image-nature
image-nature

Пуери з цієї чайної полиці подарують вам найприємніші відчуття від чаювання. Чай пуер 5 років готувався до того, щоб потрапити на ваш стіл: він уже «подорослішав» і постарається, щоб ви досягли стану внутрішнього просвітлення з першої чашки.

Пуер 5 років – те, що треба

На ці купажі навряд чи полюють чайні колекціонери: напій занадто «юний» для них. Однак пуер 5 років – це повноцінний витриманий напій, який створений за традиційною китайською технологією, при цьому ціна доступна.

image-old-man
Юньнань – батьківщина справжніх Шен Пуерів, із цієї провінції ми привозимо в Україну найкращі сорти. Спочатку це слабоферментований чай, як зелений, але з одним секретом. Справа в тому, що окислення чайного листя не зупиняється, як у звичайних чаях. Навіть лежачи на полиці спресований чай пуер 5 років дозріває – уже висушене листя потихеньку, але продовжує окислюватися. Цей процес називається постферментацією. Чай «дорослішає», «мудрішає», смак напою стає м'якшим і шляхетнішим.

Чай пуер 4-6 років

Чим приваблюють 5-річні пуери:

  • приємним збалансованим смаком, без яскравих акцентів;
  • глибоким шляхетним ароматом;
  • тривалим тонізуючий ефектом.

Шу Пуер – чай із характером

У розділі п'ятирічних пуерів також представлений інший різновид чаїв – Шу. Пуер Шу – «молодший брат» Шена, сорти цієї категорії з'явилися в продажу в 70-х роках минулого століття, коли було розроблено технологію прискореної ферментації. На створення Шу Пуеру йде всього 45 днів замість мінімум трьох років.

У цих пуерах важлива не стільки витримка, скільки якість чайного листя. Також важливі час збору врожаю, в якій провінції Китаю і на якій висоті вирощено і зібрано врожай. З поганої основи хорошого чаю не вийде, скільки не витримуй потім чай на полицях. Коли ми вибираємо чай на китайських чайних фабриках, звертаємо увагу й на інші моменти: нюанси обробки, умови зберігання продукції, дегустуємо окремі зразки.

І тільки після того, як претенденти пройшли «кастинг», купуємо партію чаю і привозимо до Києва, щоб ви могли купити пуер 5 років, не маючи сумнівів у його якості.

Який пуер обрати

Спочатку про смаки. Про них не сперечаються, але знати нюанси потрібно, щоб вибрати «саме те». Смак і аромат пуеру залежать від сорту і типу чаю. Зелені світлі Шен Пуери 5-річної витримки приваблюють м'яким ненав'язливим смаком із кислинкою та солодкуватим присмаком. Аромат ніжний, але добре відчутний, відчуваються фруктові нотки, без землистого запаху.

image-old-man
Любителям міцного, яскравого чаю краще купити Шу Пуер. Це ферментований чай, у настої він темний, як червоні сорти. У завареному напої явно відчувається аромат димку, смак насичений. Проте, якщо перетримати заварку, чай вийде занадто гірким.
Чай пуер 4–5 років
Чай пуер 4–5 років

Визначаємося з упаковкою

Традиційна форма пуерів – точа, пресований круглий коржик. У нашому магазині продаються млинці вагою 100–357 г, пуер у цеглинках. Окрема тема – чай у мініточах: порціях вагою 7–10 г, які розраховані на одне чаювання. Для першого знайомства з чаєм краще обрати мініточі, у подарунок або про запас можна сміливо брати млинець оригінального пуеру.

У будь-якому випадку чаювання вдасться на славу, адже 5-річний чай – «золота середина» серед пуерів. Напій втратив гіркоту молодого чайного листя, зате встиг набрати сили смаку та аромату. Обирайте свій пуер і насолоджуйтеся!