Чай Пуер

Чай Пуер
Елегантний 10-ти річний Шен. Це справжня радість для досвідченого чаємана. Перший вес...
Гармонійний Шен від Менку Жун Ші - старої сімейної фабрики в Шуан Цзян. Блін 400 грам...
Колекційний млинець. Цзоу (Дзоу) Бін Лян був технічним директором фабрики Tae Tea. Са...
8673 - це той самий Шен, який китайці вибирають для старіння. А тут нам пощастило! Ми...
Отримай знижку +3% при замовленні від 1000 грн + безкоштовна доставка
Відкрито
Закрити
0 грн
Залишилося 1000 грн
1000+ грн
Цей рецепт був створений спеціально для Гонконгу на замовлення компанії "Нань Тя...
7542 - це стандарт якості китайського Шен Пу Ера. Дуже ароматний млинець. У смаку ябл...
Цеглинка 7562 випускається з 1975 року. У 2010 році поряд з цифровим кодом з'яви...
Пу Ер "Ультра-Преміум" класу. До 2005 роки його не пресували в млинці, а пр...
Один з найдорожчих рецептів від Тае Теа. Глибокий смак горіхів і шоколаду, чорнющий н...
Унікальна в своєму роді цеглинка. Вона спресована не з розсипного Пу Ера (як всі інші...
Відомі старі дерева (Гу Шу) подарували нам цей класний пуерчік. Вважається, що Шен Пу...
Гу Шу - означає "старі дерева". Ці дерева найбільш близькі до того самого п...
Показать еще 14

Прийнято вважати, що пуер – це дорослий чай для дорослих людей. Що він складний, оповитий таємницями та міфами. І що цей чай – не для всіх.

У будь-якому випадку, спробувати його варто.

У нашому каталозі представлено найкращі зразки пуерів, які нам пощастило розшукати в Китаї.

Кожний з них особливий і не схожий на інші. Що б ви не обрали, це буде гідний чай.

Де народився легендарний пуер

Всі китайські пуери виробляються в єдиній провінції – Юньнань. Тут розташовані тисячі чайних мануфактур, кожна випускає свої пуери. Вони відрізняються за смаком, кольором, ароматом, фасуванням та якістю.

Провінція Юньнань – нереально красиве місце із запаморочливими краєвидами, які шокують своїми контрастами.

Тут є і засніжені гірські вершини висотою 5000 метрів, і тропічні джунглі. Ця провінція вважається батьківщиною всіх чаїв на планеті.

Усі чайні плантації в Юньнані перебувають під державною протекцією. Точно так само, як у провінції Коньяк у Франції. І якщо чайна мануфактура розташована на відстані від 100 метрів за кордоном Китаю, пуери не сертифікують у країні.

Чайні плантації в Китаї

Ми продаємо тільки сертифікований китайський чай пуер топової якості – з чистої, відбірної сировини.

Форма має значення

Пуер прийнято пресувати у зручні для перевезення на далекі відстані форми. Так склалось історично. Сьогодні проблем з перевезенням чаю немає, але традиція пресування залишилася.

6 найбільш поширених форм пресування

пуэр блин

Млинець (Бин Ча)

Вага: 357 или 400 грам.

Чай пуер мініточа

Мініточа

Вес: 5, 7, 10, 12 грам.

Чай пуер цеглина

Цеглина (Чжуань Ча)

Вага: 100-250 грам.

чай пуер точа (гарбуз)

Гарбуз (Цзинь Гуа)

Вага: від 100 грам.

Чай пуер гніздо

Гніздо (То Ча, Точа)

Вага: 100, 250, 500 грам.

 

Чай пуер гриб

Гриб (Цзинь Ча)

Вага: 250, 300 грам.

У нашому каталозі ви зможете купити чай пуер – будь-який із перерахованих вище.

Як і з чого роблять пуер

Процес виробництва пуеру тривалий і трудомісткий. Як і будь-якого іншого чаю в Піднебесній. Але давайте по черзі.

За технологією виготовлення пуери діляться на дві категорії: Шен і Шу.

Колись усі пуери виготовлялися за Шен-технологією. Зараз виробництво за цією технологією виглядає приблизно так.

  1. Фермери збирають листя з чайних дерев і кущів.
  2. Провітрюють зібрану сировину на відкритому повітрі в тіні, отримуючи «грубий чай».
  3. Потім пропарюють листки у величезних металевих котлах при високих температурах протягом 15 хвилин.
  4. Знову просушують, доки вони повністю не висихають і не перетворюються на крупнолистову сировину маочі.
  5. Тоді фермери продають маочі на мануфактури або чайні заводи, де сировину пресують у млинці. На цьому етапі залучають величезну кількість робітників, потужні парогенератори і ручні преси.
  6. Далі відбуваються просушування та упаковування.
Збір пуеру
Виробництво пуеру

Так виходить фантастичний чай з фруктовим ароматом і горіхово-чорносливовими нотками. З роками він стає ще смачнішим.

Скільки коштує чай пуер?

Вартість чаю, виготовленого за технологією Шен, залежить не тільки від витримки, але й від якості використаної сировини. Врахуйте це.

Світлі пуери в Китаї люблять колекціонувати. І навіть інвестувати в них. Щороку витримані Шен Пуери дорожчають на 25–35%.

Технологія Шу трохи відрізняється від Шен.

  1. Підготовлену фермерами сировину на заводі складають у величезні купи (діаметр може сягати кілька десятків метрів).
  2. Ці купи рясно поливають водою і накривають герметичним ковпаком. Так запускається процес відпарювання (прискорена ферментація).
  3. Чай нагрівається до температури 70°C. У результаті листя чорніє. При цьому його регулярно перемішують, щоб пропарювання проходило рівномірно.
  4. Через 45 днів відповідальний за виробництво вирішує, чи готова сировина. Якщо так, вона відправляється на пресування в сушильні шафи.
  5. Потім відбувається пресування чаю в млинці, цеглинки, точі.
Як сушать чайні листки
Складування і транспортування пуера

На виході ми отримуємо неймовірно корисний і смачний чай – китайський пуер, за яким пристрасно полюють чайні фанати. І ми також.

5 головних відмінностей Шен та Шу пуерів

ШэнШу
СлабоферментованийМаксимально ферментований
Світлий, напівпрозорий настійТемний, густий настій
Листя блідо-зеленого кольору з коричневим відтінкомЛистя темно-коричневого, майже чорного, кольору
Виражений фруктовий ароматНасичений землистий аромат з димчастими нотками
Смак – з кислинкою і трохи солодкий післясмакЯкщо перетримати заварку, буде гірчити. Смак – більш насичений, але м'якший. Із шоколадним присмаком

Як бачите, це два кардинально різних за смаком, ароматом і кольором напої. Рекомендуємо спробувати обидва, щоб відчути абсолютно унікальні емоції. Замовити чай пуер можна тут.

Пуер як дорогий коньяк – з часом стає тільки кращим

Як ви вже зрозуміли, вік має значення тільки при виборі Шен пуеру. Але давайте поговоримо про витримку детальніше. Про міфи і реальність.

Витриманий пуер

Безперечно, пуер з часом стає кращим. З кожним роком його аромат стає більш глибоким, а смак – м'якішим.

  • 5-6-річні пуеры прекрасні, як 18-річні дівчата. Ніяких вад, суцільна краса. Але чогось не вистачає. Мудрості, чи що...
  • 10-12-річні пуеры – як 25-річні дівчата. У них уже сформовано особистість і побудовано плани на життя. На таких можна одружуватися.
  • 15-20-річний пресований чай пуер – як досвідчені 30-річні жінки. Рідкісні екземпляри. Їх вдається спробувати не кожному, і вони зводять з розуму.

Будь-хто, навіть новачок, відчує різницю між молодим пуером і витриманим 7–8 річним. Однак слід уточнити. Термін витримки не є вирішальним фактором якості пуеру. Все залежить від сировини. Якщо купити пляшку дешевого коньяку, через 5 років він кращим не стане. Так само і з пуером.

Провінція Юньнань укрита тисячами гектарів чайних плантацій, на яких можна знайти листя різної якості. Деякі плантації ростуть у низинах і обробляються електроінструментами. Якісь – високо в горах, листя там збираються виключно вручну. Сировина з останніх, безсумнівно, буде кращою.

А ще є дерева, яким давно вже за сотню років. Їх листки найдорожчі. Пуер з них виходить неймовірно смачним. Саме тому така різна ціна чаю пуер на ринку. Знову напрошується аналогія про вино і коньяк.

Де і як збирають чай

Як зрозуміти, яка сировина якісна, а яка – ні?

Підемо від зворотного. У неякісному пуері все погане: упаковка, форма, листя зі сміттям. Настій мутний, із крихтами.

У якісному ви не знайдете жодної смітинки і гілочки. Лише чайне листя. Одного розміру, одного кольору, однієї форми.

Дивіться самі:

Дешевий пуер
Елітний пуер

Цілющі властивості пуеру, про які ходять легенди

У Китаї вважається, що чай Шу Пуер, незважаючи на свою сильну ферментацію, є справжнім джерелом вітамінів і мінералів, які:

  • сприяють зниженню ваги;
  • нормалізують обмін речовин;
  • є сильними антиоксидантами;
  • зміцнюють і збадьорюють організм;
  • стимулюють роботу мозку.

У Шен пуерах ще більше користі; крім перерахованих функцій у них міститься гуанін, а це сильний антидепресант.

У Піднебесній більшість жителів стежать за своїм здоров'ям: правильно харчуються, займаються спортом і щодня п'ють чай. Може, саме тому китайці – одна з найздоровіших націй на планеті та з низьким коефіцієнтом смертності: 6,8% на 1000 осіб. Для порівняння: коефіцієнт смертності в Україні – 16,4% (за даними ООН, 2010 рік).

Чайна церемонія в Китаї

Який чай пуер варто спробувати новачкам?

Якщо ви знайомитеся з пуерами вперше, рекомендуємо вам одночасно спробувати і Шен і Шу пуери. Так ви зможете порівняти смаки та аромати, вибрати улюбленця. А може, ви віддасте перевагу полігамії.

Можете почати з таблеток вагою 7–10 г. Їх дуже зручно заварювати. Єдине «але» – вони робляться з дрібної чайної фракції, тому смак від крупнолистового пуеру в млинці буде трохи відрізнятися. Врахуйте це.

Дуже сподіваємося, що пуер вам сподобається. Так само, як і нашим гостям у чайній New Tea.

P. S. Поділіться потім враженнями. Нам дуже цікаво прочитати ваш відгук :)

Забудьте все, що знали про китайский чай
 
Насправді ви ніколи не були з ним знайомі по-справжньому
Ми навчимо вас правильно зберігати, заварювати і пити найкращі чаї у світі.

Так, як це відбувається під час традиційної чайної церемонії, тільки…

у 10 разів зручніше та у 20 разів швидше

Живіть в задоволення. Отримайте новий чайний досвід з New Tea
  •  
    Особисто обираємо чай у Китаї
  •  
    Заварюємо по технології чайної церемонії
  •  
    Зберігаємо чай як потрібно, зелений – заморожуємо
  •  
    Пригощаємо феєричними десертами
  •  
    Доставляємо по Києву електровелосипедом
  •  
    Запрошуємо спробувати все в чайній на Мінській