Природа щедро нагородила листя чорного чаю 300 корисними хімічними мікроелементами, а майстри з Піднебесної змогли не тільки зберегти їх, а й примножити заради божественного смаку. Як їм це вдалося? Давайте розберемося.
Червоне і чорне
Справа чи то у змові маркетологів, то чи в історичній помилці, але чаї, які недосвідчений європейський чаєман називає чорними, насправді є червоними.
Оскільки чорний чай повністю ферментований, після заварювання ви отримуєте напій насиченого кольору глибокої ночі. Темні чаї часто пресують у формі циліндру або плиток. Ось чому їх так часто плутають із чайним сімейством пуерів.
Запевняємо: у них немає нічого спільного.
Не будемо вершити революцію в усталених назвах і продовжимо називати червоний чай чорним. Набагато цікавіше знати, як він з'явився...
Секрети виробництва
Дивно, але якби не історичні складнощі при транспортуванні, чорний чай міг би і не з'явитися. Почалося все з часів династії Тан, коли зелений чай транспортувався в місця, далекі від рідних країв.
У ХХІ столітті заради отримання бажаного напою нема потреби відправляти зелений чай у тривалу подорож під палючим сонцем. Проте процес його виготовлення легким не назвеш.
Усе відбувається в декілька етапів:
- Зав'ялювання. Щоб підготувати чайне листя до подальшої обробки, його поміщають у спеціальну ємність і пропускають через холодне і гаряче повітря. Тільки уявіть – цей процес може тривати до 18 годин!
- Скручування. Після того, як зайву вологу прибрано, чайні майстри Піднебесної туго скручують чайне листя, внаслідок чого воно додатково виділяє масло і сік.
- Ферментація. Після всіх попередніх етапів листя чорного чаю відправляють на зберігання у спеціальні приміщення. Вони повинні бути прохолодними і досить вологими. Але найголовніша умова – ніяких сонячних променів! Правильний процес ферментації можливий тільки в таких умовах.
- Сушіння. Завершальний етап обробки чаю.
Чаєлюби з New Tea обирають найкращі сорти і допомагають їм потрапити на ваш стіл.
Користь від чорного чаю
Усе це можливо завдяки корисним речовинам, які містяться в чорному чаї, таким як вітаміни, амінокислоти, мікроелементи, алкалоїди та ін.
Краще один раз спробувати і закохатися, ніж сто разів почути. Ваш фаворит уже чекає вас. Просто погляньте на цих красенів!