Як зберегти душу листового чаю: правила зберігання

19.06.19
1004
Категорії
Чорний чай
Зелений чай
Мітки
#Секрети чаємана
правила зберігання листового чаю

Дістати в чайну колекцію млинець пуеру 30-річної витримки – справжня удача. Однак пресоване листя, що «дозрівало» десятки років, легко зіпсувати вже після покупки.

Достатньо покласти поруч з чаєм пахучий продукт. Щоб зберегти неповторний аромат і смак популярного напою, потрібно знати, як правильно зберігати чай. Ми знаємо і поділимося секретами з вами.

У чому краще зберігати чай

Момент перший – упаковка. Тара повинна відповідати двом вимогам: бути герметичною і непрозорою.

image-old-man
Справа в тому, що при тривалому контакті сухого чайного листя з киснем руйнуються поліфеноли. Це природні антиоксиданти, які виводять токсини з організму, допомагають зберегти красу і молодість. Крім того, чайний лист вбирає сторонні запахи.

Сонячні промені – ще один ворог сухої заварки. Світло, навіть розсіяне, також активує процес окислення. Внаслідок цього пігменти руйнуються, листя блякне і жовтіє, колір настою втрачає насиченість, аромат завареного напою приглушується.

Отже, в чому зберігати чай? Оптимальний варіант – керамічна ємність або банка з нержавійки з щільною кришкою. Допускаються також фольговані пакети із застібкою zip lock, але скоріше як тимчасовий спосіб зберігання. Скляна ж банка обов'язково повинна стояти в темному місці.

Де зберігати чай: явки, адреси паролі

Другий момент – місце зберігання. Універсальний рецепт – сухе тепле місце. Розшифруємо: «сухе» має на увазі вологість до 60%, «темне» – без доступу сонячних променів. Як правило, таке місце знаходиться в кухонній шафі. З цього правила є винятки: де зберігати чай зелений та інші слабкоферментовані сорти, розповімо далі.

Як правильно зберігати чай: від білих сортів до пуерів

Загальні правила зберігання стосуються всіх сортів чаю, але у кожній категорії – свої нюанси.

Правильне зберігання і приготування чаю

Слабкоферментовані чаї

Прохолода – ідеальний стан повітря для чайного листка слабкої ферментації: це зелені, білі, жовті чаї. В градусах: від + 2°С до + 10°С, місце – холодильна камера. Зелений чай також зберігає смак і колір в морозилці, при температурі –18°С.

Однак слід враховувати, що повторному заморожуванню продукт не підлягає, тому перед тим, як покласти чай в морозильну камеру, розфасуйте заварку по маленьким пакетикам. Якщо ж зелений чай просто стояв на полиці в магазині, закладати його в морозилку вже немає сенсу. До слова, в New Tea знають, як правильно зберігати чай.

Червоні чаї і пуери

Сильноферментовані чаї – червоні сорти (у нас вони традиційно називаються «чорними») і пуери – найневибагливіші в плані зберігання. Чорний листовий чай зберігають в герметичній ємності при кімнатній температурі. З пуером ще простіше: пресований млинець загортають у папір. Головна вимога до зберігання витриманих пуерів – виключити сторонні запахи, тому продукт краще помістити в окрему шафу.

Улуни

Основна вимога для цієї категорії китайських чаїв – герметичність. Зберігаються улуни при кімнатній температурі. У чому краще зберігати чай улун? У жорсткій ємності, оскільки висушені тендітні листки легко ламаються.

Якщо дотримані всі умови, листовий чай спокійно зберігається 1-2 роки, а шен пуери з кожним новим роком витримки тільки виграють в смаку.

Ще по темі
Китайська чайна церемонія
Яке приладдя потрібне для чайної церемонії, і як саме вона проводиться? Чи є відмінності в сучасній церемонії в Піднебесній та Європі? Про все це ви дізнаєтеся просто зараз, познайомившись із коротким, але докладним описом кожного етапу.
Китайська чайна церемонія
«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани
У 2002 році на аукціоні в провінції Фуцзянь трапилося щось неймовірне. Китайський ресторан купив 7 лянів (350 грамів) чаю за шокуючі 120 тисяч доларів. Це був Да Хун Пао – «Великий Червоний Халат» – з найперших, материнських кущів.
«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани
Що таке ізіпот (тіпот)?
Виявляється, і досі не всі знають, що таке ізіпот і як ним користуватись. Шок і сенсація! Як же ви отримуєте чайну насолоду від карантину, друзі? Це ж така гастрономічна приємність – пити якісний, правильно заварений китайський чайок у себе на балконі… Кайф же!
Що таке ізіпот (тіпот)?
Смачна компанія: які продукти подають до чаю
Чай – улюблений напій мільйонів і другий за популярністю у світі після води. Чай п'ють тисячі років, і за цей час у різних народів склалися певні звички та навіть традиції чаювання. З чим п'ють чай? У чистому вигляді або ж додають молоко, цукор і навіть спеції – у кожного народу своя відповідь на це запитання.
Смачна компанія: які продукти подають до чаю
Чай з молоком: цікаві чайні традиції
Лимон або мед – звичне і смачне доповнення до чаю, так п'ють цей напій у нас. Жителі Туманного Альбіону вважають за краще додавати в чай ​​молоко. Ми розповімо, звідки взялась така звичка і як пити чай з молоком, щоб отримати від чаювання максимум задоволення та користі.
Чай з молоком
Пийте на здоров'я: як довго зберігається заварений чай
Чай – найпопулярніший напій у світі після води, його п'ють на всіх континентах. Здавалося б, вживання знайомого кожному українцеві напою не викликає питань. Але, судячи за зверненнями наших клієнтів, це не так. Часто запитують: скільки можна зберігати заварений чай? Давайте розбиратися.
як довго зберігається заварений чай
Чай для бані: не грішно і вдосталь
«Як заново народився» – так часто говорять, коли виходять з парилки. Емпіричним шляхом десятків поколінь наших предків перевірено, що приємний і корисний ефект після лазні зростає в рази, якщо в парній пити трав'яний чай.
Чай для бані
Екстракт зеленого чаю: чим корисний та як правильно вживати
Зелений чай – рідний «брат» традиційного чорного чаю. Зелені сорти виробляють із тих самих чайних кущів, що й чорні види, головна відмінність полягає у ступені окислення листя під час обробки врожаю.
Екстракт зеленого чаю