«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани

08.06.20
376
Категорії
Улун
Мітки
#Секрети чаємана
«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани

У 2002 році на аукціоні в провінції Фуцзянь трапилося щось неймовірне. Китайський ресторан купив 7 лянів (350 грамів) чаю за шокуючі 120 тисяч доларів. Це був Да Хун Пао – «Великий Червоний Халат» – з найперших, материнських кущів.

У 2006 році зібрали останні 20 грам чаю Да Хун Пао із материнських кущів. Продали їх на аукціоні за 40 тисяч доларів. 20 г чаю = квартирі в Києві за курсом того часу. Як тобі таке, Ілон Маск?

Чому так дорого? 

Справа в тому, що найперші кущі «Великого Червоного Халату» – це надбання Китаю. Їх всього залишилося 6 штук. Ростуть вони біля монастиря Тянь Синь. Групи туристів і досі щороку протоптують туди стежки, аби побачити на власні очі колишню «золоту жилу». 

image-old-man
Сьогоднішній ДХП – це чай, зібраний із культивованих кущів, що ростуть на гірських схилах Уішань. І Да Хун Пао – найвідоміший представник уішанської колекції. Загалом зараз там вирощують понад 80 видів улунів. І кожен чайний гурман знає, наскільки уішанські улуни цінні та космічні на смак.

 

6 материнських кущиків Да Хун Пао
Ось так виглядають 6 материнських кущиків Да Хун Пао, та сама золота жила, що поклала початок історії усіх улунів
культивовані скельні чаї серед гір Уішаню
А це уже культивовані скельні чаї серед гір Уішаню. Магічне місце, де народжуються найкращі у світі улуни

Магія уішанських улунів

Найкращі кущі уішанських улунів вирощують у найвіддаленіших куточках провінції Фуцзянь, якнайдалі від цивілізації і впливу людських емоцій. Туристи з усього світу з’їжджаються в Китай, аби скуштувати культові улуни біля першоджерела.

В чому ж секрет такого успіху? 

Уявіть собі ідеальну гірську місцевість. Це високі скелі та хребти, поміж яких до долин спускаються стрічки струмків і чистих річок. На землі лежить м’який туман, а повітря тішить приємною вологістю і прохолодою. Це – гірський масив Уішань, на півночі провінції Фуцзянь. Саме в такій мрії мандрівника ростуть уішанські улуни. 

Природа створила бездоганні умови для вибагливих кущів. Чай проростає на висоті 600 метрів, де завдяки дощу та вологості утворився кислий, глиняний грунт. В ньому чай відчуває себе, як кіт в маслі. А ще й гори захищають від вітру, а тумани насичують вологою! В такій життєдайній атмосфері й народжується славнозвісна «мелодія скель»!

уішанські улуни
Легендарні гори Уішань. Десь тут знімали славнозвісні сцени для «Аватару»

Спеціальна технологія збору та обробки

«Скельні чаї» – ті, які ростуть не в долині біля річок, а поміж гір, – вважаються вершиною чайного мистецтва. Природа наповнює їх унікальним характером – сильним, але багатогранним. Однак, уішанські улуни, як справжні аристократи, вимагають уважного і дбайливого ставлення до себе. Про них треба піклуватися, як про власних дітей, тільки тоді вони будуть тішити особливим смаком.

Тому майстри строго дотримуються спеціальної технології збору і обробки, яка складається з декількох етапів, кожен з яких вимагає високої концентрації та уваги. 

Етапи виготовлення уішанських улунів

  1. Збір листя. Збирати листя починають у травні. Майстер вручну зриває достиглі, соковиті пагони. 
  2. В’ялення – Вей Дяо. Листя висушують під сонцем на бамбукових дошках. Майстер постійно стежить, аби не пересушити листя, а тому час від часу дає йому відпочивати у тіні.
  3. Трясіння – Цзо Цин. Майстер зминає листя, допоки воно не стане яскраво-коричневого кольору. Такий «масаж» роблять лише для уішанських улунів.
  4. Смаження – Ша Цин. Листя підрум’янюють на великій пательні. Майстер завжди насторожі і перемішує листя, як рис, щоб не пересмажити, але і не залишити вологим.
  5. Скручування – Жоу Нянь. На цьому етапі листя перетворюється на чай. Чаїнки набувають форму.
  6. Нагрівання – Хун Бей. Тут чай отримує свій неповторний смак. Жар його закупорює, як добру пляшку вина.
  7. Сортування – Тяо Ча. І, нарешті, майстер довершує естетику улунів, відбираючи знову ж вручну лише красиві чаїнки.
image-old-man
І ось ви сидите за столом, дивитися на Уішаньські скелі на моніторі і підносите до вуст чашку з улунем. Воістину, уся любов природи і людини відображається на насиченому брунатному плесі маленького озера у піалці.
Да Хун Пао
Красень Да Хун Пао чекає зустрічі з вами
Піала
Піала, в якій відображається вся любов людини і природи 

Які уішанські улуни на смак?

Смак уішанських улунів не сплутати ні з яким іншим, адже він дуже глибокий і терпкий. А його післясмак вражає спектром мелодій. Це і фруктова солодкавість, і пряний акцент. Ви п’єте цей улун і відчуваєте спокій та умиротворення, але водночас ще ясність розуму і зосередженість. Спробуйте вловити відтінки уішанських улунів, адже вони всі – схожі між собою, але такі різні. 

Це може бути не лише Да Хун Пао, а й відомі Вісім безсмертних, Білий півнячий гребінь, Залізний архат, Шуй Сянь («Нарцис»), і Шуй Дзінь Гуй («Водяна золота черепаха»).

Зараз, щоб скуштувати трушний уішанський улун, не обов’язково мандрувати в Китай (що дуже актуально). Адже ми привезли всі найкращі сорти для вас, щоб ви спробували самі, як смакує якість.

Замовляйте і насолоджуйтеся. Бо воно того варте!

Ще по темі
Китайська чайна церемонія
Яке приладдя потрібне для чайної церемонії, і як саме вона проводиться? Чи є відмінності в сучасній церемонії в Піднебесній та Європі? Про все це ви дізнаєтеся просто зараз, познайомившись із коротким, але докладним описом кожного етапу.
Китайська чайна церемонія
Що таке ізіпот (тіпот)?
Виявляється, і досі не всі знають, що таке ізіпот і як ним користуватись. Шок і сенсація! Як же ви отримуєте чайну насолоду від карантину, друзі? Це ж така гастрономічна приємність – пити якісний, правильно заварений китайський чайок у себе на балконі… Кайф же!
Що таке ізіпот (тіпот)?
Смачна компанія: які продукти подають до чаю
Чай – улюблений напій мільйонів і другий за популярністю у світі після води. Чай п'ють тисячі років, і за цей час у різних народів склалися певні звички та навіть традиції чаювання. З чим п'ють чай? У чистому вигляді або ж додають молоко, цукор і навіть спеції – у кожного народу своя відповідь на це запитання.
Смачна компанія: які продукти подають до чаю
Чай з молоком: цікаві чайні традиції
Лимон або мед – звичне і смачне доповнення до чаю, так п'ють цей напій у нас. Жителі Туманного Альбіону вважають за краще додавати в чай ​​молоко. Ми розповімо, звідки взялась така звичка і як пити чай з молоком, щоб отримати від чаювання максимум задоволення та користі.
Чай з молоком
Пийте на здоров'я: як довго зберігається заварений чай
Чай – найпопулярніший напій у світі після води, його п'ють на всіх континентах. Здавалося б, вживання знайомого кожному українцеві напою не викликає питань. Але, судячи за зверненнями наших клієнтів, це не так. Часто запитують: скільки можна зберігати заварений чай? Давайте розбиратися.
як довго зберігається заварений чай
Як зберегти душу листового чаю: правила зберігання
Дістати в чайну колекцію млинець пуеру 30-річної витримки – справжня удача. Однак пресоване листя, що «дозрівало» десятки років, легко зіпсувати вже після покупки.
правила зберігання листового чаю
Чай для бані: не грішно і вдосталь
«Як заново народився» – так часто говорять, коли виходять з парилки. Емпіричним шляхом десятків поколінь наших предків перевірено, що приємний і корисний ефект після лазні зростає в рази, якщо в парній пити трав'яний чай.
Чай для бані
Екстракт зеленого чаю: чим корисний та як правильно вживати
Зелений чай – рідний «брат» традиційного чорного чаю. Зелені сорти виробляють із тих самих чайних кущів, що й чорні види, головна відмінність полягає у ступені окислення листя під час обробки врожаю.
Екстракт зеленого чаю