Стандарти якості пуеру

25.07.17
591
Категорії
Пуер
Мітки
#Секрети чаємана
Стандарти якості пуеру

А ви замислювалися над тим, як китайці й досвідчені тітестери оцінюють якість пуеру (крім віку, звичайно)? Нам стало цікаво, і ми вирішили дізнатись у своїх чайних постачальників про всі нюанси, які впливають на якість і ціну чаю.

Виявилось, існує багаторівнева класифікація пуерів, про яку знають лише обрані. І ми із задоволенням поділимося цією цінною інформацією з вами.

Якщо ви без проблем розрізняєте Шу пуери і Шен пуери, якщо вважаєте себе шанувальником чайних млинчиків, якщо ні дня не можете прожити без чашечки тонізуючого напою, значить, класифікація вам сподобається.

Виставка пуерів в Китаї
Виставка пуерів в Піднебесній
Продаж пуерів
Суровий продавець пуерів

10 класів пуеру

Залежно від якості сировини «Мао Ча» (毛茶) і різниці у процесі виробництва пуери поділяються на десять класів. Найкращий і найдорожчий клас – Гонг Тін Пур (宫廷 普洱, «Імперський», або «Палацовий», клас). Далі йдуть «Подарунковий» чайний клас, «Спеціальний» клас, 1-й, 3-й, 5-й, 7-й, 8-й, 9-й і 10-й класи.

Як правило, найкращі сорти пуеру мають у складі більше бруньок, тоді як менш якісні містять тільки великі листки.

Класифікація якості пуерів

КласСухі листкиНастійСмак і ароматЗаварені листки
Imperial (Court) – «Імперський»(«Палацовий»)Щільно згорнуті, прямі, дрібні золоті бруньки (без листя).Яскраво-червоний, з багатим ароматом.Насичений, але м'який, витримує більше 10 проливів.Тонкі й ніжні.
Gift – ПодарунковийЩільно згорнуті, прямі, відносно дрібні золоті бруньки.Яскраво-червоний, з багатим ароматом.Насичений, але м'який, витримує більше 10 проливів.Тонкі й ніжні.
Special – СпеціальнийЩільно згорнуті, прямі, відносно дрібні золоті бруньки.Яскраво-червоний, з багатим ароматом.Важкий і м'який, 8+ проливів.Відносно тонкі й ніжні.
1-й класЩільно згорнуті, ніжні, з кількома бруньками.Яскраво-червоний, з багатим ароматом.Важкий і м'який, 8+ проливів.Ніжні й тендітні.
3-й класЩільно згорнуті, ніжні, з кількома бруньками.Яскраво-червоний, з багатим ароматом.Смак і аромат стиглих фруктів, 8+ проливів.Ніжні й тендітні.
5-й класЩільно згорнуті, ніжні з кількома бруньками.Яскраво-червоний, з багатим ароматом.Смак і аромат стиглих фруктів, 6+ проливів.Ніжні й тендітні.
7-й класЩільно згорнуті, з кількома бруньками.Темно-червоний, з чистим ароматом.М'який, менше 6 проливів.Нерівномірні за розміром.
8-й класЩільно згорнуті, з кількома бруньками.Темно-червоний, з чистим ароматом.М'який, менше 6 проливів.Грубі, нерівномірні за розміром.
9-й класЩільно згорнуті, без бруньок.Темно-красный.М'який, менше 6 проливів.Грубі, нерівномірні за розміром.
10-й класЩільно згорнуті, без бруньок.Темно-червоний.М'який, менше 6 проливів.Товсті й грубі, нерівномірні за розміром.
image-decor-triangle
image-decor-circle
Зверніть увагу
Ця класифікація не стосується диких пуерів Гу-Шу (GU SHU WILD TREES). Листя цих чаїв зазвичай більше, і вони систематизуються за місцем зростання (по горі) і за віком дерев.

Як клас впливає на смак

Фанати пуеру
Головне – міра. ;)

Якщо пуер належить до більш низького класу, то це ще не означає, що він поганий. Просто використовується більш щільна і нерівномірна сировина Мао Ча.

Однак гарна обробка також важлива, вона може збалансувати смак менш якісної сировини.

image-old-man
І пам'ятайте найголовніше: смакові переваги пуеру – це дуже особиста й інтимна справа. І не завжди дорожче – означає смачніше.

Бажаємо вам знайти свій улюблений пуер. Ви зрозумієте, що це «той єдиний» одразу після першого ковтка.

Ще по темі
Китайська чайна церемонія
Яке приладдя потрібне для чайної церемонії, і як саме вона проводиться? Чи є відмінності в сучасній церемонії в Піднебесній та Європі? Про все це ви дізнаєтеся просто зараз, познайомившись із коротким, але докладним описом кожного етапу.
Китайська чайна церемонія
«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани
У 2002 році на аукціоні в провінції Фуцзянь трапилося щось неймовірне. Китайський ресторан купив 7 лянів (350 грамів) чаю за шокуючі 120 тисяч доларів. Це був Да Хун Пао – «Великий Червоний Халат» – з найперших, материнських кущів.
«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани
Що таке ізіпот (тіпот)?
Виявляється, і досі не всі знають, що таке ізіпот і як ним користуватись. Шок і сенсація! Як же ви отримуєте чайну насолоду від карантину, друзі? Це ж така гастрономічна приємність – пити якісний, правильно заварений китайський чайок у себе на балконі… Кайф же!
Що таке ізіпот (тіпот)?
Смачна компанія: які продукти подають до чаю
Чай – улюблений напій мільйонів і другий за популярністю у світі після води. Чай п'ють тисячі років, і за цей час у різних народів склалися певні звички та навіть традиції чаювання. З чим п'ють чай? У чистому вигляді або ж додають молоко, цукор і навіть спеції – у кожного народу своя відповідь на це запитання.
Смачна компанія: які продукти подають до чаю
Чай з молоком: цікаві чайні традиції
Лимон або мед – звичне і смачне доповнення до чаю, так п'ють цей напій у нас. Жителі Туманного Альбіону вважають за краще додавати в чай ​​молоко. Ми розповімо, звідки взялась така звичка і як пити чай з молоком, щоб отримати від чаювання максимум задоволення та користі.
Чай з молоком
Пийте на здоров'я: як довго зберігається заварений чай
Чай – найпопулярніший напій у світі після води, його п'ють на всіх континентах. Здавалося б, вживання знайомого кожному українцеві напою не викликає питань. Але, судячи за зверненнями наших клієнтів, це не так. Часто запитують: скільки можна зберігати заварений чай? Давайте розбиратися.
як довго зберігається заварений чай
Як зберегти душу листового чаю: правила зберігання
Дістати в чайну колекцію млинець пуеру 30-річної витримки – справжня удача. Однак пресоване листя, що «дозрівало» десятки років, легко зіпсувати вже після покупки.
правила зберігання листового чаю
Чай для бані: не грішно і вдосталь
«Як заново народився» – так часто говорять, коли виходять з парилки. Емпіричним шляхом десятків поколінь наших предків перевірено, що приємний і корисний ефект після лазні зростає в рази, якщо в парній пити трав'яний чай.
Чай для бані