Чай з молоком: цікаві чайні традиції

31.07.19
1617
Категорії
Нечайний чай
Мітки
#Секрети чаємана
Чай з молоком

Лимон або мед – звичне і смачне доповнення до чаю, так п'ють цей напій у нас. А ось у Великобританії – країні, де вживають чай в рекордних кількостях, інші традиції. Жителі Туманного Альбіону вважають за краще додавати в чай молоко. Ми розповімо, звідки взялась така звичка і як пити чай з молоком, щоб отримати від чаювання максимум задоволення та користі.

Як визначити справжнього британця

Дуже просто, запропонуйте йому чай з молоком – 98% жителів Великобританії вважають за краще саме такий напій. Цій традиції вже 400 років. Молоко плюс чай – таке поєднання напоїв з'явилося аж ніяк не через смакові переваги. Молоко додавали, щоб дорогоцінні чашки з найтоншого фарфору не тріснули від гарячої води.

Правда, спочатку наливали молоко, а вже потім свіжозаварений чай. Однак англійці швидко оцінили оригінальний смак отриманого напою, і таке поєднання увійшло в звичку. Як зробити чай з молоком, сьогодні знає кожен британський школяр.

чай з молоком
Роки йдуть, фарфор тепер замінили стильні та практичні склянки, але чай з молоком – улюблений і сьогодні.

Який чай п'ють з молоком

В принципі, молоко можна додавати в чай незалежно від сорту, категорії, фасування, ступеня обробки чайного листя.

Який чай п'ють з молоком:

  • зелені і чорні сорти;
  • листові, пакетовані;
  • слабко- і сильноферментовані;
  • категорії мас-маркету та елітні сорти.

Англійці, як правило, використовують індійський чорний чай.

Не рекомендується додавати молоко в чаї з яскравим або, навпаки, ніжним ароматом. Характерний смак і запах молока може спотворити або заглушити органолептичні властивості чаю. Хоча в питанні, як приготувати чай з молоком, краще покладатися на власні смакові переваги: одні додають молоко в Дарджилінг, інші – в пуер, треті – в зелений Лунцзин.

А вам який більше подобається?

Як зробити чай з молоком

Щоб приготувати чай з молоком, особливої кулінарної майстерності не потрібно: слід тільки знати основні нюанси. Процес займає 10-15 хвилин, решту часу можна насолоджуватись чаюванням.

Як правильно заварювати чай з молоком:

  1. Заварник попередньо обдати окропом.
  2. Насипати заварку: 1 чайна ложка заварки на 200 мл води.
  3. Залити чай водою, нагрітою до 65–85°С (температура залежить від сорту чаю).
  4. Дати настоятися: зелені сорти – до 1 хвилини, чорні – 3 хвилини, трав'яні чаї – до 5 хвилин.
  5. Розлити напій по чашках.
  6. Тонкою цівкою влити попередньо закип'ячене тепле молоко. Кількість молока: 100-125 мл на чашку.
image-old-man
Це традиційний варіант приготування напою. Існує інший спосіб, як правильно наливати чай з молоком: спочатку слід налити молоко, а вже потім заварений настій. Можете спробувати обидва варіанти і визначити, який сподобається більше.

Чай в англійському стилі: правила чаювання

Чай в поєднанні з молоком – два необхідні інгредієнти для традиційного чаювання five o'clock. Англійці також подають до столу бісквіти, тістечка, крекери McVitie's, які обожнює принц Вільям. «Чайні сендвічі» на 1–2 укуси – ще одна традиційна закуска. Жителі Великобританії знають, як правильно пити чай з молоком, щоб отримати максимум насолоди від улюбленого напою. Для солодкості в чай додають цукор або мед.

чаювання
Five o'clock чаювання не обходиться без молока :)

Правильно приготовлений напій додасть сил і вгамує спрагу, зігріє в холоди і захистить від застуд. А ще порадує приємним оригінальним смаком.

Ще по темі
Китайська чайна церемонія
Яке приладдя потрібне для чайної церемонії, і як саме вона проводиться? Чи є відмінності в сучасній церемонії в Піднебесній та Європі? Про все це ви дізнаєтеся просто зараз, познайомившись із коротким, але докладним описом кожного етапу.
Китайська чайна церемонія
«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани
У 2002 році на аукціоні в провінції Фуцзянь трапилося щось неймовірне. Китайський ресторан купив 7 лянів (350 грамів) чаю за шокуючі 120 тисяч доларів. Це був Да Хун Пао – «Великий Червоний Халат» – з найперших, материнських кущів.
«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани
Що таке ізіпот (тіпот)?
Виявляється, і досі не всі знають, що таке ізіпот і як ним користуватись. Шок і сенсація! Як же ви отримуєте чайну насолоду від карантину, друзі? Це ж така гастрономічна приємність – пити якісний, правильно заварений китайський чайок у себе на балконі… Кайф же!
Що таке ізіпот (тіпот)?
Смачна компанія: які продукти подають до чаю
Чай – улюблений напій мільйонів і другий за популярністю у світі після води. Чай п'ють тисячі років, і за цей час у різних народів склалися певні звички та навіть традиції чаювання. З чим п'ють чай? У чистому вигляді або ж додають молоко, цукор і навіть спеції – у кожного народу своя відповідь на це запитання.
Смачна компанія: які продукти подають до чаю
Пийте на здоров'я: як довго зберігається заварений чай
Чай – найпопулярніший напій у світі після води, його п'ють на всіх континентах. Здавалося б, вживання знайомого кожному українцеві напою не викликає питань. Але, судячи за зверненнями наших клієнтів, це не так. Часто запитують: скільки можна зберігати заварений чай? Давайте розбиратися.
як довго зберігається заварений чай
Як зберегти душу листового чаю: правила зберігання
Дістати в чайну колекцію млинець пуеру 30-річної витримки – справжня удача. Однак пресоване листя, що «дозрівало» десятки років, легко зіпсувати вже після покупки.
правила зберігання листового чаю
Чай для бані: не грішно і вдосталь
«Як заново народився» – так часто говорять, коли виходять з парилки. Емпіричним шляхом десятків поколінь наших предків перевірено, що приємний і корисний ефект після лазні зростає в рази, якщо в парній пити трав'яний чай.
Чай для бані
Екстракт зеленого чаю: чим корисний та як правильно вживати
Зелений чай – рідний «брат» традиційного чорного чаю. Зелені сорти виробляють із тих самих чайних кущів, що й чорні види, головна відмінність полягає у ступені окислення листя під час обробки врожаю.
Екстракт зеленого чаю