Як виробляють чорний чай?

24.11.17
664
Категорії
Чорний чай
Мітки
#Як це зроблено
Як виробляють чорний чай

Природа щедро нагородила листя чорного чаю 300 корисними хімічними мікроелементами, а майстри з Піднебесної змогли не тільки зберегти їх, а й примножити заради божественного смаку. Як їм це вдалося? Давайте розберемося.

Червоне і чорне

Справа чи то у змові маркетологів, то чи в історичній помилці, але чаї, які недосвідчений європейський чаєман називає чорними, насправді є червоними.

Темний чай з Китаю
У самому Китаї справжній чорний чай ще називають темним
Справжній китайський чай
І це чудово відображає його суть

Оскільки чорний чай повністю ферментований, після заварювання ви отримуєте напій насиченого кольору глибокої ночі. Темні чаї часто пресують у формі циліндру або плиток. Ось чому їх так часто плутають із чайним сімейством пуерів

Запевняємо: у них немає нічого спільного. 

Не будемо вершити революцію в усталених назвах і продовжимо називати червоний чай чорним. Набагато цікавіше знати, як він з'явився...

Секрети виробництва

Дивно, але якби не історичні складнощі при транспортуванні, чорний чай міг би і не з'явитися. Почалося все з часів династії Тан, коли зелений чай транспортувався в місця, далекі від рідних країв.

image-old-man
Така подорож затягувалася на кілька місяців, за цей час зелений чай ферментувався і необоротно перетворювався на темний. Виходив продукт, створений сонцем і вітром.

У ХХІ столітті заради отримання бажаного напою нема потреби відправляти зелений чай у тривалу подорож під палючим сонцем. Проте процес його виготовлення легким не назвеш.

Усе відбувається в декілька етапів:

  1. Зав'ялювання. Щоб підготувати чайне листя до подальшої обробки, його поміщають у спеціальну ємність і пропускають через холодне і гаряче повітря. Тільки уявіть – цей процес може тривати до 18 годин!
  2. Скручування. Після того, як зайву вологу прибрано, чайні майстри Піднебесної туго скручують чайне листя, внаслідок чого воно додатково виділяє масло і сік.
  3. Ферментація. Після всіх попередніх етапів листя чорного чаю відправляють на зберігання у спеціальні приміщення. Вони повинні бути прохолодними і досить вологими. Але найголовніша умова – ніяких сонячних променів! Правильний процес ферментації можливий тільки в таких умовах.
  4. Сушіння. Завершальний етап обробки чаю.

Чаєлюби з New Tea обирають найкращі сорти і допомагають їм потрапити на ваш стіл.

Чаєлюби з New Tea обирають найкращі сорти і допомагають їм потрапити на ваш стіл
Лапсанг Сушонг
50 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
135 ₴
Дарджилінг
Базовий
Базовий
Дарджилінг
50 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
115 ₴
Англійський сніданок
50 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
115 ₴
Хун Чжень Луо
Золотий равлик Юньнань
Люкс
Люкс
Хун Чжень Луо
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
240 ₴
Цзінь Цзюнь Мей
50 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
175 ₴
Кімун-Хаоюй
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
400 ₴
Чорна м'ята
50 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
115 ₴

Користь від чорного чаю

Люди, що п'ють чай чай
Підвищення імунітету і зниження рівня холестерину в крові
Парень с чашкой чая
А також зменшення напруженості центральної нервової системи і збільшення працездатності

Усе це можливо завдяки корисним речовинам, які містяться в чорному чаї, таким як вітаміни, амінокислоти, мікроелементи, алкалоїди та ін.

Чорний чай і натуральні квіткові добавки - це неймовірний тандем. New Tea приготував для вас тільки найкраще:
Альпійський Луг
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
115 ₴
Китайський каркаде
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
160 ₴
Золотий амарант
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
95 ₴
Блакитна матча
Порошок Анчану
Блакитна матча
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
295 ₴
Рожеві бутони троянди
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
240 ₴
Бутони жасмину
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
225 ₴
Рожева матча
Порошок з бутонів троянди
Рожева матча
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
295 ₴
Чай безсмертя
Джіаогулан
Чай безсмертя
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
190 ₴

Краще один раз спробувати і закохатися, ніж сто разів почути. Ваш фаворит уже чекає вас. Просто погляньте на цих красенів!

Ще по темі
Що таке боросилікатне скло? Просто про складне
У нас часто запитують: а чим це ваше модне боросилікатне скло, з якого зроблено весь посуд Sama Doyo, відрізняється від звичайного скла? Настав час розібратися. Розповімо так, щоб було зрозуміло дитині, гуманітарію і бабусі під під'їздом.
Що таке боросилікатне скло? Просто про складне
Чай з рисом – традиції японської кухні
Те, що на Сході рис у пошані, – не новина: китайцям та японцям цей продукт замінює хліб. Проте класти рис у чай – це занадто для людини, далекої від азійської культури. А ось у Японії такий гастрономічний тандем – звичайна справа: у Країні сонця, що сходить, навіть окремий чайний сорт існує, називається «Генмайтя».
Чай з рисом
Що таке Ян-Ча?
Ян-Ча (йє-ча) (岩茶-yan — це правильне написання на ханю-піньїнь, але відтворюється трохи ближче до «йєнє»). Означає «стрімчаковий чай», і його так називають через скелястий грунт стрімчаків, місць, де він історично росте. Мы говоримо про район Wuyishan (Уі-Шань) («шань» —значить гора) провинція Фуцзянь в Китаї.
Стрімчакові чаї Китаю
Напівферментований чай
Відгадайте загадку із сканворда: напівферментований чай, 4 букви. Ні, це не пуер. Це улун.
Напівферментований чай
Дерева проти кущів: а з яких листків зроблено ваш пуер?
Якщо зелені, чорні, жовті, білі чаї та улуни виробляють з бруньок і молодих пагонів чайних кущів, то пуери – з великих старих листків чагарників і дерев.
З яких листків зроблено ваш пуер?
Способи ферментації чаю
Спрощений ланцюжок виробництва чаю має такий вигляд: збирання – попереднє сушіння (в’ялення) – скручування – ферментація (окислення) – остаточне сушіння (обсмажування).
ферментація чаю
Збирання тайванських улунів: сезонний гід
Уявіть, що ви замовили в інтернет-магазині свій улюблений тайванський улун. Ви прекрасно знаєте, як він заварюється, який він на смак, який у нього аромат. Але після першої випитої чашечки чаю залишаєтеся розчаровані. Це зовсім не те, до чого ви звикли.
Чотири сезони – чотири смаки