
Чотири сезони – чотири смаки
Уявіть, що ви замовили в інтернет-магазині свій улюблений тайванський улун. Ви прекрасно знаєте, як він заварюється, який він на смак, який у нього аромат. Але після першої випитої чашечки чаю залишаєтеся розчаровані. Це зовсім не те, до чого ви звики.
Щоб такого не траплялося, потрібно знати, як сезон збирання впливає на смак тайванських улунів. А ще – як розрізняти весняний, осінній, зимовий і літній улун.
Весняний чай (Чунь Ча)
Збирання з 15 квітня по 20 травня у сезон «хлібних дощів»
Навесні в Тайвані тепло. Помірне сонечко, достатньо опадів, сприятлива вологість. Все це сприяє зростанню чаю. Крім того, за період зимового релаксу чайні листки набирають особливо багатого смаку. Загалом весняний чай – найкращий.

Досконалість весняного улуну починається на рівні клітин листя. М'якоть (мезофіл) – товста і соковита, чайні бруньки – пухкі, прожилки листка – тонкі. Чай сповнений весняної енергії та молодості.
Склад
У весняному улуні переважають білки, амінокислоти і пектини, поліфенолів мало. Також є цінні ароматичні речовини. Листки пластичні, міцні, їх легко скручувати в кульки, що виробники і роблять. Весняний чай багатший на корисні речовини, ніж осінній.

Аромат
Аромат сильний і солодкий. Тут і квіти, і мед, відтінки весни і ранкового сонця. Колір настою – зелений або жовтий, прозорий і легкий. Цей чай сподобається справжнім гурманам.
Якщо порівнювати весняний улун з осіннім, то у першого – більш насиченим смак, тоді як другий має більш сильний аромат. Так і кажуть: весняний настій, осінній аромат.

Літній чай (Ся Ча)
Збирання з 15 червня по 20 липня в період «літнього сонцестояння»
Коли температура повітря висока і сонце світить яскраво, чай швидше росте, целюлоза сприяє старінню листка.
У період літнього сонцестояння чайна м'якоть (мезофіл) ще тонка, хоча листя вже товсте і тверде.


При великих чайних плантаціях обов'язково існує кліматичний відділ, співробітники якого емпірично підраховують кількість годин яскравої сонячної погоди і рекомендують дату наступного збирання врожаю.

Склад
У складі річного улуну дуже багато поліфенолів, антоціанів, катехінів, білків і амінокислот, але мало пектинів. Це міцний, густий і корисний чай.
Аромат
Як правило, аромат річного чаю слабкий, настій прозорий, а смак навпаки – насичений. Заварювати такий улун потрібно обережно. Якщо перетримати заварку хоча б на дві секунди, чай почне гірчити.
Найвідоміший річний улун – Gui Fei (Гуй Фей). Його роблять із покусаної цикадами сировини. Він відрізняється особливим медовим смаком і тривалим післясмаком.


Осінній чай (Шу Ча)
Збирання з 15 вересня по 20 жовтня в сезон Лі Цю («початок осені»)
Чайна сировина осіннього збору вважається другою за якістю після весняної. У листі багато поживних речовин завдяки слабкому впливу прямих сонячних променів і прохолодному клімату.
Чай схильний до дії дощової води, тому має тонку, але щільну структуру і темний колір листя.

Особливості сировини
Листки великі, бруньок мало, пагони тонкі й жорсткі. Свіже листя схильне до швидкого старіння, тому ферментація здійснюється відразу після збирання.
Аромат
Фішка осіннього улуну в яскравому, насиченому ароматі. Ви його відчуєте відразу після відкриття упаковки. Також осінній чай надзвичайно солодкий, з вираженим карамельним післясмаком.

Зимовий чай (Дун Пянь)
Збирання з 15 листопада по 20 грудня в сезон «випадання інею»


Колір заварки
Порівняно з весняним заварений зимовий чай світліший. Проте загальний колір чаїнок нерівний. Причиною цього є більш холодний і сухий клімат, нестача вологи.
Однак у другій половині дозрівання цього чаю збільшується різниця температур вдень і вночі, що позитивно впливає на якість чаю.
Підведемо підсумки
На смак, аромат і якість чаю впливають сезон збирання врожаю, кількість опадів і сонця. Для збирання китайських улунів визначено 4 тимчасових проміжки, які припадають на період із середини квітня до грудня. Ці проміжки відповідають сезонам сільськогосподарського року за місячним календарем.
Період збирання чаю триває 40–50 днів, але кожний вид улуну збирають 3–5 днів. Найкращим часом збирання вважаються сонячні дні, коли вітер дме з моря. А найкращий час доби – з полудня до 2 годин дня. Нижчими сортами улунів вважаються ті, які збирались у хмарні дні з 9 ранку до полудня. Найнижчі сорти зібрано в дощову погоду.

Особливості тайванських улунів, зібраних у різні сезони
- Весняний. . Міцний і важкий чай, який при заварюванні дає сильний аромат і м'який, але насичений смак. Віддає солодкістю, гіркоти немає. Вважається преміальним улуном.
- Літній. Має досить різкий смак і темний колір заварки.
- Осінній. Відрізняється насиченим ароматом. За смаком займає проміжне положення між «весняною свіжістю» і «літньою фортецею».
- Зимовий. Смак не настільки виражений, як у весняного або осіннього улуну, але аромат приголомшливий. Чаїнки неоднорідного кольору.
Незалежно від сезону збирання, улун завжди має свого фаната. Хтось любить ніжний весняний чай, а комусь більше подобається терпкий річний улун. У будь-якому випадку, тайванські улуни прекрасні. Рекомендуємо продегустувати всі види, щоб зафіксувати різницю між ними та обрати свого улюбленця.
Приємного вам чаювання!