image-nature
image-nature

Уявіть, який довгий шлях проходять дбайливо зібрані, оброблені та надійно упаковані зерна кави, щоб потрапити до вас у чашку. Визначитися з тим, яку каву обрати, на яких сорті, типі, бренді зупинитися, вам допоможе наша кавово-зернова стаття.

Кава в зернах – первозданний продукт найвищої якості. Вона не тільки пакується відразу після обсмажування, але й упевнено зберігає всі свої найкращі властивості до розкриття у вашій чашці. І чудово, що в New Tea ви можете без проблем купити каву в зернах для кав’ярні чи домашнього заварювання: оптом чи в роздріб – наприклад, 1 кг кави в зернах чи навіть мініатюрне пакування кави в зернах вагою 250 г. Головне – розібратись, яка зернова кава підійде саме вам.

Бренди зернової кави

Виробники намагаються створювати розкішні купажі, щоб ваші улюблені кавові зерна відомої марки вас не підвели.

В інтернет-магазині New Tea представлено найкращі бренди ароматних кавових зерен із продуктами, що найбільше полюбилися:

  • Fresh Black;
  • Cafe Cult;
  • Cagliari;
  • Montana.
image-old-man
Ці марки підходять для подальшого помелу і заварювання підходящим для вас способом, також можна сміливо купити зерна кави для кавоварки. В будь-якому випадку, найзручніше і найнадійніше – купити кавові зерна, адже ви вибираєте все, що з ними станеться в подальшому.

Саме час познайомитися з брендами ближче, купити зернову каву в інтернет-магазині з доставкою по Києву та Україні.

Японське чаювання
Як вибрати каву, яка здивує?

Кавова карта світу та особливості виробництва зернової кави

Для вирощування кави потрібні особливі умови, тому висадити чайні плантації та отримати якісний урожай вийде не в кожній країні. Найкращу каву вирощують у:

  • Південній Америці – світовому лідері виробництва. На неї припадає понад половина всього експорту в світі. Саме тут народжуються бразильська арабіка (32–35% світового експорту), більш дорога колумбійська та перуанська кава;
  • Центральній Америці – Гондурасі та Гватемалі, відомих ексклюзивними та екзотичними сортами зерен;
  • Азії – Індії та В'єтнамі, у яких є просторі кавові плантації;
  • Африці – а саме: в країні вічної весни Ефіопії, Кот-д'Івуарі, відомому своїм затишним кліматом, а також на усамітненому Мадагаскарі;
  • Океанії – точніше, в Індонезії.

Кава реагує не тільки на клімат, а й на склад ґрунту і висоту над рівнем моря. Крім того, кожний урожай у конкретній країні унікальний за рахунок відмінностей у погоді: кількість опадів і сонячних днів не буває однаковою. Тому кава нового врожаю завжди має свою родзинку.

Що роблять далі з кавовими зернами

Кожен справжній кавоман знає, як збирають кавові зерна. Вручну – на високогір’ї, за допомогою комбайнів – на нижчих висотах. Зібрані плоди просіюють, очищаючи від листя, паличок та камінців, промивають і вибирають лише стиглі ягоди. Кава-зерна отримують у процесі сушіння та подальшого обсмажування.

А далі відбуваються купажування, капінг (дегустація) та упаковування. Від їх ретельності і «формули» отриманої кави залежить ціна кавових зерен. Приблизно тут починаються ваші муки щодо вибору. На що слід спиратися?

Як вибрати зернову каву, яка здивує

Смак кави залежить від країни-виробника, від умов, за яких було отримано врожай, від бренду, а головне – від виду кавових зерен. Зерна різняться не тільки за країною походження, а й за сортом. Існують бюджетні та елітні представники кожного з них. Види кавових зерен різняться за виглядом, смаком, органолептикою та ефектом від готового напою.

Сорти кави в зернах

Кожна конкретна зернова кава може похвалитись індивідуальними характеристиками: місцем зростання, народженням у врожайний чи неврожайний, дощовий чи посушливий рік. Але загалом сорти мають свої постійні особливості:

  • Арабіка – вважається найбільш якісним та найпопулярнішим сортом кави. Зерна арабіки трохи плоскі, подовжені, з чітко вираженою поздовжньою борозенкою. Саме цей сорт становить близько 70% зернової кави в світі. І це незважаючи на непросте вирощування: арабіка не любить спеку й суху погоду, потребує постійної уваги та схильна до більшості рослинних хвороб. Тому ціна кави в зернах цього сорту трохи вища, ніж робусти.

Зате арабіка – зосередження ароматичних олій і корисних речовин: амінокислот, антиоксидантів, вітамінів. Ця зернова кава містить середню кількість кофеїну, має м’якість і кислинку, які підходять та подобаються майже всім. Якщо ви вперше вирішили купити каву в зернах для кавомашини, то з арабікою не помилитеся при виборі. Головне – щоб помел перед заварюванням був найтоншим.

  • Робуста – більш невибагливий сорт, стійкий до хвороб, перепадів температури, опадів і пекучого сонця. До того ж урожайність робусти вища, ніж арабіки. В цьому випадку ціна зернової кави високої якості може виявитися доступнішою. Зерна робусти більш округлі й менші за розміром, їх відрізняють за маленькими цятками біля країв серединної борозенки.

Кава з робусти виходить з гіркуватістю, насичена, зі значним вмістом кофеїну – до 3%, що вдвічі вище, ніж в арабіки. Існує загальноприйнята думка, що даний сорт поступається арабіці, але з цим згодні далеко не всі. Саме з робусти виходить найбільший термоядерний італійський еспресо. Завдяки тому, що коштує цей сорт відносно недорого і при цьому має характерний смак і збадьорюючий ефект, робуста є основою кавових купажів.

  • Ліберика відрізняється великими зернами, які трохи потріскалися.

Її виробляють в основному в Центральній та Західній Африці. У Європі вона не набула популярності через виражену гірчинку. Зате купажі з ліберикою завжди виділяються на фоні інших своїм індивідуальним характером. За можливості обов’язково радимо вдихнути аромат цього сорту зерен: він пречудовий і розкривається навіть краще, ніж арабіка. Ліберика – найбільш рідкісний сорт, тому на ці кавові зерна ціна вища.

  • Ексцельзу називають «висока кава» через характерний стовбур.

Вона популярна в Південно-Східній Азії, виробляється та споживається в основному саме тут. До її смаку дійсно доведеться звикнути після поширених арабіки та робусти:

Продаж ексцельзи та ліберики в чистому вигляді – рідкість, але, якщо постаратися, можна замовити екзотичні бленди з ними у складі.

  • смак, скоріше, фруктово-квітковий, ніж кавовий;
  • вміст кофеїну в ексцельзі дуже незначний;
  • аромат виражений і чарівний, що надає розкоші будь-якому купажу.

До речі, про склад.

Тип зерна кави

image-old-man
Ви завжди можете купити натуральну каву в зернах з одного сорту кави – тобто моносортовий продукт. Йому надають перевагу справжні поціновувачі їхнього любимого виду зерен і ті, хто бажає максимально відчути смак кави певного врожаю з конкретної країни (ви ж знаєте, що каву краще не зберігати роками?). У вигляді моносортів простіше знайти робусту та арабіку. Вартість кави в зернах у цьому випадку безпосередньо залежить від їх якості й упізнаваності бренду.

Бленди, або купажі, – це мистецтво комбінування кавових зерен різних сортів у продуманій пропорції. Така зернова кава також завжди цікава, а ще від неї очікується стабільний смак, гарантований виробником. При цьому вартість зернової кави залежить, скоріше, від бренду, якщо тільки в купажі немає екзотичних і рідкісних сортів. А купити зернову каву для кавомашини чи інших видів заварювання із суміші арабіки та робусти завжди легко та приємно. Ідеальною пропорцією вважається вміст 80–85% арабіки та 15–20% робусти для балансу смаку.

Обсмаження зерен

Обсмажування зерен

Ступінь обсмажування безпосередньо впливає на те, як ви сприймете каву і який ефект від неї отримаєте. Ціни на каву в зернах ніколи не залежать від обсмажування, але, щоб отримати задоволення, завжди звертайте увагу на маркування:

  • 1–1,5 – слабке обсмажування;
  • 2–3 – середнє, «універсальне», обсмажування;
  • 4–5 – сильне обсмажування, що додає гірчинку та міцність напою.

Як зберігати і заварювати кавові зерна

А ви теж любите момент, коли відкриваєте нову запечатану пачку кави і з трепетом вдихає цей неймовірний аромат екзотичних зерен? Як же хочеться продовжити такі миті кавової насолоди!

Якщо хочете максимально довго насолоджуватися смаком і ароматом улюбленого напою, дотримуйтесь умов правильного зберігання кави. Головна вимога – герметичність пакування: кава зернова при контакті з повітрям швидко втрачає свій запаморочливий аромат, тому найкраща тара – це скляна чи жерстяна банка з кришкою, що щільно прилягає. В герметичній упаковці зерна також захищені від згубного впливу вологи та сонячного світла.

Будь-які сорти зернової кави у відкритому пакуванні втрачають аромат за тиждень, а в щільно закритій банці зерна можуть зберігатися до двох років.

Кавові нюанси: як залежить ступінь помелу від способу приготування напою

Щоб заварити каву в зернах, її спочатку потрібно змолоти. Ступінь помелу, або розмір фракції, залежить від того, який вид напою ви хочете приготувати. Тонкий помел (найдрібніший) підійде для кав’ярні, де варять каву на піску чи роблять еспресо. Популярну сьогодні фільтр-каву заварюють із зерен середнього помелу. Грубий помел найбільше підходить для приготування напою у френч-пресі. Однак, незалежно від способу приготування напою, діє правило: молоти кавові зерна потрібно безпосередньо перед заварюванням.

Наш магазин пропонує найкращі марки кавових зерен із доставкою по Києву і всій Україні. Доставка здійснюється «Новою Поштою» чи кур’єром. Поспішайте купити каву в зернах в інтернет-магазині New Tea і порадувати себе первозданним смаком чудової кави!