Кава з Нікарагуа
Кава з Нікарагуа – батьківщини першокласної арабіки
Серед країн Центральної Америки Нікарагуа – найбільша за площею, але найменш розвинута держава. Однак цей факт не заважає місцевим фермерам вирощувати приголомшливу за смаком каву, що високо цінується далеко за межами Нікарагуа.
Як вирощують нікарагуанську каву
Каву в Нікарагуа почали вирощувати на початку ХІХ століття, коли до країни завезли саджанці цієї рослини. Із середини ХІХ століття каву почали продавати до Європи. Географія розташування кавових плантацій у Нікарагуа змінювалася з рівнинної місцевості на гірську. Справа в тому, що на рівнинах через яскраве пряме сонце й густі тумани ніжні дерева арабіки хворіли на іржу й давали поганий урожай. А гірські ґрунти, які багаті на мінерали вулканічного походження, менш вологий клімат, високі дерева, які своїми кронами захищали каву від прямих променів, створили ідеальні умови для вирощування арабіки в Нікарагуа.
Країна преміальної кави
В Нікарагуа кава росте на висоті 600–1900 м. Виробництвом кави займаються переважно на невеликих фермах із територією до 3 га. У кавовій промисловості працюють близько 300 тисяч людей. Нікарагуанська кава – екологічно чистий продукт, який вирощують без використання хімікатів, але це не через особливу свідомість виробників, просто фермерські господарства настільки бідні, що немає коштів на купівлю добрив. Утім, завдяки унікальному теруару ґрунт не потребує хімічних добавок: плантації й так дають чудовий урожай. Нікарагуа славиться тим, що постачає на ринок «слонячу» арабіку – зерна класу Е (elephant), найбільшого розміру.
Зібрану каву піддають мокрій обробці: замочують зерна у воді, видаляють верхній шар, залишають ферментуватись, а потім сушать. Також використовують метод обробки хані. Експортна арабіка з Нікарагуа – високоякісний продукт: вартість зерен класу specialty – близько $50 за кілограм. Середня ціна 1 кг кави в зернах з Нікарагуа – $15.
Кава в Нікарагуа: різновиди та смакові особливості
Нікарагуа спеціалізується на вирощуванні арабіки. Однак цим у кавових країнах Латинської Америки нікого не здивуєш. Характерна особливість кави з Нікарагуа – смак: м’який, делікатний, без властивої арабіці вираженої кислотності. Нікарагуанська кава за дескрипторами більше схожа на каву з Ефіопії, ніж на арабіку із сусідніх Коста-Рики чи Гондурасу.
Популярні види кави з Нікарагуа:
- бурбон: поширений у Латинській Америці вид кави. Щільний за смаком сорт із гіркуватістю та цитрусово-фруктовими нотками. Бурбон використовується для селекції інших сортів кави;
- катура: популярний вид кави з вираженою кислинкою, нікарагуанський вид відрізняється яблучними, квітковими та цитрусовими дескрипторами;
- марагоджип: кавова класика. Якщо пощастить купити каву з Нікарагуа класу Е (найбільші зерна), то знайте – це марагоджип. Напій відрізняється щільним смаком із благородною винною кислинкою. Рекомендуємо скуштувати каву середнього обсмажування: додайте трохи лікеру до напою – це просто фантастика;
- маракату: 100%-ва кава з Нікарагуа, виведена місцевими селекціонерами. Напій із насиченим смаком, у якому чітко відчувається шоколад і немає кислинки;
- лавадо: кислотність шляхетної арабіки чудово поєднується із простуватою гіркуватістю робусти. Сорт використовується для створення кавових купажів.
Три способи заварювання кави з Нікарагуа
В Нікарагуа каву заварюють по-різному: у турці, кавоварці, кавомашині та просто в чашці. Якщо хочете приготувати смачний напій, ми розповімо, як це зробити швидко і легко:
- щоб зварити каву в турці, насипте в ємність 2 чайні ложки меленого порошку, залийте 200 мл води і підігрівайте на повільному вогні. Як тільки підніметься пінка – кава готова, доводити до кипіння не потрібно;
- найпростіший спосіб – заварити арабіку в чашці. Для цього потрібно 2 чайні ложки кави залити 100 мл окропу і накрити чашку скляною кришечкою чи блюдцем. Зачекайте, доки порошок осяде (близько 2 хвилин), і можна пити;
- метод холодного заварювання підходить для моносортової кави в зернах з Нікарагуа: купити таку можна на сайті магазину New Tea. Будуть потрібні зерна великого помелу та френч-прес. Одну частину кави залити чотирма частинами води кімнатної температури. Холодне заварювання – метод для дуже терплячих: напій настоюється добу, після чого необхідно опустити прес і процідити каву. Напій виходить м’яким за смаком і тонізуючим. Прекрасний варіант кави, особливо в літню спеку.
Кава з Нікарагуа в New Tea
New Tea – спеціалізований магазин чаю та кави в Києві. Ми привозимо до України найкращі сорти кави з усього світу. Якщо хочете спробувати справжню каву з Нікарагуа, купити 100%-ву арабіку чи бленди можна в нашому магазині на Оболонському проспекті в Києві чи на сайті. По Україні ми надсилаємо замовлення за посередництва компанії «Нова Пошта».
При оформленні замовлення вам потрібно вибрати:
- вид кави: спешелті, арабіку чи бленд;
- тип помелу: у зернах чи мелену;
- сорт кави;
- розмір упаковки: від цього залежить вартість кави.
Якщо при виборі нікарагуанської кави виникли запитання, звертайтеся до наших консультантів, вони допоможуть знайти сорт, який точно припаде вам до смаку.