
А ви замислювалися над тим, як китайці й досвідчені тітестери оцінюють якість пуеру (крім віку, звичайно)? Нам стало цікаво, і ми вирішили дізнатись у своїх чайних постачальників про всі нюанси, які впливають на якість і ціну чаю.
Виявилось, існує багаторівнева класифікація пуерів, про яку знають лише обрані. І ми із задоволенням поділимося цією цінною інформацією з вами.
Якщо ви без проблем розрізняєте Шу пуери і Шен пуери, якщо вважаєте себе шанувальником чайних млинчиків, якщо ні дня не можете прожити без чашечки тонізуючого напою, значить, класифікація вам сподобається.


10 класів пуеру
Залежно від якості сировини «Мао Ча» (毛茶) і різниці у процесі виробництва пуери поділяються на десять класів. Найкращий і найдорожчий клас – Гонг Тін Пур (宫廷 普洱, «Імперський», або «Палацовий», клас). Далі йдуть «Подарунковий» чайний клас, «Спеціальний» клас, 1-й, 3-й, 5-й, 7-й, 8-й, 9-й і 10-й класи.
Як правило, найкращі сорти пуеру мають у складі більше бруньок, тоді як менш якісні містять тільки великі листки.
Класифікація якості пуерів
Клас | Сухі листки | Настій | Смак і аромат | Заварені листки |
---|---|---|---|---|
Imperial (Court) – «Імперський»(«Палацовий») | Щільно згорнуті, прямі, дрібні золоті бруньки (без листя). | Яскраво-червоний, з багатим ароматом. | Насичений, але м'який, витримує більше 10 проливів. | Тонкі й ніжні. |
Gift – Подарунковий | Щільно згорнуті, прямі, відносно дрібні золоті бруньки. | Яскраво-червоний, з багатим ароматом. | Насичений, але м'який, витримує більше 10 проливів. | Тонкі й ніжні. |
Special – Спеціальний | Щільно згорнуті, прямі, відносно дрібні золоті бруньки. | Яскраво-червоний, з багатим ароматом. | Важкий і м'який, 8+ проливів. | Відносно тонкі й ніжні. |
1-й клас | Щільно згорнуті, ніжні, з кількома бруньками. | Яскраво-червоний, з багатим ароматом. | Важкий і м'який, 8+ проливів. | Ніжні й тендітні. |
3-й клас | Щільно згорнуті, ніжні, з кількома бруньками. | Яскраво-червоний, з багатим ароматом. | Смак і аромат стиглих фруктів, 8+ проливів. | Ніжні й тендітні. |
5-й клас | Щільно згорнуті, ніжні з кількома бруньками. | Яскраво-червоний, з багатим ароматом. | Смак і аромат стиглих фруктів, 6+ проливів. | Ніжні й тендітні. |
7-й клас | Щільно згорнуті, з кількома бруньками. | Темно-червоний, з чистим ароматом. | М'який, менше 6 проливів. | Нерівномірні за розміром. |
8-й клас | Щільно згорнуті, з кількома бруньками. | Темно-червоний, з чистим ароматом. | М'який, менше 6 проливів. | Грубі, нерівномірні за розміром. |
9-й клас | Щільно згорнуті, без бруньок. | Темно-красный. | М'який, менше 6 проливів. | Грубі, нерівномірні за розміром. |
10-й клас | Щільно згорнуті, без бруньок. | Темно-червоний. | М'який, менше 6 проливів. | Товсті й грубі, нерівномірні за розміром. |


Як клас впливає на смак

Якщо пуер належить до більш низького класу, то це ще не означає, що він поганий. Просто використовується більш щільна і нерівномірна сировина Мао Ча.
Однак гарна обробка також важлива, вона може збалансувати смак менш якісної сировини.

Бажаємо вам знайти свій улюблений пуер. Ви зрозумієте, що це «той єдиний» одразу після першого ковтка.