Смачна компанія: які продукти подають до чаю

13.03.20
345
Мітки
#Секрети чаємана
Смачна компанія: які продукти подають до чаю

Чай – улюблений напій мільйонів і другий за популярністю у світі після води. Чай п'ють тисячі років, і за цей час у різних народів склалися певні звички та навіть традиції чаювання. З чим п'ють чай? У чистому вигляді або ж додають молоко, цукор і навіть спеції – у кожного народу своя відповідь на це запитання.

З чим п'ють чай на Сході

Китай – батьківщина чаю, у Піднебесній культивують чайні кущі й роблять цей напій уже п'ять тисяч років. Культура чаювання описана в літописах і збереглася до цього дня. Китайці – поборники чистоти чаю: Лу Юй ще у VIII столітті створив «Чайний канон», в якому згадав, що цей напій не можна змішувати з іншими добавками.

В Японії та Китаї вважається, що листовий чай чудовий сам по собі, і «забивати» оригінальні смак та аромат настою – просто злочин. Саме тому цукор або цукерки до китайського чаю – табу. Допускається створювати чайні купажі, додаючи до сухої листової заварки натуральні квіти і фрукти, наприклад, жасмин або пелюстки троянди.

Чай по-джентльменськи

У Старому світі чайні традиції запроваджують англійці, які першими з європейців приохотилися до цього напою. Five-o'clock – не просто чаювання, а ціла церемонія, з певним переліком продуктів, які подаються до столу.

З чим п'ють чай англійці:

  • молоко: додається в напій;
  • кусковий цукор;
  • чайні сандвічі: несолодкі закуски у вигляді маленького тосту на 1-2 укуси з майонезом і слайсами огірка, помідора або редиски;
  • випічка: мигдальні тістечка, печиво, бісквіти, а ще торт McVitie's – улюблений десерт принца Вільяма, торт із чорного шоколаду і ламаного печива.

Молоко – головний інгредієнт, з чим англійці п'ють чай. Молоко робить смак чаю більш лагідним і знижує тонізуючий ефект. Справа в тому, що казеїн (молочний білок) зв'язує чайний кофеїн – танін, тому чай з молоком можна пити і на ніч. Людям з підвищеною кислотністю також рекомендується додавати в напій молоко, такий чай м'якше діє на шлунок.

image-old-man
До речі, традиція пити чай з молоком з'явилася зовсім не через смакові пристрасті англійців. Щоб тонкі порцелянові чашки не тріскалися від гарячої води, температуру чаю збивали, додаючи в настій молоко.
чай з молоком
Молоко – улюблена добавка до чаю у англійців

Чорний від зеленого різниться

Чорний і зелений чай – найпопулярніші види цього напою у світі. Незважаючи на те, що обидва види отримують з чайного листя, сорти відрізняються за ступенем ферментації та смаком. До того ж продукти, які вживають із цими чаями, теж різні.

Чорний чай, який у Китаї називають червоним, – це сильноферментований напій з яскравим, глибоким смаком. До чорного чаю додають шматочки лимону. Інша популярна добавка – мед, який часто називають корисною альтернативою цукру. Однак при температурі настою вищій від 40°С цінний фермент діастаза руйнується, і користі від меду в чаї не буде, тільки солодкість.

З чим п'ють зелений чай: араби додають до зеленого чаю листя м'яти, у спекотні дні настій охолоджують шматочками льоду і лимонним соком. Китайці не є прихильниками цукру, проте пропонують до чаю «вприкуску» цукати – зацукровані шматочки фруктів або ягоди.

В Індії та інших східних країнах до чаю додають спеції: імбир, кардамон, гвоздику, перець. Прянощі збагачують смак напою, надають йому нових відтінків, проте з незвички такий чай може не сподобатися.

чай з м'ятою
чай зі спеціями

Пуер – знаменитий витриманий чай з Китаю. Відрізняється від інших видів чаю тим, що з кожним роком витримки смак напою поліпшується. Настій терпкий, з «димними» нотками і горіховим післясмаком. Китайські чайні майстри вважають, що шляхетний смак напою не слід спотворювати іншими продуктами, тому будь-які продукти в поєднанні з пуером є недоречними. Європейці не настільки категоричні й радять, з чим пити пуер: терпкий смак чаю вдало підкреслюють сухофрукти і темний шоколад.

Листовий чай – самодостатній напій, а добавки до чаю – справа смаку і традицій. Тому з чим пити чай, кожен вибирає самостійно. Головне, щоб ці продукти не спотворювали оригінальні смак та аромат цього чудового напою.

Ще по темі
Китайська чайна церемонія
Яке приладдя потрібне для чайної церемонії, і як саме вона проводиться? Чи є відмінності в сучасній церемонії в Піднебесній та Європі? Про все це ви дізнаєтеся просто зараз, познайомившись із коротким, але докладним описом кожного етапу.
Китайська чайна церемонія
«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани
У 2002 році на аукціоні в провінції Фуцзянь трапилося щось неймовірне. Китайський ресторан купив 7 лянів (350 грамів) чаю за шокуючі 120 тисяч доларів. Це був Да Хун Пао – «Великий Червоний Халат» – з найперших, материнських кущів.
«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани
Що таке ізіпот (тіпот)?
Виявляється, і досі не всі знають, що таке ізіпот і як ним користуватись. Шок і сенсація! Як же ви отримуєте чайну насолоду від карантину, друзі? Це ж така гастрономічна приємність – пити якісний, правильно заварений китайський чайок у себе на балконі… Кайф же!
Що таке ізіпот (тіпот)?
Чай з молоком: цікаві чайні традиції
Лимон або мед – звичне і смачне доповнення до чаю, так п'ють цей напій у нас. Жителі Туманного Альбіону вважають за краще додавати в чай ​​молоко. Ми розповімо, звідки взялась така звичка і як пити чай з молоком, щоб отримати від чаювання максимум задоволення та користі.
Чай з молоком
Пийте на здоров'я: як довго зберігається заварений чай
Чай – найпопулярніший напій у світі після води, його п'ють на всіх континентах. Здавалося б, вживання знайомого кожному українцеві напою не викликає питань. Але, судячи за зверненнями наших клієнтів, це не так. Часто запитують: скільки можна зберігати заварений чай? Давайте розбиратися.
як довго зберігається заварений чай
Як зберегти душу листового чаю: правила зберігання
Дістати в чайну колекцію млинець пуеру 30-річної витримки – справжня удача. Однак пресоване листя, що «дозрівало» десятки років, легко зіпсувати вже після покупки.
правила зберігання листового чаю
Чай для бані: не грішно і вдосталь
«Як заново народився» – так часто говорять, коли виходять з парилки. Емпіричним шляхом десятків поколінь наших предків перевірено, що приємний і корисний ефект після лазні зростає в рази, якщо в парній пити трав'яний чай.
Чай для бані
Екстракт зеленого чаю: чим корисний та як правильно вживати
Зелений чай – рідний «брат» традиційного чорного чаю. Зелені сорти виробляють із тих самих чайних кущів, що й чорні види, головна відмінність полягає у ступені окислення листя під час обробки врожаю.
Екстракт зеленого чаю