DDos fuck off

Дерева проти кущів: а з яких листків зроблено ваш пуер?

23.10.17
282
Категорії
Пуер
Мітки
#Як це зроблено
З яких листків зроблено ваш пуер?

Якщо зелені, чорні, жовті, білі чаї та улуни виробляють з бруньок і молодих пагонів чайних кущів, то пуери – з великих старих листків чагарників і дерев.

Різниця між сировиною з кущів і дерев колосальна. Вона відображається у смаку, ароматі, кольорі настою. Пуер зі старих дерев дуже міцний, а з кущів – більш м'який та ніжний. І чим старіше дерево, тим дорожча сировина.

Чагарникова плантація чаю Пуер
Форма чагарнику

З яких листків зроблено ваш млинець пуеру, і чим одна сировина відрізняється від іншої – спробуємо розібратись у цій статті.

За розміром листя

Чайний листок з дерева набагато більший, ніж з куща. Дивіться самі.

Передня сторона листка чайного куща. Порівняно з листком дерева він коротший і набагато тонший
Гігантський листок з дикорослого чайного дерева. І це мій чай. ;)

А ось із бруньками трохи інша ситуація. На кущах вони більші, ніж на деревах. Збирати їх легше і набагато швидше, так що економія очевидна.

Як виглядає заварений і сухий лист
Бруньки, зібрані з чайного дерева
А ось такі бруньки вже можна збирати. Вони дозріли, щоб облагородити млинець колекційного пуеру

Однак така сировина не зовсім підходить для традиційного пуеру: смак монотонний і очевидний, та й аромат слабший.

Чому пуер з дерев цінується більше?

Проблема в тому, що старих пуерних дерев у Китаї залишилося зовсім небагато. А щоб зібрати сировину, потрібна хороша фізична підготовка. Адже не кожен фермер зможе залізти на дерево і зібрати листя.

Класичне велике дерево з високим і міцним стовбуром
Гілки дерев

Китайці надають божественного статусу всьому, що люблять. І ось яку історію розповів нам наш гід-фермер.

- Доброго здоров’я, Кучерявий Брате. Ану, давай поміряємося! – сказало Велике Дерево.

- Хай тобі грець! Мій зарозумілий старший брат знову завівся... – подумав Кущ і приготувався відбиватися. 

- Чому б тобі не помірятися з нашим дідусем, Деревом Сотень Років Ча-Ван-Шу (Королем Дерев), – викрикнув писклявим голосом Кущ.

- Ой, ну тебе, – образилося Велике Дерево.

Цей епіфіт (аерофіт) добре росте на дереві. Його годі й шукати на чагарнику
«Крабова нога», або «Пан Се Цзяо» (螃蟹 脚), на мандариновому дереві. Вельми часта картина

Труднощі збирання пуеру

Єдиний недолік великих дерев полягає в тому, що вони великі, тому ростуть рідше, ніж кущі. А через високий стовбур чайне листя складніше збирати. Іноді, піднявшись на високе дерево, ви з'ясовуєте, що збирати на ньому практично нічого. Це прикро. Стільки зусиль – і все даремно.

Так відбувається збирання чаю з дерев
Великий листок після процесу «вбивства зелені», який називається «Ша Цин» (杀 青) на путунхуа. Товсте листя схоже на шкіру. Лицьова сторона

Виходить, що дерев і врожаю мало, а чаю зі старих дерев багато. Як таке можливо? На жаль, ринок підроблених пуерів дуже сильно розвинутий. Не купуйте на «АліЕкспрес» (більше читайте тут).

У New Tea ви знайдете лише справжній китайський пуер, який ми замовляємо у перевірених постачальників зі Піднебесної:

Як зрозуміти, з якого листя зроблено ваш пуер?

Перевірте, щоб прожилки листка проглядалися на зворотному боці...

А тепер давайте розгорнемо листок...
Навіть на молодій бруньці «одна брунька – один лист» все ще можна чітко бачити прожилки
«Ye Di 叶底». Такий вигляд має заварене листя великого дерева
А це заварені листки з куща. Бачите різницю?

І наостанок надихнемо вас новим життям

Зі зрізаних гілок короля дерев росте міцний молодий бутон
Через сотні років, сподіваємося, тут буде великий король дерев для прийдешніх поколінь

Натхнення вам і гарного чаю!

Ще по темі
Що таке боросилікатне скло? Просто про складне
У нас часто запитують: а чим це ваше модне боросилікатне скло, з якого зроблено весь посуд Sama Doyo, відрізняється від звичайного скла? Настав час розібратися. Розповімо так, щоб було зрозуміло дитині, гуманітарію і бабусі під під'їздом.
Що таке боросилікатне скло? Просто про складне
Чай з рисом – традиції японської кухні
Те, що на Сході рис у пошані, – не новина: китайцям та японцям цей продукт замінює хліб. Проте класти рис у чай – це занадто для людини, далекої від азійської культури. А ось у Японії такий гастрономічний тандем – звичайна справа: у Країні сонця, що сходить, навіть окремий чайний сорт існує, називається «Генмайтя».
Чай з рисом
Що таке Ян-Ча?
Ян-Ча (йє-ча) (岩茶-yan — це правильне написання на ханю-піньїнь, але відтворюється трохи ближче до «йєнє»). Означає «стрімчаковий чай», і його так називають через скелястий грунт стрімчаків, місць, де він історично росте. Мы говоримо про район Wuyishan (Уі-Шань) («шань» —значить гора) провинція Фуцзянь в Китаї.
Стрімчакові чаї Китаю
Напівферментований чай
Відгадайте загадку із сканворда: напівферментований чай, 4 букви. Ні, це не пуер. Це улун.
Напівферментований чай
Як виробляють чорний чай?
Природа щедро нагородила листя чорного чаю 300 корисними хімічними мікроелементами, а майстри з Піднебесної змогли не тільки зберегти їх, а й примножити заради божественного смаку. Як їм це вдалося? Давайте розберемося.
Як виробляють чорний чай
Способи ферментації чаю
Спрощений ланцюжок виробництва чаю має такий вигляд: збирання – попереднє сушіння (в’ялення) – скручування – ферментація (окислення) – остаточне сушіння (обсмажування).
ферментація чаю
Збирання тайванських улунів: сезонний гід
Уявіть, що ви замовили в інтернет-магазині свій улюблений тайванський улун. Ви прекрасно знаєте, як він заварюється, який він на смак, який у нього аромат. Але після першої випитої чашечки чаю залишаєтеся розчаровані. Це зовсім не те, до чого ви звикли.
Чотири сезони – чотири смаки