Чай, що освіжає
- Шу Пу Ер Тибетський Гриб 2002р, 250 грЧаша Буддимлинець, 250 г
- 25 г
- 50 г
- 100 г
- млинець, 250 г
2750 ₴1800 ₴ - 50 г
- 7 г
- 25 г
- 50 г
- 100 г + 5 г
- 200 г + 10 г
280 ₴
Листовий чай – це 3 в 1. Однак кава у стіках тут ні до чого. Справа в ефекті. У Китаї кажуть, що чай освіжає тіло, зміцнює дух і пом'якшує серце. І це всього одна чашка хорошого чаю. Парадокс цього напою в тому, що навіть у спеку свіжозаварений чай освіжає, бадьорить і втамовує спрагу краще за лимонад та крижану воду.
Чому гарячий чай охолоджує
Справа в тому, що коли ми п'ємо у спеку звичайну воду, посилюється потовиділення і рідина швидко виводиться з організму. Разом із водою вимиваються солі, які утримують рідину. В підсумку ми відчуваємо втому, слабкість і запаморочення. Виходить замкнуте коло: чим більше п'ємо, тим більше організм потребує води, щоб відновити баланс.
Свіжозаварений чай «працює» інакше. Напій не посилює виведення солей з організму, тому навіть невеликої кількості чаю вистачає, щоб утамувати спрагу на 3–4 години і поліпшити самопочуття. А смакові рецептори, сприймаючи сигнал «гаряче», передають мозку команду на негайне охолодження. Тому ефект від гарячого чаю – як від сауни: спочатку дуже жарко, а потім огортає блаженство. Україна, на щастя, знаходиться за тисячі кілометрів від Каракумів, проте порада азіатів стане в нагоді літом, коли температура у столиці (Київ) сягає +40°С
Сорти листового чаю, що освіжають і бадьорять
Китайські чаєводи, а це гуру в чайній справі, сказали нам, що найкраще освіжають листові чаї, які піддавалися мінімальній термічній обробці. Це освіжаючий білий чай і витриманий пуер, трав'яні та квіткові чаї з жасмином, чебрецем, шматочками фруктів тощо.
Легкий білий чай
Це найдавніший із листових чаїв – прачай: перший сорт з'явився дев'ять століть тому. Принцип виготовлення передбачає максимальне збереження чайного листя, тому врожай збирають вручну, листя не скручують і ферментують тільки на 5–7%. У результаті в чаї зберігаються майже всі цінні речовини. Це еліта китайських чаїв, сорти рідкісні, тому і ціна висока. Відомі представники «білого сімейства»: Бай Му Дань, Шоу Мей, Бай Хао.
Витримані пуери
Шен Пуер – освіжаючий чай, ціна і витримка якого не поступаються марочному коньяку. У чайній ієрархії пуери належать до слабоферментованих сортів. Найкращі пуери роблять у провінції Юньнань. Перед тим, як купити пуер, виготовлений за класичною технологією, чай повинен визрівати мінімум три роки. Заварений чай не тільки освіжає, а й тонізує, допомагає «перезавантажити» мозок.
Квіткові та фруктові чаї смакують гарячими та охолодженими. Коли хочете пити холодний чай, тоді після заварювання злийте напій в окрему ємність. Якщо цього не зробити, заварка «перестоїть», настій стане гірким.
Освіжаючий чай: як правильно заварити
Щоб приготувати освіжаючий чай, потрібна чиста вода. Стоп, спочатку потрібно купити освіжаючий чай. Найпростіше це зробити в нашому магазині: всі сорти є в наявності, якість відмінна, ціни приємні.
Вода підійде джерельна або бутильована. Заливати заварку потрібно гарячою водою, але тільки не окропом. Температура нагрівання залежить від виду листового чаю. Для ніжних білих сортів воду нагрівають максимум до 75°С. Пуери – більш «суворі», вода підігрівається до 95°С.