Сказати, що білий дикий пуер є справжнім скарбом, – це нічого не сказати. У Китаї його вважають преміальним продуктом. У ньому поєднуються шляхетність білих сортів, натуральна користь і потенціал витримки. Одним словом, мудрість століть і сила природи – в одній чашечці.
Білі бруньки пуеру, вкриті ніжним пухом, збирають вручну з найстаріших чайних дерев у провінції Юньнань. Частка споживачів цього чаю є невеликою, але дуже вимогливою. Цей пуер стоїть окремо від звичайних чорних чи зелених чаїв. І у нас у New Tea є такий спешл, як-от Юе Гуан Бай Ча, або білий пуер «Місячне світло».
Цей унікальний чай здебільшого називають пуером. І, як завжди у народній творчості, це дуже близько до правди, але не зовсім так. Річ у тім, що, попри регіон зростання чайних дерев, з яких збираються бруньки, а також на пресування і форму готової продукції, білий чай пуер такого типу не проходить усі стадії ферментації, характерні при виробництві Шен і Шу пуерів. Зокрема, велика плутанина виходить через звичку казати, що білий дикий пуер Шен є таким не завдяки технології виробництва, а тому, що він із провінції Юньнань.
Чай білий пуер vs класичний пуер: у чому різниця
Уяви собі чайний світ як велику родину. У цій родині є різні сорти зі своїми характерами та пристрастями, як от білий чай пуер і класичні Шу і Шен.
Класичний пуер. Це такий собі дідусь у цій чайній родині. Мудрий, із багатим життєвим досвідом і глибоким смаком. Він пройшов через багато перетворень, набрався знань та витривалості й став справжнім скарбом. Класичний пуер – це як той самий дідусь, який завжди готовий розповісти цікаву історію.
Пуер білий. Це молодий, амбітний онук. Він яскравий, свіжий і повний енергії. Білий пуер відрізняється дбайливою обробкою та елітною сировиною. Щоб створити «сирий» Шен чи Шу прискореної ферментації, збирають 2-3 верхніх листочки, а щоб білий – бруньки.
Отже, у чому ж їх відмінності? Та майже в усьому:
- Основа. Особливість, наприклад, білого пуеру «Місячне світло» полягає у тому, що він робиться наполовину з бруньок, а наполовину з великого листя. Водночас класичний пуер виготовляється суто з міцного чайного листя.
- Вік. Класичний пройшов довгий шлях ферментації, а білий пуер, навпаки, відрізняється мінімальною обробкою.
- Смак. Класичний пуер має насичений, складний смак із нотками деревини та фруктів. Білий дикий пуер – легкий, квітковий, із ніжним посмаком.
Збирання та виробництво білого пуерчику
Білий пуер і його виробництво – справжнє мистецтво. Ніжні бруньки обробляють лише вручну, бо преміальна сировина не вибачає навіть мінімальних помилок. Їх не обсмажують, не змінюють і не подрібнюють.
Виробництво відбувається так:
- Збір сортують, розкладають сушитися на сонці й періодично ворушать, доки випарується 75–90% вологи.
- Слідкують ретельно за температурою, щоб вона не перевищувала 40 градусів.
- Чаю дають відлежатися та відпочити у приміщенні з гарною вентиляцією.
- Опісля білий пуер можуть сформувати у млинець, який за допомогою механічних верстатів досушують ще 5–7 днів.
Що потрібно знати про білий чай?
Смак. Дуже м'який, залишає ненав'язливі квіткові відлуння. Можна відчути грушеві та горіхові відтінки.
Аромат. Розкриває нотки прогрітої сонцем деревної кори, різнотрав'я та сухофруктів.
Колір. Настій білого пуеру світліший, ніж у Шена. Він чистий, запашний і золотистого відтінку.
Зберігання. Білий пуер краще зберігати на кухні у шафці. Не радимо тримати чай біля харчових продуктів, адже він легко вбирає у себе сторонні запахи.
Властивості. Білий пуер – це концентрат натуральної користі, багатий на вітаміни, антиоксиданти, поліфеноли, мікроелементи.
Білий пуер проявляє значний ефект на організм. Він ідеально знімає втому, покращує настрій, сон (ой, як це зараз нам треба після безсонних ночей). Водночас допомагає організму протистояти мікробам та вірусам, делікатно нормалізує тиск і захищає нервову систему від негативного впливу стресів та емоційних перевантажень, уповільнює старіння клітин, стимулює їх оновлення. Бабусині настоянки лякливо ховаються по кутках перед вітамінною силою чашечки цього пуеру.
Спосіб заварювання
Білий пуер – невибагливий у заварюванні чай. Використовуй очищену питну воду та метод коротких проливів:
- Прогрій посуд.
- Додай чай у заварник чи тіпод. Чайної ложки достатньо на 150–200 мл.
- Залий водою, нагрітою до 80–90 градусів.
- Перший пролив злий через 10–15 секунд. На наступних збільшуй час витримки, щоб смак залишався насиченим.
- Якісний білий пуер витримує до 9 проток. Якщо заварювати у посуді з прозорими стінками, можна помилуватися чарівним танцем чаїнок.
Де купити білий пуер в Україні? 😉
Щоб знайти якісний білий пуер, потрібно докласти зусиль. Це непересічний чай. Ворсисті юньнанські бруньки збирають вручну в ну дуууже обмеженій кількості, а обробка потребує особливої майстерності. Саме тому купити справжній білий пуер – це ще та місія 007. Навіть у Піднебесній його знайти досить важко. Купувати цей вишуканий напій потрібно там, де до нього ставляться як у Китаї: з трепетом і повагою. У Києві є таке місце – наша чайна New Tea.
Кожна чашка білого пуеру – це маленька таємниця, розкрита для справжніх чайних поціновувачів. І ми раді поділитися цим чайним досвідом із тобою. Ще й вартість абсолютно не позахмарна.
У нашому інтернет-магазині New Tea на тебе чекає розсипний білий пуер – справжня знахідка для чаєманів. А для тих, хто цінує традиції, ми пропонуємо млинці - ідеальний подарунок для особливих випадків або просто так.
Вишуканих тобі чаювань із New Tea!