Збирання тайванських улунів: сезонний гід

31.03.17
432
Категорії
Улун
Мітки
#Як це зроблено
Чотири сезони – чотири смаки

Чотири сезони – чотири смаки

Уявіть, що ви замовили в інтернет-магазині свій улюблений тайванський улун. Ви прекрасно знаєте, як він заварюється, який він на смак, який у нього аромат. Але після першої випитої чашечки чаю залишаєтеся розчаровані. Це зовсім не те, до чого ви звики.

Щоб такого не траплялося, потрібно знати, як сезон збирання впливає на смак тайванських улунів. А ще – як розрізняти весняний, осінній, зимовий і літній улун.

Весняний чай (Чунь Ча)

Збирання з 15 квітня по 20 травня у сезон «хлібних дощів»

Навесні в Тайвані тепло. Помірне сонечко, достатньо опадів, сприятлива вологість. Все це сприяє зростанню чаю. Крім того, за період зимового релаксу чайні листки набирають особливо багатого смаку. Загалом весняний чай – найкращий.

Весняний збір чаю
«Весна – така пора року, коли добре починати щось нове», – Харукі Муракамі

Досконалість весняного улуну починається на рівні клітин листя. М'якоть (мезофіл) – товста і соковита, чайні бруньки – пухкі, прожилки листка – тонкі. Чай сповнений весняної енергії та молодості.

Склад

У весняному улуні переважають білки, амінокислоти і пектини, поліфенолів мало. Також є цінні ароматичні речовини. Листки пластичні, міцні, їх легко скручувати в кульки, що виробники і роблять. Весняний чай багатший на корисні речовини, ніж осінній.

Весняна брунька чаю
Це молодий весняний пагін. У ньому користі більше, ніж у фруктовому салаті

Аромат

Аромат сильний і солодкий. Тут і квіти, і мед, відтінки весни і ранкового сонця. Колір настою – зелений або жовтий, прозорий і легкий. Цей чай сподобається справжнім гурманам.

Якщо порівнювати весняний улун з осіннім, то у першого – більш насиченим смак, тоді як другий має більш сильний аромат. Так і кажуть: весняний настій, осінній аромат.

Тайванський улун
Це знаменитий улун Тайвань. Легко п'ється, дарує карамелевий післясмак і дуже гарний настрій

Літній чай (Ся Ча)

Збирання з 15 червня по 20 липня в період «літнього сонцестояння»

Коли температура повітря висока і сонце світить яскраво, чай швидше росте, целюлоза сприяє старінню листка.

У період літнього сонцестояння чайна м'якоть (мезофіл) ще тонка, хоча листя вже товсте і тверде.

image-decor-triangle
image-decor-circle
Цікавий факт
Щоб улун проявив свій характер, його збирають після того, як маленькі зелені цикадки фучень-цзи (Jacobiasca formosana) обгризають листя і природним чином окислюють чай.

При великих чайних плантаціях обов'язково існує кліматичний відділ, співробітники якого емпірично підраховують кількість годин яскравої сонячної погоди і рекомендують дату наступного збирання врожаю.

Чайна плантація в Тайвані
Ось такий вигляд має річна чайна плантація в Тайвані, де росте найкращий улун у світі

Склад

У складі річного улуну дуже багато поліфенолів, антоціанів, катехінів, білків і амінокислот, але мало пектинів. Це міцний, густий і корисний чай.

Аромат

Як правило, аромат річного чаю слабкий, настій прозорий, а смак навпаки – насичений. Заварювати такий улун потрібно обережно. Якщо перетримати заварку хоча б на дві секунди, чай почне гірчити.

Найвідоміший річний улун – Gui Fei (Гуй Фей). Його роблять із покусаної цикадами сировини. Він відрізняється особливим медовим смаком і тривалим післясмаком.

image-old-man
До речі, Гуй Фей – це знаменита східна красуня, перша дружина імператора Сюань-Цзуна. Ось чому тайванський улун часто називають «Східна красуня».
Східна красуня
Це красуня Гуй Фей. Кадр з історичного фільму «Ян Гуйфей»

Осінній чай (Шу Ча)

Збирання з 15 вересня по 20 жовтня в сезон Лі Цю («початок осені»)

Чайна сировина осіннього збору вважається другою за якістю після весняної. У листі багато поживних речовин завдяки слабкому впливу прямих сонячних променів і прохолодному клімату.

Чай схильний до дії дощової води, тому має тонку, але щільну структуру і темний колір листя.

Осенний урожай чая
«З першим осіннім холодком життя почнеться спочатку», – Френсіс Скотт Фіцджеральд

Особливості сировини

Листки великі, бруньок мало, пагони тонкі й жорсткі. Свіже листя схильне до швидкого старіння, тому ферментація здійснюється відразу після збирання.

Аромат

Фішка осіннього улуну в яскравому, насиченому ароматі. Ви його відчуєте відразу після відкриття упаковки. Також осінній чай надзвичайно солодкий, з вираженим карамельним післясмаком.

Осінній чай
У середині осені дощів менше, а вода солодша. Саме тому чайний аромат сильний і тривалий, а смак солодкий і м'який.

Зимовий чай (Дун Пянь)

Збирання з 15 листопада по 20 грудня в сезон «випадання інею»

image-decor-triangle
image-decor-circle
Цікавий факт
Чайний кущ перестає формувати бруньки за температури навколишнього повітря нижче 10°C. Проте рослина продовжує поглинати з ґрунту поживні речовини. І коли температура починає зростати, з'являються найтендітніші та найсоковитіші бруньки.

Зимовий чай

Колір заварки

Порівняно з весняним заварений зимовий чай світліший. Проте загальний колір чаїнок нерівний. Причиною цього є більш холодний і сухий клімат, нестача вологи.

Однак у другій половині дозрівання цього чаю збільшується різниця температур вдень і вночі, що позитивно впливає на якість чаю.

Підведемо підсумки

На смак, аромат і якість чаю впливають сезон збирання врожаю, кількість опадів і сонця. Для збирання китайських улунів визначено 4 тимчасових проміжки, які припадають на період із середини квітня до грудня. Ці проміжки відповідають сезонам сільськогосподарського року за місячним календарем.

Період збирання чаю триває 40–50 днів, але кожний вид улуну збирають 3–5 днів. Найкращим часом збирання вважаються сонячні дні, коли вітер дме з моря. А найкращий час доби – з полудня до 2 годин дня. Нижчими сортами улунів вважаються ті, які збирались у хмарні дні з 9 ранку до полудня. Найнижчі сорти зібрано в дощову погоду.

image-old-man
Якщо прийти на фабрику в сезон збирання, можна побачити стікери на кошиках чаю з указаними часом і датою збирання.

Як збирають тайванський улун

Особливості тайванських улунів, зібраних у різні сезони

  1. Весняний. . Міцний і важкий чай, який при заварюванні дає сильний аромат і м'який, але насичений смак. Віддає солодкістю, гіркоти немає. Вважається преміальним улуном.
  2. Літній. Має досить різкий смак і темний колір заварки.
  3. Осінній. Відрізняється насиченим ароматом. За смаком займає проміжне положення між «весняною свіжістю» і «літньою фортецею».
  4. Зимовий. Смак не настільки виражений, як у весняного або осіннього улуну, але аромат приголомшливий. Чаїнки неоднорідного кольору.

Незалежно від сезону збирання, улун завжди має свого фаната. Хтось любить ніжний весняний чай, а комусь більше подобається терпкий річний улун. У будь-якому випадку, тайванські улуни прекрасні. Рекомендуємо продегустувати всі види, щоб зафіксувати різницю між ними та обрати свого улюбленця.

Приємного вам чаювання!

Ще по темі
Що таке боросилікатне скло? Просто про складне
У нас часто запитують: а чим це ваше модне боросилікатне скло, з якого зроблено весь посуд Sama Doyo, відрізняється від звичайного скла? Настав час розібратися. Розповімо так, щоб було зрозуміло дитині, гуманітарію і бабусі під під'їздом.
Що таке боросилікатне скло? Просто про складне
Чай з рисом – традиції японської кухні
Те, що на Сході рис у пошані, – не новина: китайцям та японцям цей продукт замінює хліб. Проте класти рис у чай – це занадто для людини, далекої від азійської культури. А ось у Японії такий гастрономічний тандем – звичайна справа: у Країні сонця, що сходить, навіть окремий чайний сорт існує, називається «Генмайтя».
Чай з рисом
Що таке Ян-Ча?
Ян-Ча (йє-ча) (岩茶-yan — це правильне написання на ханю-піньїнь, але відтворюється трохи ближче до «йєнє»). Означає «стрімчаковий чай», і його так називають через скелястий грунт стрімчаків, місць, де він історично росте. Мы говоримо про район Wuyishan (Уі-Шань) («шань» —значить гора) провинція Фуцзянь в Китаї.
Стрімчакові чаї Китаю
Напівферментований чай
Відгадайте загадку із сканворда: напівферментований чай, 4 букви. Ні, це не пуер. Це улун.
Напівферментований чай
Як виробляють чорний чай?
Природа щедро нагородила листя чорного чаю 300 корисними хімічними мікроелементами, а майстри з Піднебесної змогли не тільки зберегти їх, а й примножити заради божественного смаку. Як їм це вдалося? Давайте розберемося.
Як виробляють чорний чай
Дерева проти кущів: а з яких листків зроблено ваш пуер?
Якщо зелені, чорні, жовті, білі чаї та улуни виробляють з бруньок і молодих пагонів чайних кущів, то пуери – з великих старих листків чагарників і дерев.
З яких листків зроблено ваш пуер?
Способи ферментації чаю
Спрощений ланцюжок виробництва чаю має такий вигляд: збирання – попереднє сушіння (в’ялення) – скручування – ферментація (окислення) – остаточне сушіння (обсмажування).
ферментація чаю