внутрішній вогонь.
Чай улун пробуджує свідомість і зігріває тіло, дарує бадьорість і підвищує чутливість. Любителі чаю цінують темні улуни за красу настою, яскравий смак та особливий стан – чайний дзен.

Темний улун

Темний улун – чорна перлина в намисті китайських чаїв. Китайці вважають, що це енергія інь, яка бере верх над ян, розпалюючи внутрішній вогонь. Чай улун пробуджує свідомість і зігріває тіло, дарує бадьорість і підвищує чутливість. Любителі чаю цінують темні улуни за красу настою, яскравий смак та особливий стан – чайний дзен.

Темний, майже чорний, тобто червоний

«Чорний дракон», «оолонг» або «цин ча» – це різні назви одного виду чаю, улуну. Цей споконвічно китайський чай, напівферментований продукт, займає проміжну позицію між жовтими та червоними сортами. Улуни поділяються на дві групи: слабо- і сильноферментовані сорти.

image-old-man
Темний улун – найбільш ферментований чай, листя окислюється на 70–80%, тому за органолептикою, властивостями і зовнішнім виглядом він ближчий до чорних (у китайській класифікації – червоних) сортів.

Чай із мальовничих скель

Батьківщина темних улунів – гірські плантації на півночі знаменитих чайних провінцій Фуцзянь і Гуандун. Збір урожаю проводиться в травні, причому для виготовлення улуну обривають не бруньки та молоді листочки, а соковите, зріле листя, яке насичене ефірними маслами.

Зібраний урожай спочатку підв'ялюють на сонці, потім складають у кошики і залишають ферментуватися, щогодини струшуючи листя. Після ферментації майбутній темний улун відправляють сушитись до спеціальних печей, щоб зупинити ферментацію і прибрати зайву вологу з листя.

Готовий улун уважається «правильним», якщо він суцільнолистовий, без ламаних фрагментів, паличок і пилу. Листя темніше по краях і світліше до середини.

Чай с живописных утесов
Їхати до Піднебесної не обов'язково: ми вже привезли до Києва ті самі темні улуни.

Темний улун – три знаменитих сорти чаю

Королева Єлизавета II і британський прем'єр-міністр Уїнстон Черчілль, зірки кіно і відомі політики, буддійські ченці та китайські імператори – усі люблять улун незалежно від соціального статусу та епохи. Хочете долучитися до цієї славетної компанії – спробуйте оригінальний темний улун з Китаю. Скажете, де Україна, а де Китай? Так, далеченько, але їхати до Піднебесної не обов'язково: ми вже привезли до Києва ті самі темні улуни. Справжній китайський чай із Фуцзяні можна скуштувати в нашій чайній New Tea, а також купити вподобаний сорт на сайті. Ціна оригінального темного улуну – від 150 грн. за 50 г.

Топ-3 темних улунів:

  1. Да Хун Пао, або «Великий Червоний Халат», – найпопулярніший темний улун у світі. Батьківщина чаю – гори Уї на півночі Фуцзяні. Чай із характерним насиченим смаком, за властивостями ближчий до червоних сортів.
  2. Фен Хуан Дань Цун – темний улун із Гуандуну, з гори Фенікса. Листя скручене у смужки, настій прозоро-помаранчевий, з міцним смаком і терпкувато-солодким присмаком.
  3. Те Гуань Інь, або дволика «Богиня милосердя», – може бути і світлим, і темним улуном. Приголомшливо смачний напій: солодкуватий, квітковий із приємним пряним післясмаком і нотами квітучого бузку.

Як заварюють і п'ють темний улун

Темний улун
Як заварюють і п'ють темний улун

Темний улун в Китаї п'ють з маленьких фарфорових чашечок-піал. Чаювання нешвидке, адже сильноферментований чай заварюється до 10 разів. Щоб максимально розкрити смак і аромат напою, заварку заливають водою, яку підігріто до 85–90°С, і настоюють 10–20 секунд. З кожним новим проливом настій витримують довше на 10–15 секунд. Зберігається суха заварка в непрозорій ємності до 18 місяців.