Способи ферментації чаю

25.08.17
1063
Мітки
#Як це зроблено
ферментація чаю

Спрощений ланцюжок виробництва чаю має такий вигляд: збирання – попереднє сушіння (в’ялення) – скручування – ферментація (окислення) – остаточне сушіння (обсмажування).

У процесі скручування під впливом температури, кисню, вологи і механічних маніпуляцій з листя виділяється чайний сік – ферменти і поліфеноли. Якщо помістити сировину в підходящі температурні умови, сік починає бродити, в результаті чого чай ферментується (окислюється).

Залежно від тривалості бродіння листя і фінального обсмажування можна отримати різні сорти чаю: білий, жовтий, зелений, улун, чорний, темний, пуер.

Бай Хао Інь Чжень
Срібні голки
Люкс
Люкс
Бай Хао Інь Чжень
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
490 ₴
Цзюнь Шань
Жовтий чай
Імператорський
Імператорський
Цзюнь Шань
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
1535 ₴
Да Хун Пао
Великий червоний халат
Базовий
Базовий
Да Хун Пао
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
175 ₴
Лапсанг Сушонг
50 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
135 ₴
Пу Ер Дідусів Шу 2017 р.
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • млинець, 100 г
192.5 ₴

Види чаю по ступені ферментації:

Види ферментації чаю
Чим більше маніпуляцій проводиться над чайним листям до моменту остаточного обсмажування, тим сильніша ферментація чаю
Тип чаюБілийЗелений, жовтийУлунЧорнийТемнийПуер
Ступінь ферментації (в процентах)5-7%3-12%30-70%80%100%подвійна ферментація (200%)
Температура води для заварювання65-70°C70-85°C85-90°C90-95°C95-100°C100°C

Як дізнатися ступінь ферментації чаю? Насправді все просто: чим темніший колір заварки у вашій чашці, тим сильніше окислення чаю.

image-decor-triangle
image-decor-circle
Зверніть увагу
Листя припиняє бродити в момент обсмажування у спеціальних високотемпературних шафах. На цьому і закінчується виробничий ланцюжок.

Як усе відбувається

Зібрану сировину після попередньої сушки (підв’ялювання на сонці) розміщують у темних приміщеннях з високою вологістю до 90% і температурою повітря 15–29°C. Обов'язкова умова – приміщення має провітрюватися.

Листя розкладають шаром у 5–10 см на поверхні зі спеціальних матеріалів (алюмінію або дерева), які не вступають у хімічну реакцію з чайними фенолами.

Спеціаліст спостерігає за ферментацією, щоб вчасно зупинити її.

Окислення триває від 50 хв. до 5 год. Протягом цього часу листя темніє і змінює свій аромат. Якщо зайти під час процесу ферментації чаю в приміщення, то ви відчуєте потужний квітково-фруктовий або горіхово-пряний аромат.

Сушка чаю в спеціальному приміщенні
Після попереднього сушіння листя розкладають на дерев'яні підноси
Финальная стадия ферментации пуэра
Фінальна стадія ферментації. Чай готовий до сушіння в шафах

Як ферментація впливає на смак чаю

Неферментований або слабоферментований чай

Ця група чаїв пропускає етап окислення, тому зберігає свій трав'яний аромат і присмак свіжої зелені. До неферментованого чаю належать «Сенча» и «Жасминові перлини».

Сенча
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
100 ₴
Молі Лун Чжу
Жасминові перлини
Молі Лун Чжу
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
255 ₴
image-old-man
Це цікаво! Жасмином ароматизують тільки неферментовані чаї, вони легко вбирають запахи.

Слабоферментовані чаї – зелені й білі – відрізняються вишуканим фруктово-квітковим ароматом і м'яким смаком. Легко п'ються, мають прозорий настій.

Середня ферментація

Це найбільша категорія (широкий діапазон – 10–80% ферментації), до якої відносять деякі сорти зеленого чаю, усі світлі улуни і частину темних улунів. Усі чаї з цієї групи дуже різні й по-своєму цікаві.

Єдина спільна риса – насичений аромат, який заповнює всю кімнату після заварювання чаю.

Чаювання на природі
Заварений темний улун

Повная ферментація

До цієї групи належать усі пуери. Фішка подвійного окислення полягає в тому, що в один момент бродіння переривають, а потім знову відновлюють (для посилення смаку).

Постферментований чай

До цієї групи належать усі пуери. Фішка подвійного окислення полягає в тому, що в один момент бродіння переривають, а потім знову відновлюють (для посилення смаку).

Пуери – найміцніші чаї, якщо перетримати заварку, напій почне гірчити. Дотримуйтеся цієї інструкції, і все буде добре.

Рекомендуємо вам спробувати чаї різної ферментації, тільки так ви зрозумієте, як процес окислення впливає на смак напою.

Ще по темі
Що таке боросилікатне скло? Просто про складне
У нас часто запитують: а чим це ваше модне боросилікатне скло, з якого зроблено весь посуд Sama Doyo, відрізняється від звичайного скла? Настав час розібратися. Розповімо так, щоб було зрозуміло дитині, гуманітарію і бабусі під під'їздом.
Що таке боросилікатне скло? Просто про складне
Чай з рисом – традиції японської кухні
Те, що на Сході рис у пошані, – не новина: китайцям та японцям цей продукт замінює хліб. Проте класти рис у чай – це занадто для людини, далекої від азійської культури. А ось у Японії такий гастрономічний тандем – звичайна справа: у Країні сонця, що сходить, навіть окремий чайний сорт існує, називається «Генмайтя».
Чай з рисом
Що таке Ян-Ча?
Ян-Ча (йє-ча) (岩茶-yan — це правильне написання на ханю-піньїнь, але відтворюється трохи ближче до «йєнє»). Означає «стрімчаковий чай», і його так називають через скелястий грунт стрімчаків, місць, де він історично росте. Мы говоримо про район Wuyishan (Уі-Шань) («шань» —значить гора) провинція Фуцзянь в Китаї.
Стрімчакові чаї Китаю
Напівферментований чай
Відгадайте загадку із сканворда: напівферментований чай, 4 букви. Ні, це не пуер. Це улун.
Напівферментований чай
Як виробляють чорний чай?
Природа щедро нагородила листя чорного чаю 300 корисними хімічними мікроелементами, а майстри з Піднебесної змогли не тільки зберегти їх, а й примножити заради божественного смаку. Як їм це вдалося? Давайте розберемося.
Як виробляють чорний чай
Дерева проти кущів: а з яких листків зроблено ваш пуер?
Якщо зелені, чорні, жовті, білі чаї та улуни виробляють з бруньок і молодих пагонів чайних кущів, то пуери – з великих старих листків чагарників і дерев.
З яких листків зроблено ваш пуер?
Збирання тайванських улунів: сезонний гід
Уявіть, що ви замовили в інтернет-магазині свій улюблений тайванський улун. Ви прекрасно знаєте, як він заварюється, який він на смак, який у нього аромат. Але після першої випитої чашечки чаю залишаєтеся розчаровані. Це зовсім не те, до чого ви звикли.
Чотири сезони – чотири смаки