Чай для бані: не грішно і вдосталь

03.03.19
794
Мітки
#Секрети чаємана
Чай для бані

«Як заново народився» – так часто говорять, коли виходять з парилки. Емпіричним шляхом десятків поколінь наших предків перевірено, що приємний і корисний ефект після лазні зростає в рази, якщо в парній пити трав'яний чай.

У чому сенс банного чаювання

Чаювання в лазні – така ж традиція, як березові віники або пірнання в ополонку з парилки. Навіть ті, хто не захоплюється фітотерапією чи ботанікою, знають, що в лазні неодмінно п'ються чаї з трав, а зовсім не міцні напої.

Однак багато хто навіть не замислюються над тим, навіщо в парній пити чай.

Причини наступні:

  1. Чай заповнює дефіцит рідини, адже в жаркій лазні тіло активно потіє і втрачає вологу. Газована вода, соки і тим більше алкоголь не впораються з цим завданням, навпаки, зневоднення тканин організму тільки посилиться.
  2. У чаї містяться корисні елементи, які під дією високої температури активно засвоюються організмом. Парадокс, але мінеральна вода для парної не підходить: надлишок мікроелементів шкідливий для суглобів і сечовидільної системи
  3. Чай після лазні допомагає позбутися від зайвих кілограмів, без фізичних зусиль: напій прискорює обмін речовин, виводить шлаки.
  4. Напій тонізує і розслаблює, в залежності від того, коли вживається і з яких трав приготований.
Як пити чай в лазні
Чай в парній подарує вам гарний настрій ...
чай в лазні для схуднення
і відмінну фігуру.

Банний лікнеп: який чай і коли пити в парній

image-old-man
З огляду на стрімку втрату вологи в парильні, підходити до чаювання слід за принципом: збільшуємо обсяг напою, але знижуємо його концентрацію.

Можна заздалегідь приготувати напій в термосі, але в ідеалі краще пити свіжозаварений чай: так отримаєте максимум користі.

Чай п'ють до і після парної. До того, як зайти в парильню, потрібен чай з тонізуючим ефектом, щоб на жарі не розморило. Для цього підходять чаї з шипшини, листя брусниці або полуниці.

У парній теж можна чаювати: напій з ягід і листя смородини, вишні, суниці, малини підсилює потовиділення.

А ось після лазні чай п'ють, щоб розслабитися і продовжити задоволення. Тому і склад відвару інший: м'ята, ромашка, звіробій, меліса, материнка.

Універсальний напій, багатий вітамінами і іншими корисними елементами, – чай ​​на основі:

  • обліпихи;
  • шипшини;
  • горобини;
  • барбарису;
  • кропиви;
  • ожини.

Можна обмрати моночаї або заварювати купажі.

Який чай в лазні краще пити
Трав'яний чай з тонізуючим ефектом – кращий вибір для вживання в лазні.
Анчан
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
180 ₴
Золотий амарант
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
95 ₴
Українські вечорниці
50 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
95 ₴
Альпійський Луг
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
115 ₴
Карпатська Полонина
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
90 ₴
Перцева м'ята
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
245 ₴

Правила чаювання

Щоб чаювання пішло на користь і в задоволення, слід знати і дотримуватися нехитрих правил:

  1. Настоюється чай 5-7 хвилин, не більше: адже ми вже знаємо, що міцний відвар для лазні не годиться.
  2. Стандартна порція: одна чашка об'ємом 200 мл за один прийом.
  3. Чай можна пити після кожного заходу в парну: пауза між порціями становить 30-40 хвилин.
  4. 1,5-2 літра – нормальний обсяг чаю, випитого в лазні, але тільки за умови, що немає захворювань нирок і серцево-судинної системи.

Трав'яний чай в лазні допоможе позбутися від хвороб і зайвих кілограмів, вгамує спрагу і підніме настрій. Чаювання – ідеальне доповнення до банного релаксу.

Ще по темі
Китайська чайна церемонія
Яке приладдя потрібне для чайної церемонії, і як саме вона проводиться? Чи є відмінності в сучасній церемонії в Піднебесній та Європі? Про все це ви дізнаєтеся просто зараз, познайомившись із коротким, але докладним описом кожного етапу.
Китайська чайна церемонія
«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани
У 2002 році на аукціоні в провінції Фуцзянь трапилося щось неймовірне. Китайський ресторан купив 7 лянів (350 грамів) чаю за шокуючі 120 тисяч доларів. Це був Да Хун Пао – «Великий Червоний Халат» – з найперших, материнських кущів.
«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани
Що таке ізіпот (тіпот)?
Виявляється, і досі не всі знають, що таке ізіпот і як ним користуватись. Шок і сенсація! Як же ви отримуєте чайну насолоду від карантину, друзі? Це ж така гастрономічна приємність – пити якісний, правильно заварений китайський чайок у себе на балконі… Кайф же!
Що таке ізіпот (тіпот)?
Смачна компанія: які продукти подають до чаю
Чай – улюблений напій мільйонів і другий за популярністю у світі після води. Чай п'ють тисячі років, і за цей час у різних народів склалися певні звички та навіть традиції чаювання. З чим п'ють чай? У чистому вигляді або ж додають молоко, цукор і навіть спеції – у кожного народу своя відповідь на це запитання.
Смачна компанія: які продукти подають до чаю
Чай з молоком: цікаві чайні традиції
Лимон або мед – звичне і смачне доповнення до чаю, так п'ють цей напій у нас. Жителі Туманного Альбіону вважають за краще додавати в чай ​​молоко. Ми розповімо, звідки взялась така звичка і як пити чай з молоком, щоб отримати від чаювання максимум задоволення та користі.
Чай з молоком
Пийте на здоров'я: як довго зберігається заварений чай
Чай – найпопулярніший напій у світі після води, його п'ють на всіх континентах. Здавалося б, вживання знайомого кожному українцеві напою не викликає питань. Але, судячи за зверненнями наших клієнтів, це не так. Часто запитують: скільки можна зберігати заварений чай? Давайте розбиратися.
як довго зберігається заварений чай
Як зберегти душу листового чаю: правила зберігання
Дістати в чайну колекцію млинець пуеру 30-річної витримки – справжня удача. Однак пресоване листя, що «дозрівало» десятки років, легко зіпсувати вже після покупки.
правила зберігання листового чаю
Екстракт зеленого чаю: чим корисний та як правильно вживати
Зелений чай – рідний «брат» традиційного чорного чаю. Зелені сорти виробляють із тих самих чайних кущів, що й чорні види, головна відмінність полягає у ступені окислення листя під час обробки врожаю.
Екстракт зеленого чаю