Розсипний пуер
- 50 г
- 7 г
- 25 г
- 50 г
- 100 г + 5 г
- 200 г + 10 г
- 1 кг
170 ₴
Точа – класична форма китайського пуеру у вигляді піали. Чайне листя спресоване у твердий корж із поглибленням посередині. Пуери у млинцях – данина традиції: під час довгих переходів по Великому чайному шляху листя в мішках на спинах коней пресувалось у тверді коржики. Чаї давно перевозять літаками та кораблями, а форма фасування залишилася: зручно зберігати і виглядає оригінально. Однак у Китаї роблять і пуер розсипний: технологія виготовлення та сама, тільки без пресування.
Чай пуер розсипний: чайне багатство
Різниця між пресованим і розсипним пуером є тільки у формі, на смакові якості вид фасування не впливає. Головний плюс розсипного пуеру відчуєте на етапі приготування: просто берете і відсипаєте потрібну кількість заварки в чайник. Із точею цей номер не пройде, спресовані у твердий корж чаїнки доведеться відокремлювати від млинця спеціальним ножем.
У якому вигляді відправиться пуер до покупця, визначають на чайній фабриці: частину сировини пресують і в такому вигляді залишають дозрівати. Частину листя складають у величезні керамічні вази, накривають кришками з отворами, щоб чай «дихав». Ось із такого листя і виходить розсипний пуер.
У розсипі чайне листя рівномірно дозріває, а в коржі швидше «дорослішає» зовнішня сторона, всередині ж чай «молодший». Ще один плюс розсипних пуерів – це можливість створювати цікаві чайні купажі. Причому робити це ви можете самі, щоб відчути нові смакові та ароматичні відтінки у звичному напої.
І ще одна приємність: розсипний чай коштує дешевше від пресованого. Проте менша ціна – не на шкоду якості. Просто при виготовленні не треба витрачати час і сили на окремий етап – пресування.
Два види розсипних пуерів
Вибираючи напій, ураховуйте, що чай пуер розсипний буває двох видів: Шен і Шу. Чай пуер Шен створено за традиційною технологією, яка не змінюється століттями. Це класичний витриманий чай, цінність якого з роками лише зростає. Шен пуер розсипний у настої світлий з яскравим фруктовим ароматом. Чай слабоферментований, але при цьому бадьорить так, що навіть термін спеціальний придумали – «чайне сп'яніння». З роками смак витриманого пуеру стає повнішим і глибшим.
Шу пуер розсипний створено за технологією прискореного ферментування: усього 2–3 місяці на фабриці – і чай готовий. Шу – максимально ферментований, «молодий», але «зухвалий» на смак. Настій густий, темний. Смак насичений, глибокий, як у витриманого пуеру, але якщо перетримати, з'являється неприємна гіркота. Характерна особливість цього чаю – землистий аромат з димними нотами.
Розсипний пуер: як правильно заварити
Щоб приготувати пуер, як це роблять у Китаї, потрібні правильна вода і правильний посуд. Заварник в ідеалі – глиняний, компромісний варіант – чайник зі скла або кераміки. У скляного посуду є величезний плюс: крізь прозорі стінки видно, як «оживають», розпускаючись, чаїнки.
Заварювання розсипного пуеру:
- У заварник насипати 5–7 г (1 чайна ложка) пуеру.
- Залити заварку склянкою води. Температура води відрізняється: для розсипного Шен пуеру – максимум 85–90°С, Шу пуер заливають майже окропом – 95°С.
- Почекати 3–5 секунд і злити воду.
- Знову залити заварку і настоювати 40–60 секунд.
- Чай готовий, можна розливати по чашках і насолоджуватися смаком справжнього пуеру.
Оригінальні пуери заварюються до 10 разів. На повну смак чаю розкривається через 5-6 проливів. З кожним новим проливом час настоювання збільшується. Однак не тримайте чай у чайнику довше, ніж 3 хвилини, щоб настій не гірчив.
Тепер ви знаєте все. Залишається тільки розсипний пуер купити і приготувати. Замовляйте справжній пуер з Китаю на цій сторінці або приходьте до нашої чайної New Tea в Києві.