Що таке боросилікатне скло? Просто про складне

06.02.20
1926
Мітки
#Як це зроблено
Що таке боросилікатне скло? Просто про складне

У нас часто запитують: а чим це ваше модне боросилікатне скло, з якого зроблено весь посуд Sama Doyo, відрізняється від звичайного скла? Настав час розібратися. Розповімо так, щоб було зрозуміло дитині, гуманітарію і бабусі під під'їздом.

Почнемо з термінології

Боросилікатне або ж термостійке скло – це різновид звичайного силікатного скла, у складі якого є оксид бору (B2O3). Саме цей компонент підвищує стійкість скла до низьких (до -80°С) та високих температур (до +525°С), а також до механічних пошкоджень.

Де використовують боросилікатне скло?

Оскільки боросилікатне скло не реагує на хімічні речовини: кислоти, солі, луги та більшість органічних сполук, його використовують у промислових цілях: для лабораторного посуду, оптики, хірургічних інструментів.

image-old-man
Художники-склярі видувають з нього дорогоцінні фужери незвичайних форм, бокали, вази, графіни, скляні фігурки. А інколи навіть виготовляють ювелірні прикраси.

Та найцінніше для нас те, що з боросилікатного скла виготовляють неймовірно красивий і функціональний посуд для закладів HoReCa – кафе, ресторанів, кав’ярень. На нашому сайті, наприклад, можна придбати чайники-заварники, чашки та склянки, піали, графіни виключно із термостійкого скла. І ось чому.

Заварювання чаю
Які у нас тут красиві набори Sama Doyo... Ухх. Захоплення!
Заварювання чаю з Sama Doyo
Знайомтеся, це наш бестселер і улюбленець - портативний інфузер

Фічі посуду із боросилікатного скла

Легкість, при цьому міцність

Якщо взяти в руку ізіпот Sama Doyo, перше що спадає на думку – «Ого, який він легкий, а які тоненькі стінки! Мабуть, чайник швидко розіб’ється». А от і ні!

Невагомість та легкість не свідчить про його крихкість. Оскільки коефіцієнт щільності у боросилікатної основи вищий, ніж у силікатного скла, вона краще захищена від ризику механічних пошкоджень. ;)

Заварювання чаю
Наглядний приклад міцності ;)
Заварювання чаю з Sama Doyo
Посуд витримує екстремальні перепади температури

Естетика

Скажемо вам відверто: красивий посуд – це наша слабкість. Коли ми вперше побачили вітрини Sama Doyo на виставці в Китаї, зрозуміли – ці ідеальні скляні красені назавжди увійдуть в наше життя. Легкі, досконало прозорі та сяючі, з тонкими стінками та красивим мінімалістичним датським дизайном. Це була любов з першого погляду.

Справа в тому, що блиск та ідеальна прозорість – ще одна фіча боросилікатного скла. Оксид бору хімічно нейтральний та не вступає в реакцію з жодною сполукою, тому навіть після багаторічного користування посуд виглядатиме як у світлі софітів.

Заварювання чаю
Ну разве не красавчик?
Заварювання чаю з Sama Doyo
Магия боросиликатного стекла

Термічна стійкість

Боросилікатне скло витримує перепади температур до 120°C. Це означає, що гарячу від чаю чашку чаю можна ставити у холодильник (чи навпаки – чашку з морозильної камери заливати окропом) і не боятися, що вона трісне.

Крім того, такий посуд довго тримає температуру напою, що дуже круто, особливо якщо запрацювався і забув про заварений чай.

Сподіваємося, ми змогли розставити всі крапки над «і» та розповіли все, що вас цікавило про посуд із боросилікатного скла. Красивих вам чаювань! Пити якісний китайський чай приємніше з красивого посуду ;)

Ще по темі
Чай з рисом – традиції японської кухні
Те, що на Сході рис у пошані, – не новина: китайцям та японцям цей продукт замінює хліб. Проте класти рис у чай – це занадто для людини, далекої від азійської культури. А ось у Японії такий гастрономічний тандем – звичайна справа: у Країні сонця, що сходить, навіть окремий чайний сорт існує, називається «Генмайтя».
Чай з рисом
Що таке Ян-Ча?
Ян-Ча (йє-ча) (岩茶-yan — це правильне написання на ханю-піньїнь, але відтворюється трохи ближче до «йєнє»). Означає «стрімчаковий чай», і його так називають через скелястий грунт стрімчаків, місць, де він історично росте. Мы говоримо про район Wuyishan (Уі-Шань) («шань» —значить гора) провинція Фуцзянь в Китаї.
Стрімчакові чаї Китаю
Напівферментований чай
Відгадайте загадку із сканворда: напівферментований чай, 4 букви. Ні, це не пуер. Це улун.
Напівферментований чай
Як виробляють чорний чай?
Природа щедро нагородила листя чорного чаю 300 корисними хімічними мікроелементами, а майстри з Піднебесної змогли не тільки зберегти їх, а й примножити заради божественного смаку. Як їм це вдалося? Давайте розберемося.
Як виробляють чорний чай
Дерева проти кущів: а з яких листків зроблено ваш пуер?
Якщо зелені, чорні, жовті, білі чаї та улуни виробляють з бруньок і молодих пагонів чайних кущів, то пуери – з великих старих листків чагарників і дерев.
З яких листків зроблено ваш пуер?
Способи ферментації чаю
Спрощений ланцюжок виробництва чаю має такий вигляд: збирання – попереднє сушіння (в’ялення) – скручування – ферментація (окислення) – остаточне сушіння (обсмажування).
ферментація чаю
Збирання тайванських улунів: сезонний гід
Уявіть, що ви замовили в інтернет-магазині свій улюблений тайванський улун. Ви прекрасно знаєте, як він заварюється, який він на смак, який у нього аромат. Але після першої випитої чашечки чаю залишаєтеся розчаровані. Це зовсім не те, до чого ви звикли.
Чотири сезони – чотири смаки