Бай Хао Інь Чжень (Срібні голки)

image-nature
image-nature

Бай Хао Інь Чжень

Байхао Іньчжень - сорт з десятки знаменитих китайських чаїв. Це імператор серед білих сортів, напій відомий вже 1000 років, але тільки пару століть назад про «Срібних голках» дізналися в Європі.
До кінця XVIII століття вивезення цього чаю за межі Китаю карався смертною карою, а сам напій вважався надбанням нації. На щастя чайних гурманів ситуація змінилася, тому купити чай «Срібні голки» сьогодні можна і в Україні.

«Срібні голки» - обраний чай

Назва Бай Хао Інь Чжень дослівно перекладається як «срібні голки з білим ворсом». Погляньте на суху заварку і відразу зрозумієте, чому його так назвали. Річ у тому, що для виробництва напою використовуються не чайне листя, а нирки - тіпси.

Урожай збирають ранньою весною, молоді, тільки що прокинулися нирки дійсно нагадують тонкі голки, покриті сріблясто-білим пушком. Цей ворс захищає рослину від холодних вітрів, які ще дмуть в березні в китайській провінції Фуцзянь.

Сбор чая в Фуцзянь

Як створюється чайний шедевр: 4 умови

«Срібні голки» - чай ​​рідкісний: це всього 0,1% всього обсягу вироблених в Китаї сортів. Така елітарність пояснюється технологією виготовлення напою.

  • По-перше, особливими погодними умовами. З боку може здатися, що збирачі чаю вийшли на фотосесію: мальовничі гірські схили і водоспади, соковита зелень чайних плантацій, сонячний день. Насправді якість готового продукту залежить від погоди, в яку збирався урожай. Підходить тільки безхмарний ранок, коли роса вже висохла і на нирках не залишилося ні краплі вологи.
  • По-друге, ретельним відбором сировини. Чай «Срібні голки» створюється з нирок, але далеко не кожна тіпса годиться. Обривають тільки молоді бруньки-голки, більш зрілі круглі флеші і листя не підходять. Щоб приготувати 0,5 кг чаю, потрібно зібрати 10 кг молодих тіпсів.
  • По-третє, особливими вимогами до збирачам. Куріння, парфумерія, пряна їжа - табу для збирачів чаю. Вважається, що різкі сторонні запахи знищують вишуканий аромат напою.
  • По-четверте, процесом створення чаю. «Срібні голки» - білий чай, тому ступінь ферментації становить максимум 5-7%. Це означає, що при обробці нирки не нагрівають на вогні, не скручують, а тільки висушують. В результаті в типсах залишається максимум корисних компонентів. Технологія за 1000 років не змінилася, навпаки, ретельно зберігається.

Так непросто створюється сорт «Срібні голки», це дійсно елітний чай, і ціна напою виправдано висока.

Смак і аромат, які закохує з першої чашки

Щоб віддати серце цьому напою, потрібно його спробувати. Однак чай Бай Хао Інь Чжень не кожному відкриється: наприклад, курці навряд чи відчують ніжний аромат. Гастрономічні страви - також не найкраща компанія, адже ледь вловимі відтінки смаку чаю просто загубляться на тлі десертів або закусок.

Цей напій вимагає окремої уваги до власної персони. П'ють його не поспішаючи, маленькими ковтками. Оригінальний чай - з ненав'язливим солодкуватим запахом, і його смак такий же вишуканий: спочатку відчувається ледь помітна кислинка, а в посмак - медові і квіткові нотки.

image-decor-triangle
image-decor-circle
Це цікаво
«Срібні голки »- дивовижний напій, який змінює смак і аромат. Спочатку яскравіше проявляються смакові відтінки, а ось аромат стає більш насиченим з кожним новим протокою.

Як приготувати напій, гідний імператора

Білий чай «Срібні голки» заварюється як і інші слабоферментовані сорти. 3-5 г заварки заливають кип'яченою водою, постигла до 65-75 ° С. З кожним протокою температуру води підвищують на 5 ° С. Важливо не перетримати настій, потрібно почекати 1-2 хвилини та розливати по чашках. Чай заварюється 4-5 разів.

Ну, і головна умова: щоб отримати задоволення від дегустації чаю «Срібні голки», слід купити оригінальний чай. Де його знайти? Так ви вже в правильному місці: на сайті чайної New Tea!