Чай Пуер
Прийнято вважати, що пуер – це дорослий чай для дорослих людей. Що він складний, оповитий таємницями та міфами. І що цей чай – не для всіх.
У будь-якому випадку, спробувати його варто.
У нашому каталозі представлено найкращі зразки пуерів, які нам пощастило розшукати в Китаї.
Кожний з них особливий і не схожий на інші. Що б ви не обрали, це буде гідний чай.
Де народився легендарний пуер
Всі китайські пуери виробляються в єдиній провінції – Юньнань. Тут розташовані тисячі чайних мануфактур, кожна випускає свої пуери. Вони відрізняються за смаком, кольором, ароматом, фасуванням та якістю.
Провінція Юньнань – нереально красиве місце із запаморочливими краєвидами, які шокують своїми контрастами.
Тут є і засніжені гірські вершини висотою 5000 метрів, і тропічні джунглі. Ця провінція вважається батьківщиною всіх чаїв на планеті.
Усі чайні плантації в Юньнані перебувають під державною протекцією. Точно так само, як у провінції Коньяк у Франції. І якщо чайна мануфактура розташована на відстані від 100 метрів за кордоном Китаю, пуери не сертифікують у країні.
Ми продаємо тільки сертифікований китайський чай пуер топової якості – з чистої, відбірної сировини.
Форма має значення
Пуер прийнято пресувати у зручні для перевезення на далекі відстані форми. Так склалось історично. Сьогодні проблем з перевезенням чаю немає, але традиція пресування залишилася.
6 найбільш поширених форм пресування
Млинець (Бин Ча) Вага: 357 или 400 грам. | Мініточа Вес: 5, 7, 10, 12 грам. | Цеглина (Чжуань Ча) Вага: 100-250 грам. |
Гарбуз (Цзинь Гуа) Вага: від 100 грам. | Гніздо (То Ча, Точа) Вага: 100, 250, 500 грам. |
Гриб (Цзинь Ча) Вага: 250, 300 грам. |
У нашому каталозі ви зможете купити чай пуер – будь-який із перерахованих вище.
Як і з чого роблять пуер
Процес виробництва пуеру тривалий і трудомісткий. Як і будь-якого іншого чаю в Піднебесній. Але давайте по черзі.
За технологією виготовлення пуери діляться на дві категорії: Шен і Шу.
Колись усі пуери виготовлялися за Шен-технологією. Зараз виробництво за цією технологією виглядає приблизно так.
- Фермери збирають листя з чайних дерев і кущів.
- Провітрюють зібрану сировину на відкритому повітрі в тіні, отримуючи «грубий чай».
- Потім пропарюють листки у величезних металевих котлах при високих температурах протягом 15 хвилин.
- Знову просушують, доки вони повністю не висихають і не перетворюються на крупнолистову сировину маочі.
- Тоді фермери продають маочі на мануфактури або чайні заводи, де сировину пресують у млинці. На цьому етапі залучають величезну кількість робітників, потужні парогенератори і ручні преси.
- Далі відбуваються просушування та упаковування.


Так виходить фантастичний чай з фруктовим ароматом і горіхово-чорносливовими нотками. З роками він стає ще смачнішим.
Скільки коштує чай пуер?
Вартість чаю, виготовленого за технологією Шен, залежить не тільки від витримки, але й від якості використаної сировини. Врахуйте це.
Світлі пуери в Китаї люблять колекціонувати. І навіть інвестувати в них. Щороку витримані Шен Пуери дорожчають на 25–35%.
Технологія Шу трохи відрізняється від Шен.
- Підготовлену фермерами сировину на заводі складають у величезні купи (діаметр може сягати кілька десятків метрів).
- Ці купи рясно поливають водою і накривають герметичним ковпаком. Так запускається процес відпарювання (прискорена ферментація).
- Чай нагрівається до температури 70°C. У результаті листя чорніє. При цьому його регулярно перемішують, щоб пропарювання проходило рівномірно.
- Через 45 днів відповідальний за виробництво вирішує, чи готова сировина. Якщо так, вона відправляється на пресування в сушильні шафи.
- Потім відбувається пресування чаю в млинці, цеглинки, точі.


На виході ми отримуємо неймовірно корисний і смачний чай – китайський пуер, за яким пристрасно полюють чайні фанати. І ми також.
5 головних відмінностей Шен та Шу пуерів
Шэн | Шу |
---|---|
Слабоферментований | Максимально ферментований |
Світлий, напівпрозорий настій | Темний, густий настій |
Листя блідо-зеленого кольору з коричневим відтінком | Листя темно-коричневого, майже чорного, кольору |
Виражений фруктовий аромат | Насичений землистий аромат з димчастими нотками |
Смак – з кислинкою і трохи солодкий післясмак | Якщо перетримати заварку, буде гірчити. Смак – більш насичений, але м'якший. Із шоколадним присмаком |
Як бачите, це два кардинально різних за смаком, ароматом і кольором напої. Рекомендуємо спробувати обидва, щоб відчути абсолютно унікальні емоції. Замовити чай пуер можна тут.
Пуер як дорогий коньяк – з часом стає тільки кращим
Як ви вже зрозуміли, вік має значення тільки при виборі Шен пуеру. Але давайте поговоримо про витримку детальніше. Про міфи і реальність.
Безперечно, пуер з часом стає кращим. З кожним роком його аромат стає більш глибоким, а смак – м'якішим.
- 5-6-річні пуеры прекрасні, як 18-річні дівчата. Ніяких вад, суцільна краса. Але чогось не вистачає. Мудрості, чи що...
- 10-12-річні пуеры – як 25-річні дівчата. У них уже сформовано особистість і побудовано плани на життя. На таких можна одружуватися.
- 15-20-річний пресований чай пуер – як досвідчені 30-річні жінки. Рідкісні екземпляри. Їх вдається спробувати не кожному, і вони зводять з розуму.
Будь-хто, навіть новачок, відчує різницю між молодим пуером і витриманим 7–8 річним. Однак слід уточнити. Термін витримки не є вирішальним фактором якості пуеру. Все залежить від сировини. Якщо купити пляшку дешевого коньяку, через 5 років він кращим не стане. Так само і з пуером.
Провінція Юньнань укрита тисячами гектарів чайних плантацій, на яких можна знайти листя різної якості. Деякі плантації ростуть у низинах і обробляються електроінструментами. Якісь – високо в горах, листя там збираються виключно вручну. Сировина з останніх, безсумнівно, буде кращою.
А ще є дерева, яким давно вже за сотню років. Їх листки найдорожчі. Пуер з них виходить неймовірно смачним. Саме тому така різна ціна чаю пуер на ринку. Знову напрошується аналогія про вино і коньяк.
Як зрозуміти, яка сировина якісна, а яка – ні?
Підемо від зворотного. У неякісному пуері все погане: упаковка, форма, листя зі сміттям. Настій мутний, із крихтами.
У якісному ви не знайдете жодної смітинки і гілочки. Лише чайне листя. Одного розміру, одного кольору, однієї форми.
Дивіться самі:


Цілющі властивості пуеру, про які ходять легенди
У Китаї вважається, що чай Шу Пуер, незважаючи на свою сильну ферментацію, є справжнім джерелом вітамінів і мінералів, які:
- сприяють зниженню ваги;
- нормалізують обмін речовин;
- є сильними антиоксидантами;
- зміцнюють і збадьорюють організм;
- стимулюють роботу мозку.
У Шен пуерах ще більше користі; крім перерахованих функцій у них міститься гуанін, а це сильний антидепресант.
У Піднебесній більшість жителів стежать за своїм здоров'ям: правильно харчуються, займаються спортом і щодня п'ють чай. Може, саме тому китайці – одна з найздоровіших націй на планеті та з низьким коефіцієнтом смертності: 6,8% на 1000 осіб. Для порівняння: коефіцієнт смертності в Україні – 16,4% (за даними ООН, 2010 рік).
Який чай пуер варто спробувати новачкам?
Якщо ви знайомитеся з пуерами вперше, рекомендуємо вам одночасно спробувати і Шен і Шу пуери. Так ви зможете порівняти смаки та аромати, вибрати улюбленця. А може, ви віддасте перевагу полігамії.
Можете почати з таблеток вагою 7–10 г. Їх дуже зручно заварювати. Єдине «але» – вони робляться з дрібної чайної фракції, тому смак від крупнолистового пуеру в млинці буде трохи відрізнятися. Врахуйте це.
Дуже сподіваємося, що пуер вам сподобається. Так само, як і нашим гостям у чайній New Tea.
P. S. Поділіться потім враженнями. Нам дуже цікаво прочитати ваш відгук :)
Так, як це відбувається під час традиційної чайної церемонії, тільки…
у 10 разів зручніше та у 20 разів швидше
- Особисто обираємо чай у Китаї
- Заварюємо по технології чайної церемонії
- Зберігаємо чай як потрібно, зелений – заморожуємо
- Пригощаємо феєричними десертами
- Доставляємо по Києву електровелосипедом
- Запрошуємо спробувати все в чайній на Мінській