Шуй Сянь
- 50 г
- 7 г
- 25 г
- 50 г
- 100 г + 5 г
- 200 г + 10 г
1485 ₴
Улун Шуй Сянь – чудовий нарцис із гір Уї
Якщо в Китаї говорять про улун із Фуцзяні, то в 99% випадків ідеться про Шуй Сянь. Цей сорт відомий завдяки своїм яскравому багатому смаку та чарівному аромату. Хочете спробувати Шуй Сянь – купити справжній чай з уїшаньських плантацій можна в нас у чайній у Києві. Але спочатку давайте ближче познайомимося з цим напоєм.
Шуйсянь – чай із печери Безсмертних
Китайці люблять чай Шуйсянь, і в цього улуну, як і в інших улюблених сортів, є своя історія походження. Якщо вірити легенді, на півночі від провінції Фуцзянь селянин одного разу забрів до печери Безсмертних – Чжусянь – і виявив у ній велетенське чайне дерево. Напій, приготований із чайного листя, виявився неймовірно смачним та ароматним, чайне дерево та улун почали називати на ім'я печери Чжусянь. Згодом назва трансформувалась у 水仙 – Шуй Сянь, що означає «нарцис».
Shui Xian: як створюють улун
Після збирання листя піддають обробці:
- Підв'ялюють на сонці, щоб прибрати вологу і зробити листя м'якшим.
- Зминають сировину для прискорення ферментації.
- Залишають чай окислюватися.
- Підігрівають листя на тліючому вугіллі, щоб зупинити ферментацію.
- Скручують листочки, надаючи їм потрібної форми. За виглядом листочків можна визначити, звідки чай: Шуй Сянь із північних плантацій скручують у смужки, а південно-фуцзяньський улун скачують у кульки.
- На фініші чай іще раз підігрівають на вугіллі, щоб остаточно висушити. В результаті з'являється характерний для цього улуну аромат із «димком».
Улун Шуй Сянь: смак, колір та аромат
У правильно приготовленому Shui Xian чудовим є все – від запаху сухої заварки до смаку останнього заварювання. Настій у чашці виглядає як витриманий коньяк: золотисто-бурштиновий, прозорий і виблискуючий на світлі.
Аромат Шуй Сянь є дуже сильним, глибоким – це не окремі ноти, а симфонія. Тут угадуються фрукти, лугові трави, мед і терпкість гіркого шоколаду. Причому палітра ароматів змінюється з кожним заварюванням.
І нарешті, смак «нарцису» – щільний, самобутній, у якому кожен відчує щось своє: мед, карамель, шоколад, фрукти чи польові квіти.
До речі, ціна, смак та аромат напою залежать від часу збирання врожаю: весняний Шуй Сянь – чай дорожчий і ніжніший на смак. Осінній улун піддають сильнішій ферментації та обсмажуванню на вугіллі, завдяки чому чай виходить «брутальним», із димним ароматом, що робить його схожим на інший знаменитий улун – Да Хун Пао.
Не просто смачний, а й корисний
Хочете збадьоритися, прокинутися зранку або повернутися до життя після нелегкого дня – випийте улун Шуй Сянь. Цей напій одночасно тонізує й розслаблює, допомагає відпочити і прояснити свідомість – «перезавантажитись».
Чай Шуй Сянь: правила заварювання
Для знайомства з легендарним улуном потрібно зробити всього два кроки: купити Шуйсянь і правильно приготувати. В Україні оригінальний чай із Китаю ви знайдете в інтернет-чайній New Tea. У нас купити Шуй Сянь можна на пробу – порцією від 7 г (ціна – 22 грн) або в потрібній кількості.
Щоб правильно заварити улун, дотримуйтесь інструкції:
- Покладіть порцію чаю до заварника.
- Залийте 200 мл води, підігрітої до 90–95°С.
- Через 2–3 секунди злийте воду.
- Знову налийте в чайник воду і настоюйте 10–15 секунд.
- Перший чай готовий, можна наливати в чашки та насолоджуватися смаком Шуй Сяня.
Улун середньої ферментації заварюють до п'яти разів, і кожний пролив не схожий на попередній. Якщо вважаєте, що настав час скуштувати неперевершений Шуй Сянь, запрошуємо на чаювання до New Tea в Києві!