image-nature
image-nature

В Індії – Дарджилінг, а в Китаї – Кімун. Це єдиний сорт серед китайських червоних чаїв, який удостоївся честі потрапити на стіл імператора. У цього напою не перелічити титулів і нагород: у Піднебесній його називають «найароматнішим із чаїв». Цілком заслужено, адже цей сорт входить до трійки чаїв з найбільш насиченим ароматом.

Чай Кімун – результат найвищої майстерності

Ци Мень Хун Ча – так називають цей чай у Піднебесній. Кімун – змінена транслітерація повіту Ци Мень. Тут на мануфактурах створюється «чай найвищої майстерності». Таку категорію китайці присвоюють тільки винятковим сортам, виготовлення яких вимагає майстерності, досвіду і тонкого чуття чайних майстрів.

Чай з моря хмар

Батьківщина цименьського червоного сорту – китайська провінція Аньхой. Чайні кущі ростуть на горбистих схилах Цзюхуашань і Хуаншань. Схили поцятковані струмками, які стікають у річки в долинах, тут часто йдуть дощі. Через вологий помірний клімат пагорби то оповиті туманом, то вкриті хмарами, виходить, що чай Кімун зростає в «морі хмар».

Урожай збирають чотири рази навесні та влітку: обривають тільки молоді бруньки із 2-3 верхніми листочками. Зібраний урожай переробляють у той же день: листя підв’ялюють, мнуть, ферментують і прожарюють. З 5–6 кг свіжого листя виходить 1 кг готового чаю. У результаті отримують Кімун – чай з пізнаваним присмаком вина, хвої та фруктів.

Кімун-Хаоюй заварка
Кімун-Хаоюй

Кімун: 5 відмінностей оригінального сорту

У СРСР намагались отримати чай а-ля Кімун, але з автентичним сортом ці спроби, звичайно, не порівняти. Україна не виробляє, а експортує з Китаю чай Кімун: купити оригінальний сорт можна в нашій чайній New Tea.

Як дізнатися, чи справжній Кімун

  1. Чайні листочки невеликі, щільно скручені.
  2. Колір сухої заварки темно-коричневий, майже чорний, з глянцевим блиском.
  3. Смак терпкий, відчувається вино, сосна і легка солодкість. У післясмаку вловлюються нотки орхідеї, сливи, абрикоси.
  4. Аромат збалансований, відчуваються медові та фруктові запахи.
  5. Колір настою благородний: від горіхового та червоного до темно-каштанового.

Червоні чаї з Ци Мень представлено на сайті New Tea. А якщо ви відвідали Київ, можете скуштувати справжній Кімун на смак у нашій чайній на Мінській. Хоча цименьський чай і входить до десятки найкращих китайських сортів, ціна на цей напій є демократичною: від 115 грн за 50 г.

Король червоних чаїв: як заварити Кімун

Англійці вважають за краще пити Кімун з молоком, українці – з лимоном і цукром, а китайці категорично проти молока і цукру в червоному чаї. Добавки – справа смаку, а ось заварювати цименьський червоний чай потрібно за правилами:

  • використовувати глиняний або фарфоровий чайник і м'яку воду;
  • заливати заварку не окропом, а водою, підігрітою до 85–90°С: порція з 4–5 г (чайна ложка) на 200 мл;
  • перший настій потримати 5–10 секунд і злити: чаїнки промиються і підготуються до розкриття;
  • настоювати чай 1–3 хвилини: час заварювання збільшується з новою протокою;
  • налити напій круговими рухами: щоб у чашках був настій однакової міцності.

Кімун заварюють до п'яти разів, кожна нова протока дивує новими відтінками смаку та аромату. До речі, цей чорний чай можна пити і ввечері: кількість кофеїну в ньому незначна, незважаючи на те, що чайне листя піддають сильній ферментації. Кімун заспокоює і піднімає настрій, розслабляє і тонізує одночасно. Напій стимулює травлення, підвищує працездатність. Чудовий чай у сирі осінні дні та зимові вечори: зігріває, зміцнює імунітет і допомагає впоратись із застудою. Кімун прекрасний у чистому вигляді, підходить також для створення чайних купажів.

Що залишається зробити: Кімун купити і насолоджуватися «найароматнішим» чаєм у світі!