Як зберегти душу листового чаю: правила зберігання

Дістати в чайну колекцію млинець пуеру 30-річної витримки – справжня удача. Однак пресоване листя, що «дозрівало» десятки років, легко зіпсувати вже після покупки.
Достатньо покласти поруч з чаєм пахучий продукт. Щоб зберегти неповторний аромат і смак популярного напою, потрібно знати, як правильно зберігати чай. Ми знаємо і поділимося секретами з вами.
У чому краще зберігати чай
Момент перший – упаковка. Тара повинна відповідати двом вимогам: бути герметичною і непрозорою.

Сонячні промені – ще один ворог сухої заварки. Світло, навіть розсіяне, також активує процес окислення. Внаслідок цього пігменти руйнуються, листя блякне і жовтіє, колір настою втрачає насиченість, аромат завареного напою приглушується.
Отже, в чому зберігати чай? Оптимальний варіант – керамічна ємність або банка з нержавійки з щільною кришкою. Допускаються також фольговані пакети із застібкою zip lock, але скоріше як тимчасовий спосіб зберігання. Скляна ж банка обов'язково повинна стояти в темному місці.
Де зберігати чай: явки, адреси паролі
Другий момент – місце зберігання. Універсальний рецепт – сухе тепле місце. Розшифруємо: «сухе» має на увазі вологість до 60%, «темне» – без доступу сонячних променів. Як правило, таке місце знаходиться в кухонній шафі. З цього правила є винятки: де зберігати чай зелений та інші слабкоферментовані сорти, розповімо далі.
Як правильно зберігати чай: від білих сортів до пуерів
Загальні правила зберігання стосуються всіх сортів чаю, але у кожній категорії – свої нюанси.
Слабкоферментовані чаї
Прохолода – ідеальний стан повітря для чайного листка слабкої ферментації: це зелені, білі, жовті чаї. В градусах: від + 2°С до + 10°С, місце – холодильна камера. Зелений чай також зберігає смак і колір в морозилці, при температурі –18°С.
Однак слід враховувати, що повторному заморожуванню продукт не підлягає, тому перед тим, як покласти чай в морозильну камеру, розфасуйте заварку по маленьким пакетикам. Якщо ж зелений чай просто стояв на полиці в магазині, закладати його в морозилку вже немає сенсу. До слова, в New Tea знають, як правильно зберігати чай.
Червоні чаї і пуери
Сильноферментовані чаї – червоні сорти (у нас вони традиційно називаються «чорними») і пуери – найневибагливіші в плані зберігання. Чорний листовий чай зберігають в герметичній ємності при кімнатній температурі. З пуером ще простіше: пресований млинець загортають у папір. Головна вимога до зберігання витриманих пуерів – виключити сторонні запахи, тому продукт краще помістити в окрему шафу.
Улуни
Основна вимога для цієї категорії китайських чаїв – герметичність. Зберігаються улуни при кімнатній температурі. У чому краще зберігати чай улун? У жорсткій ємності, оскільки висушені тендітні листки легко ламаються.
Якщо дотримані всі умови, листовий чай спокійно зберігається 1-2 роки, а шен пуери з кожним новим роком витримки тільки виграють в смаку.