Лапсанг Сушонг
- 50 г
- 7 г
- 25 г
- 50 г
- 100 г + 5 г
- 200 г + 10 г
1755 ₴
Чи доводилося вам пробувати чай з димком? Ні, йдеться не про трав'яний настій, приготований у казанку на багатті. Копченим чаєм називають знаменитий китайський сорт Лапсанг Сушонг. Це напій із запахом соснової смоли. Чай викликає такі яскраві відчуття і настільки незвичайний, що не кожному припаде до смаку, особливо з першого разу. Проте якщо копчений чай сподобається, то вже на все життя. Приклад тому – британський прем'єр-міністр Вінстон Черчилль, напевно, найвідоміший і найвідданіший шанувальник цього приголомшливого чаю.
Лапсанг Сушонг – чай із чоловічим характером
Чай Лапсанг Сушонг – не просто напій. Це «сильна особистість» у світі чаїв. Печиво чи цукати, традиційні солодощі до чаювання, у цьому випадку – не найкращий варіант. А ось в'ялене м'ясо, горгондзола або чеддер, гострі закуски – те що треба. Не дарма цей напій за сильний аромат і яскравий смак називають «чоловічим» чаєм. Цінителі порівнюють смак копченого чаю з хорошим віскі або коньяком. Хоча тому, хто вперше пробує Лапсанг Сушог, чай на смак здається занадто екзотичним. Виникають асоціації з копченою рибою, паленою гумою, сигарами і навіть скипидаром. Скільки людей – стільки думок. Проте в одному ми впевнені на 100%: варто купити чай Лапсанг Сушонг і спробувати самому.
Як роблять чай з димком
Сяо Чжун, як називають цей чай у Китаї, відомий ще із XVII століття. Цей сорт з'явився у знаменитій провінції Фуцзянь, там він виготовляється і сьогодні. Причому головна фішка цього чаю – копчений аромат – з'явилася завдяки випадку. Одного разу загін імператорської армії зробив привал у дворі чайної фабрики. Солдати відпочили і рушили далі, а чайні майстри зрозуміли, що висушити чайне листя вчасно вже не встигнуть, тому досушили врожай прискореним способом: підвісили мішки з листям над багаттям із соснових гілок. Чай набув специфічного димного аромату і викликав сенсацію на ринку чаю. Навіть шикувалися черги з торговців, які бажали купити Лапсанг Сушонг. З того часу висушування і прожарювання чаю на соснових дровах стали обов'язковими етапами в технології виготовлення цього напою.
Лапсанг Сушонг можна купити в Україні, але роблять цей чай тільки на півдні Китаю. Технологія включає такі етапи, як:
- висушування;
- скручування листя;
- ферментація;
- прожарювання на дровах;
- сортування та фасування готового чаю.
Віртуальна і реальна дегустація
Звичайно, краще один раз спробувати, ніж 100 разів почути. Проте у випадку з копченим чаєм до дегустації потрібно підготуватись, адже аромат і смак напою дуже відрізняються від традиційного чорного чаю.
Почнемо з візуального знайомства. Чай Лапсанг Сушонг належить до червоних сортів, які європейці традиційно називають чорним чаєм. Це сильноферментований напій, але при заварюванні настій стає не коричневим, а рубіново-червоним. Колір чаю насичений, проте не каламутний, а прозорий, як витримане червоне вино.
Смак напою яскравий, терпкий і оксамитовий, такий чай ідеально підходить до солоних і гострих страв. Однак головне, що приковує увагу при дегустації копченого чаю, – це, звичайно, аромат. Запах хвойної смоли, дьогтю, гарячого вугілля – аромат, який робить цей чай «Лапсанг Сушонгом».
Шукаєте екзотичні смаки серед традиційних чаїв, тоді варто купити Лапсанг Сушонг. Цей напій однозначно здивує, а можливо, і закохає вже з першої чашки. І немає чого шукати чай з димком по всій столиці, адже Лапсанг Сушонг купити в Києві просто: можна обрати в нашому магазині New Tea. Ми замовляємо оригінальні сорти копченого чаю прямо з плантацій у провінції Фуцзянь. На цій сторінці представлено чай Лапсанг Сушонг за ціною від 55 гривень за 50 грамів.
Замовляйте цей напій на сайті або приїжджайте в чайну New Tea на Оболонському проспекті й спробуйте на смак справжній копчений чай.