Пуер з провінції Юньнань
Юньнань пуер – чай із самого чайного місця
Ми не знаємо, звідки зародилося життя на Землі, а ось місце появи першого чайного куща відоме – це тропічні ліси на південному заході Китаю, де розташовується провінція Юньнань. Чайні кущі росли тут мільйони років тому, коли Україна ще не з'явилася, та що там – навіть людської цивілізації ще в помині не було.
Завдяки унікальному клімату і родючому ґрунту збереглися стародавні чайні дерева, вік найстаріших рослин перевищує 2700 років. Це «три чайних королі»: дерева Банвей, Бада і Наньно, які є визначною туристичною пам'яткою провінції.
Як роблять юньнаньські пуери
З материнських дерев-гігантів і їх численного потомства на гірських схилах щовесни збирають чайне листя і бруньки. Листя велике, розміром із чоловічу долоню, зелене та блискуче. З урожаю готують спеціальний напівфабрикат для пуеру – шайцин.
Юньнань пуер поетапно обробляють:
- Зібраний чай провітрюють і мнуть вручну.
- Просушують на сонці.
- Обробляють листя паром, щоб зупинити ферментацію.
- Скручують чайне листя, щоб виділявся сік.
- Просушують чай у печах або на сонці.
Якщо використовується класична технологія, то чай спресовують у форми і залишають дозрівати ще протягом трьох років. Так роблять зелений Шен Пуер Юньнань.
Із 70-х років минулого століття використовується прискорена технологія виготовлення Шу Пуерів, у якій є ще один етап – вологе скиртування. Завдяки такому вдосконаленню пуер готовий усього за півтора місяці, і не потрібно чекати мінімум три роки, поки чай визріє. За «скоростиглим» пуером не полюють колекціонери, однак у Шу вистачає шанувальників, і ціна чаю нижча, ніж сортів багаторічної витримки. У нашому магазині New Tea (Київ) можна купити Шу Пуер з Юньнані та колекційний чай 20-річної витримки.
Пуер Юньнань: про властивості й користь чаю
Виготовлений на фабриках провінції Юньнань, пуер приваблює насиченим терпким смаком із характерним солодкуватим присмаком. Колір настою – від бурштинового до темно-червоного. Заварений чай пахне незвично для людини непідготовленої: землею і димом, але це справжній пуерний аромат.
Справжній пуер радує смаком, а ще благотворно впливає на організм::
- розщеплює жирові клітини
- нейтралізує токсини, усуває наслідки алкогольного отруєння;
- знижує артеріальний тиск;
- сприяє природному зменшенню ваги;
- тонізує і знімає стрес;
- нормалізує рівень холестерину в крові.
Як приготувати юньнаньський пуер
Пуер традиційно пресують у млинці. У такому вигляді чай зручно перевозити і зберігати, але складно відокремлювати заварку для чаювання: чаїнки дуже щільно притиснуті одна до одної. Щоб відколоти потрібну порцію чаю, майстри використовують спеціальний ніж, проте підійде і звичайний. На одну порцію потрібно 200 мл води і 5–7 г заварки. Пуер заливають водою, нагрітою до 90–95°С, настоюють до 30 секунд. Оригінальний чай дозволяє по повній насолодитися відтінками смаку, адже витриманий пуер із Юньнані заварюється до 20 разів!