Чай з рисом – традиції японської кухні

02.11.18
440
Категорії
Нечайний чай
Мітки
#Як це зроблено
Чай з рисом

Те, що на Сході рис у пошані, – не новина: китайцям та японцям цей продукт замінює хліб. Проте класти рис у чай – це занадто для людини, далекої від азійської культури. А ось у Японії такий гастрономічний тандем – звичайна справа: у Країні сонця, що сходить, навіть окремий чайний сорт існує, називається «Генмайтя».

Від чаю для бідняків до ексклюзивного напою

image-old-man
Згідно з однією з версій, заварювати рис із чаєм уперше додумались японські селяни. Вийшов давній фаст-фуд: швидко, поживно та дешево. Спочатку випивали чай, а потім з’їдали пропарений рис.

Сьогодні рисовий чай «перекочував» з категорії «напоїв для бідних» до розряду екзотичних продуктів, у якого чимало прихильників за межами Японії.

Як роблять «Генмайтя»

Основу напою складають два компоненти: чай зелених сортів і просмажений коричневий рис. Прозорість готового настою залежить від сорту рису: якщо використовується «Уручигоме», напій виходить непрозорим, а з рисом «Мочигоме» чай мутнуватий. До речі, в Японії чай с клейким рисом цінується більше, ніж прозорий напій.

Рисова плантація
Часом не віриться, що це не картина Ван Гога, а рисова плантація в Китаї...

Співвідношення рису і чайної заварки – 1 : 1, на півсклянки обсмажених злаків беруть півсклянки сухого чайного листя. Для виготовлення порції чаю знадобиться 1 чайна ложка заварки на 200–300 мл води.

Заварювання

  1. Заварку засипають до чайника.
  2. Додають воду, підігріту до 80–83°С.
  3. Настоюють напій 3–5 хвилин.
  4. Розливають по чашках. Японці ще додають у настій дрібку солі, але це справа смаку і звички.

Готовий настій виходить лимонно-жовтого кольору, на смак – зелений чай із солодкуватими нотками, які додає рис.

У чому цінність рисового чаю

Відмінна особливість «Генмайтя» – це і напій, і їжа: завдяки зернам рису чай виходить енергетично цінним. У чашці містяться сліди жиру та вуглеводи – усього 1 ккал. Такий напій не зашкодить фігурі, а навпаки, наповнить організм енергією та відновить сили. Дієтологи радять тим, хто сидить на дієті, замінити вечерю рисовим чаєм.

Корисні властивості чаю з рисом:

  • стимулює травлення;
  • очищує організм від шлаків;
  • тонізує і бадьорить: такий ефект дають теїни і таніни – алкалоїди, що містяться в зеленому чаї;
  • зміцнює імунітет;
  • насичує організм вітамінами, мінеральними та корисними речовинами.
image-old-man
До речі, рисовий чай заварюється 3–5 разів, тому чаювання триває як повноцінні вечеря або сніданок.
Рис з м'ясом
Коричневий рис використовують не лише для приготування традиційних страв
Генмайтя
Але й для енергетично цінного напою

Обережно слід підходити до вживання «Генмайтя» людям із захворюваннями шлунку, підвищеною кислотністю. Чай здатний знижувати тиск, тому не рекомендований гіпотонікам.

Рисовий чай можна приготувати самостійно або купити вже готовий продукт у спеціалізованих магазинах. У NewTea на вибір пропонується 5 сортів японських і китайських чаїв: рисові Шен і Шу пуери, «Генмайтя» (класика і преміум).

Чай із рисом – для тих, хто хоче відкрити нові грані смаку звичного напою!

Ще по темі
Що таке боросилікатне скло? Просто про складне
У нас часто запитують: а чим це ваше модне боросилікатне скло, з якого зроблено весь посуд Sama Doyo, відрізняється від звичайного скла? Настав час розібратися. Розповімо так, щоб було зрозуміло дитині, гуманітарію і бабусі під під'їздом.
Що таке боросилікатне скло? Просто про складне
Що таке Ян-Ча?
Ян-Ча (йє-ча) (岩茶-yan — це правильне написання на ханю-піньїнь, але відтворюється трохи ближче до «йєнє»). Означає «стрімчаковий чай», і його так називають через скелястий грунт стрімчаків, місць, де він історично росте. Мы говоримо про район Wuyishan (Уі-Шань) («шань» —значить гора) провинція Фуцзянь в Китаї.
Стрімчакові чаї Китаю
Напівферментований чай
Відгадайте загадку із сканворда: напівферментований чай, 4 букви. Ні, це не пуер. Це улун.
Напівферментований чай
Як виробляють чорний чай?
Природа щедро нагородила листя чорного чаю 300 корисними хімічними мікроелементами, а майстри з Піднебесної змогли не тільки зберегти їх, а й примножити заради божественного смаку. Як їм це вдалося? Давайте розберемося.
Як виробляють чорний чай
Дерева проти кущів: а з яких листків зроблено ваш пуер?
Якщо зелені, чорні, жовті, білі чаї та улуни виробляють з бруньок і молодих пагонів чайних кущів, то пуери – з великих старих листків чагарників і дерев.
З яких листків зроблено ваш пуер?
Способи ферментації чаю
Спрощений ланцюжок виробництва чаю має такий вигляд: збирання – попереднє сушіння (в’ялення) – скручування – ферментація (окислення) – остаточне сушіння (обсмажування).
ферментація чаю
Збирання тайванських улунів: сезонний гід
Уявіть, що ви замовили в інтернет-магазині свій улюблений тайванський улун. Ви прекрасно знаєте, як він заварюється, який він на смак, який у нього аромат. Але після першої випитої чашечки чаю залишаєтеся розчаровані. Це зовсім не те, до чого ви звикли.
Чотири сезони – чотири смаки