Купажі кави
Хочеться щось змінити у своєму житті, але не наважуєтеся на глобальні експерименти? Почніть з меншого: спробуйте новий кавовий бленд. Створення бленду – справа неймовірно копітка, але над цим уже попрацювали майстри-купажисти, а ми подбали про те, щоб найкраща кава дісталася до Києва. Вам залишається тільки вибрати і купити каву-бленд, яка сподобалася, в магазині New Tea.
Кавовий купаж: що це?
Купаж кави – це суміш із кількох сортів. Зазвичай це 2-3 види кави, у складніших композиціях – до шести сортів. У кожному бленді є «база»: в основі найчастіше використовуються кава з Бразилії чи Індонезії та «приправи» – добавки з інших сортів у невеликих пропорціях, які надають напою неповторних відтінків аромату і смаку, за що й цінують купажі.
Арабіка чи купаж: у чому різниця?
Кава арабіка і купаж – це не одне й те саме. Арабіка – це шляхетний моносорт, його можна пити в чистому вигляді. Якщо на пачці написано «Coffea Arabica 100%», отже, перед вами не суміш кави, а напій з одного сорту. Однак арабіку складно вирощувати, тому її ціна набагато вища, ніж іншого популярного сорту – робусти. Арабіка – з кислинкою, робуста – з характерною кавовою гіркуватістю і майже вдвічі міцніша. Тому в Україні найчастіше у продажу можна зустріти купаж з арабіки з додаванням робусти – оптимальний за ціною та смаковими характеристиками. Класична кава на купажі – 80% арабіки та 20% робусти.
Як створюються купажі
Гармонія аромату і смаку – головна умова при створенні кавового купажу. Це не просто суміш із кількох сортів кави, купажист має ясно уявляти, який смак буде у свіжозвареного напою. Наприклад, арабіка відповідає за м'якість і кислинку, у робусті більше кофеїну, що робить напій гіркішим і міцнішим. Пропорції вмісту двох основних сортів визначають смак і вартість готового продукту.
Ще на смак та аромат кавових блендів впливають:
- географія: в якій країні вирощено зерна (індійські сорти солодші, африканські – міцніші, суміш кави з Центральної Америки – з легкою кислинкою тощо);
- ступінь обсмажування;
- спосіб обробки зерен кави: миті – з більш м'яким смаком, немиті – з більш проявленим смаком;
- ароматичні та смакові добавки.
Кавові суміші створюються поетапно: спочатку купажисти знаходять базу, потім добирають допоміжні сорти – приправи. Це справа копітка і нешвидка, при додаванні кожного нового компонента напій заварюють і дегустують, і так продовжується, поки не буде досягнуто бажаного результату, тому найкращі рецепти купажів кави виробники тримають у секреті.
Чи можна зробити бленд самому?
Авжеж, якщо у вас є час та натхнення на експерименти, кавовий бленд можна створити самостійно. Щоб приготувати купаж кави, немає одного універсального рецепту. Проте є золоте правило купажистів: що менше сортів кави потрібно для створення бленди, то краще. Тож головне у процесі створення кави в купажі – це не переборщити.
Ідеальний варіант – купити готовий купаж кави
Який бленд вибрати для себе чи в подарунок
«Туринський шоколад», «Дика вишня», «Еспресо-мартіні» – навіть назви звучать апетитно, а на смак, запевняємо вас, це просто неперевершено. Щоб знайти кавові бленди, які смакуватимуть найкраще, звертайте увагу на такі характеристики:
- сорт кави;
- країна походження кави;
- кислотність: від блідої до яскравої;
- кава-купаж є ароматизованим чи ні;
- помел кави: у зернах чи мелена;
- ціна.
Вартість у нашому магазині вказано за пачку. Кава-суміші розфасовано по 200–250 г. Якщо хочете побалувати себе або зробити оригінальний подарунок, тоді готові бленди кави – те, що треба.