«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани
У 2002 році на аукціоні в провінції Фуцзянь трапилося щось неймовірне. Китайський ресторан купив 7 лянів (350 грамів) чаю за шокуючі 120 тисяч доларів. Це був Да Хун Пао – «Великий Червоний Халат» – з найперших, материнських кущів.
У 2006 році зібрали останні 20 грам чаю Да Хун Пао із материнських кущів. Продали їх на аукціоні за 40 тисяч доларів. 20 г чаю = квартирі в Києві за курсом того часу. Як тобі таке, Ілон Маск?
Чому так дорого?
Справа в тому, що найперші кущі «Великого Червоного Халату» – це надбання Китаю. Їх всього залишилося 6 штук. Ростуть вони біля монастиря Тянь Синь. Групи туристів і досі щороку протоптують туди стежки, аби побачити на власні очі колишню «золоту жилу».
Магія уішанських улунів
Найкращі кущі уішанських улунів вирощують у найвіддаленіших куточках провінції Фуцзянь, якнайдалі від цивілізації і впливу людських емоцій. Туристи з усього світу з’їжджаються в Китай, аби скуштувати культові улуни біля першоджерела.
В чому ж секрет такого успіху?
Уявіть собі ідеальну гірську місцевість. Це високі скелі та хребти, поміж яких до долин спускаються стрічки струмків і чистих річок. На землі лежить м’який туман, а повітря тішить приємною вологістю і прохолодою. Це – гірський масив Уішань, на півночі провінції Фуцзянь. Саме в такій мрії мандрівника ростуть уішанські улуни.
Природа створила бездоганні умови для вибагливих кущів. Чай проростає на висоті 600 метрів, де завдяки дощу та вологості утворився кислий, глиняний грунт. В ньому чай відчуває себе, як кіт в маслі. А ще й гори захищають від вітру, а тумани насичують вологою! В такій життєдайній атмосфері й народжується славнозвісна «мелодія скель»!
Спеціальна технологія збору та обробки
«Скельні чаї» – ті, які ростуть не в долині біля річок, а поміж гір, – вважаються вершиною чайного мистецтва. Природа наповнює їх унікальним характером – сильним, але багатогранним. Однак, уішанські улуни, як справжні аристократи, вимагають уважного і дбайливого ставлення до себе. Про них треба піклуватися, як про власних дітей, тільки тоді вони будуть тішити особливим смаком.
Тому майстри строго дотримуються спеціальної технології збору і обробки, яка складається з декількох етапів, кожен з яких вимагає високої концентрації та уваги.
Етапи виготовлення уішанських улунів
- Збір листя. Збирати листя починають у травні. Майстер вручну зриває достиглі, соковиті пагони.
- В’ялення – Вей Дяо. Листя висушують під сонцем на бамбукових дошках. Майстер постійно стежить, аби не пересушити листя, а тому час від часу дає йому відпочивати у тіні.
- Трясіння – Цзо Цин. Майстер зминає листя, допоки воно не стане яскраво-коричневого кольору. Такий «масаж» роблять лише для уішанських улунів.
- Смаження – Ша Цин. Листя підрум’янюють на великій пательні. Майстер завжди насторожі і перемішує листя, як рис, щоб не пересмажити, але і не залишити вологим.
- Скручування – Жоу Нянь. На цьому етапі листя перетворюється на чай. Чаїнки набувають форму.
- Нагрівання – Хун Бей. Тут чай отримує свій неповторний смак. Жар його закупорює, як добру пляшку вина.
- Сортування – Тяо Ча. І, нарешті, майстер довершує естетику улунів, відбираючи знову ж вручну лише красиві чаїнки.
Які уішанські улуни на смак?
Смак уішанських улунів не сплутати ні з яким іншим, адже він дуже глибокий і терпкий. А його післясмак вражає спектром мелодій. Це і фруктова солодкавість, і пряний акцент. Ви п’єте цей улун і відчуваєте спокій та умиротворення, але водночас ще ясність розуму і зосередженість. Спробуйте вловити відтінки уішанських улунів, адже вони всі – схожі між собою, але такі різні.
Це може бути не лише Да Хун Пао, а й відомі Вісім безсмертних, Білий півнячий гребінь, Залізний архат, Шуй Сянь («Нарцис»), і Шуй Дзінь Гуй («Водяна золота черепаха»).
Зараз, щоб скуштувати трушний уішанський улун, не обов’язково мандрувати в Китай (що дуже актуально). Адже ми привезли всі найкращі сорти для вас, щоб ви спробували самі, як смакує якість.
Замовляйте і насолоджуйтеся. Бо воно того варте!