DDos fuck off

Пийте на здоров'я: як довго зберігається заварений чай

22.06.19
531
Категорії
Чорний чай
Мітки
#Секрети чаємана
як довго зберігається заварений чай

Чай – найпопулярніший напій у світі після води, його п'ють на всіх континентах. Здавалося б, вживання знайомого кожному українцеві напою не викликає питань. Але, судячи за зверненнями наших клієнтів, це не так. Часто запитують: скільки можна зберігати заварений чай? Давайте розбиратися.

Скільки зберігається заварений чай

На Сході чай називають засобом від тисячі хвороб. Азіати знають, про що говорять: в чайному листі містяться вітаміни, антиоксиданти, набір необхідних організму мікро- і макроелементів. Однак чай зробить благотворний вплив, якщо його приготовано і вжито правильно.

В Японії є стародавня приказка: «Чай на другу добу – гірше укусу змії». У цих словах криється істина. Чайне листя – дивовижна субстанція: в сухому листі корисні елементи зберігаються роками, але в завареному напої руйнуються вже через 2 години.

А після того, як настій охолонув до 30°С, рідина перетворюється в привабливий живильний субстрат для грибів та інших мікроорганізмів. Через 2-3 дні життя цієї мікрофлори в заварнику з'являється цвіль, і чай дійсно перетворюється на отруту для людини. Щоб знову приготувати чай, посуд потрібно обробити: прополоскати чайник під струменем проточної води, чистою тканиною прибрати слиз зі стінок.

Після цього – ошпарити заварник зсередини окропом і залишити відкритим, поки не висохне.

чайна плівка
Чайна плівка – незмінний супутник недопитого вами вранці чаю.
чому з'являється плівка на чаї
Краще розділити напій з хорошою компанією, ніж лишати його на потім :)
image-old-man
Відповідь на питання «Скільки зберігається чай?»
10–15 хвилин після заварювання. Звичайно, можна випити настій і через 4–5 годин, але це буде вже «не те пальто»: смак і аромат безповоротно втрачені, а головне – зруйновані десятки активних речовин, які так корисні для організму. Тому радимо насолоджуватися смаком виключно свіжозавареного чаю.

Скільки можна зберігати заварений зелений чай

Слабкоферментовані чаї сьогодні набирають популярності, тому любителів цих сортів цікавить, скільки зберігається зелений чай. Чайний лист, який піддається мінімальній обробці, зберігається особливим способом. Суха заварка зберігає корисні і смакові властивості в охолодженому вигляді, тому брикети з чаєм зберігають у морозильній камері при температурі –18°С.

Щодо вживання рекомендації ті ж, що і для чорних сортів: чим раніше вип'єте чай, тим більше задоволення і користі отримаєте. Отже, скільки можна зберігати заварений зелений чай – максимум 15-20 хвилин. Краще робити як китайці: заварювати чай невеликими порціями по 20-50 мл на людину, зате по 3–5 разів заливати водою одну і ту ж заварку.

Як правильно готувати листовий чай

Щоб розкрити оригінальний смак і аромат напою, потрібно правильно приготувати чай.

Ось кілька порад:

  • заварювати чай в керамічному, глиняному або скляному чайнику;
  • заливати не окропом, а водою, нагрітою до потрібної температури: для зелених чаїв – від +65°С до +70°С, чорні сорти – до +85°С;
  • перший пролив зливається через 5–15 секунд;
  • не перетримувати настій: заварювати слабкоферментовані чаї протягом 30-60 секунд, сильноферментовані сорти – 2–4 хвилин.

І звичайно, слід пам'ятати, скільки зберігається заварений чай: цих 10-20 хвилин якраз вистачить, щоб насолодитися напоєм, поспілкуватися з друзями або скоротати обідню перерву.

Ще по темі
Китайська чайна церемонія
Яке приладдя потрібне для чайної церемонії, і як саме вона проводиться? Чи є відмінності в сучасній церемонії в Піднебесній та Європі? Про все це ви дізнаєтеся просто зараз, познайомившись із коротким, але докладним описом кожного етапу.
Китайська чайна церемонія
«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани
У 2002 році на аукціоні в провінції Фуцзянь трапилося щось неймовірне. Китайський ресторан купив 7 лянів (350 грамів) чаю за шокуючі 120 тисяч доларів. Це був Да Хун Пао – «Великий Червоний Халат» – з найперших, материнських кущів.
«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани
Що таке ізіпот (тіпот)?
Виявляється, і досі не всі знають, що таке ізіпот і як ним користуватись. Шок і сенсація! Як же ви отримуєте чайну насолоду від карантину, друзі? Це ж така гастрономічна приємність – пити якісний, правильно заварений китайський чайок у себе на балконі… Кайф же!
Що таке ізіпот (тіпот)?
Смачна компанія: які продукти подають до чаю
Чай – улюблений напій мільйонів і другий за популярністю у світі після води. Чай п'ють тисячі років, і за цей час у різних народів склалися певні звички та навіть традиції чаювання. З чим п'ють чай? У чистому вигляді або ж додають молоко, цукор і навіть спеції – у кожного народу своя відповідь на це запитання.
Смачна компанія: які продукти подають до чаю
Чай з молоком: цікаві чайні традиції
Лимон або мед – звичне і смачне доповнення до чаю, так п'ють цей напій у нас. Жителі Туманного Альбіону вважають за краще додавати в чай ​​молоко. Ми розповімо, звідки взялась така звичка і як пити чай з молоком, щоб отримати від чаювання максимум задоволення та користі.
Чай з молоком
Як зберегти душу листового чаю: правила зберігання
Дістати в чайну колекцію млинець пуеру 30-річної витримки – справжня удача. Однак пресоване листя, що «дозрівало» десятки років, легко зіпсувати вже після покупки.
правила зберігання листового чаю
Чай для бані: не грішно і вдосталь
«Як заново народився» – так часто говорять, коли виходять з парилки. Емпіричним шляхом десятків поколінь наших предків перевірено, що приємний і корисний ефект після лазні зростає в рази, якщо в парній пити трав'яний чай.
Чай для бані
Екстракт зеленого чаю: чим корисний та як правильно вживати
Зелений чай – рідний «брат» традиційного чорного чаю. Зелені сорти виробляють із тих самих чайних кущів, що й чорні види, головна відмінність полягає у ступені окислення листя під час обробки врожаю.
Екстракт зеленого чаю