Яке приладдя потрібне для чайної церемонії, і як саме вона проводиться? Чи є відмінності в сучасній церемонії в Піднебесній та Європі? Про все це ви дізнаєтеся просто зараз, познайомившись із коротким, але докладним описом кожного етапу.
Чайна церемонія в Китаї: історія та посуд
Чайна церемонія з Китаю відома з XV століття і веде історію з часів винаходу ісинських глиняних чайників. Сьогодні для неї може використовуватися й інший заварник, але основний посуд залишився тим самим (усе для чайної церемонії можна легко знайти в розділі «Посуд» в інтернет-магазині New Tea).
Без якого посуду не обходилась і не обходиться жодна церемонія чаювання в Китаї:
- Столик-піднос, або чабань. Найчастіше виготовляється з дерева і є коробкою з піддоном для стоку води. Це невипадково: протягом усієї китайської церемонії чаювання посуд обов'язково і щедро поливається водою. Це символізує здоров'я та достаток у домі. Чабань – уособлення стихії землі в системі чайної культури Китаю. Вода – символ життя, тому проливати її над чабаню слід якнайбільше.
- Спеціальний заварник чаху або особлива чаша з мініатюрною кришкою – гайвань (вона ще називається «чаша достатку»). Саме тут відбувається головне дійство – промивання та заварювання ароматного чайного листя.
- Глечик, у який напій переливають із гайвані, щоб він міг ще пограти кольором, настоятись і створити атмосферу.
- Ситечко на глечику, що оберігає від потрапляння завареного чайного листя в чаші-піали.
- Мініатюрні піали на підставках об'ємом 30–50 мл, цього достатньо для можливості насолодитися смачним напоєм. Головне – робити маленькі усвідомлені ковтки. Чайні церемонії в Китаї проводяться з використанням піал із глини, покритої зсередини емаллю, або з порцеляни. Не менш популярними стали прозорі скляні піали з подвійним дном, що дозволяють насолодитися відтінком чаю.
- Чахе – ложечка-совочок для перекладання сухого листа в гайвань. У ній гостям демонструють чай і дають вдихнути його первісний аромат.
- Пінцет (частіше з дерева), який також можна використовувати при перекладанні заварки або під час ополіскування піал.
- Чайник для кип'ятіння води, що символізує стихію вогню.
- Ніж чи шило, якщо ви п'єте пуер.
- Чайні фігурки для правильного духовного супроводу.
Важливо зазначити, що складових чайної церемонії в Китаї сьогодні дотримуються менш суворо, ніж у Європі. У Піднебесній легко поєднують порцелянові піали та глиняний чайник, орієнтуються на смак чаю більше, ніж на процес його приготування. Можливо, саме завдяки цьому відібране висококласне китайське чайне листя стало цінуватись у всьому світі.
Китайська церемонія чаювання: етапи
Отже, усі вже зручно розмістилися довкола чайного столика. Саме час розпочинати перформанс.
Чайна церемонія в Китаї коротко:
- Кип'ятіння води. Зазвичай відбувається поблизу чайного столика.
- Демонстрація чаю. На якісний чай справді приємно дивитися: це повноцінне знайомство та створення потрібної атмосфери, пробудження інтересу. Тільки так гість буде готовий відкинути на кілька годин усі свої нав’язливі думки і віддатися спілкуванню з чудовим напоєм і з вами. Вдихнути аромат сухого чайного листя також обов'язково: тут усе як із винною дегустацією.
- Ополіскування посуду. Це потрібно не тільки для змивання пилу, а й для позбавлення від злих духів. Гаряча вода прогріває посуд зсередини та зовні і дозволяє яскравіше розкритися характеру чаю.
- Засипання чайного листя. Робиться це за допомогою пінцету, з розрахунку на кількість гостей і сорт чаю. Зазвичай це 5–6 грамів заварки.
- Перший пролив розливається по піалах, але покликаний лише промити чайне листя від пилу. Його не можна пити і слід вилити в чабань. Із останньої піали поливається металева чайна фігурка, що символізує частування доброго духу. Вона закликає до будинку здоров'я, удачу та багатство.
- Кожного разу чай для пиття готується проливами. Використовувану воду нагріто до 60–90 градусів. Температура залежить від сорту чаю: що більше він ферментований, тим вода гарячіша.
- Переливання чаю. Піали переносяться пінцетом на дерев'яні блюдця. З гайвані через ситечко зілля зливається у глечик до кінця, щоб підготувати гайвань до майбутньої нової порції чаю. Все залежить від сорту: улуни заварюються 5–7 разів, пуери – до 10 разів.
Головний принцип – наливати новий чай одразу, щоб піали не були порожніми. Кожний новий пролив гратиме новими відтінками аромату і смаку: у цьому полягає краса чайної церемонії з Китаю.
Завершується церемонія вилученням чайного листя з чаху, зливанням води з чабані та ополіскуванням чайника й іншого посуду. Для цього використовується тільки чиста вода без миючих засобів, після чого елементи насухо витираються рушником або серветкою.
Усе приладдя для гунфу-ча – від чабані до чайних статуеток – можна легко знайти у спеціалізованому чайному магазині New Tea. Ми дбайливо доставимо кожну вашу покупку з кур'єром по Києву та з «Новою Поштою» – по всій Україні. А головне – чайну церемонію буде вдвоє простіше проводити: адже у нас ви зможете не тільки запастися всім необхідним посудом, а й постійно експериментувати зі смаками оригінальних китайських чаїв.