Пуер – неоднозначний чай. Хтось від нього у захваті, хтось не розуміє, як цей неприємний на смак чай став феноменально популярним у всьому світі. Але ми з вами знаємо, в чому сила цього чаю. Він загадковий, як Шервудський ліс в Англії. Тому так і манить. Ну і, звичайно ж, потрібно навчитися правильно його пити. Про це і поговоримо.
Правильне заварювання
У правильно завареному пуері ви відчуєте характерний присмак диму, чорносливу, горіхів, шоколаду і навіть фруктів. Але якщо ваш чай на смак як тухла риба, земля або гар, а від терпкості зводить щелепи, значить, ви заварили його неправильно. Або вам попався підроблений пуер (у нас такого не буває, ми ретельно перевіряємо якість кожного млинця перед закупівлею в Китаї).
3 правила, які вам допоможуть уникнути помилок
- Заварюйте пуер виключно окропом. Іноді китайці трохи охолоджують воду до 95°C, але тільки при приготуванні Шен (світлих) пуерів..
- Настоювати не довше хвилини. Інакше у вашій чашці буде гіркий, як незріла хурма, пуер. Уважно вивчіть етикетку на упаковці, на ній усе вказано.
- Використовуйте ізіпот з кнопкою. Пуер можна заварювати до 15 разів. Тобто в звичайній кружці приготувати чай не вийде, потрібний спеціальний чайник Sama Doyo. У ньому ви зможете заварити будь-який китайський чай за технологією протоки (як у традиційній чайній церемонії, тільки швидше).
Из чего пить?
Китайці п'ють пуер з крихітних піал і циновок об'ємом 100 мл. Саме так можна розкуштувати смак чаю.
Вода
Не можна використовувати воду з мінералами. Краще заварювати чай звичайною водою з-під крана. Вона хоч і жорстка, але при кип'ятінні сполуки і кальцію, і магнію розпадаються, а вода стає м'якою. Принаймні такою водою ви не зіпсуєте смак чаю.
І найважливіше
Пуер потрібно пити маленькими ковтками, повільно, не поспішаючи. А не так, як ми звикли – в обідню перерву, запиваючи бутерброд з ковбасою.
Пуэр – це філософія, яку потрібно зрозуміти. Якщо ваш перший досвід був невдалим, не варто ставити хрест на цьому дорослому чаї. Спробуйте інший сорт. Не бійтеся шукати і пробувати, адже в підсумку воно того варте!