DDos fuck off

Кава з Перу – чарівність м’якості та аромату

Перуанська кава не така популярна у світі, як, наприклад, бразильська чи колумбійська. Однак напій заслуговує на те, щоб везти його 11 тис. км до України, де клієнти магазину New Tea можуть оцінити переваги кави з Перу.

Чим гарна перуанська кава: якість, смак, аромат

Плантатори Перу спеціалізуються на вирощуванні арабіки: клімат країни підходить для цього якнайкраще. Завдяки тому, що дерева та зерна не обробляють хімікатами, перуанська кава є органічним продуктом, тому упаковки маркуються позначкою Bio.

image-old-man
Особливість цієї кави – інтенсивний аромат, за який її цінують кавові гурмани. Ще одна особлива прикмета, яка видає каву з Перу, – смак: м’який, делікатний, із характерною для арабіки кислинкою, але без гіркоти. На окрему увагу заслуговують дескриптори, які проявляються в післясмаку: шоколад, ваніль, горіхи, фрукти.

Кава з Перу напевно припаде до смаку тим, хто не любить міцний напій, а цінує бархатисту м’якість і чудовий аромат арабіки. Ця кава особливо хороша при середньому обсмажуванні, зерна рекомендується молоти безпосередньо перед заварюванням. Бленди використовуються для приготування еспресо, вартість їх нижча, ніж арабіки.

Як з’явилася кава в Перу

Як з’явилася кава в Перу

Кавові дерева потрапили до Перу з Еквадору ще три століття тому, проте про вирощування кави для виробництва напою тоді не йшлося: десятиліттями зерна використовувались у народній медицині. Лише наприкінці ХІХ століття з’явилися документальні відомості про постачання кави в зернах із Перу до Німеччини та Великої Британії. Ще через 100 років уряд країни змушений був віддати близько 2 млн га земель у розпорядження Великої Британії для погашення державного боргу. Проте це пішло на користь: британці модернізували ферми, способи обробки зерен, і кавова індустрія піднялася на новий рівень. Сьогодні Перу – найбільший у світі постачальник органічної кави, вирощеної без обробки фунгіцидами. За експортом арабіки Перу посідає п'яте місце у світі. 90% виробленої в країні кави поставляється до США та Європи.

Особливості вирощування кави в Перу: теруар, регіони, обробка

Ландшафт країни оптимально підходить для арабіки: кавові дерева ростуть на висоті 900–1800 м. Плантації розташовані в різних регіонах країни з півночі на південь: у 47 провінціях. Залежно від місцевості кава має певні особливості, у зв'язку з чим Перу називають країною 1000 кавових смаків.

Вулканічні ґрунти, гориста місцевість, вкрита густими лісами, помірна вологість: клімат і теруар оптимально підходять для культивування кави арабіка в Перу. Однак не все так ідеально: кілька років тому через посуху, а потім сильні дощі та повені не вдалося зібрати хороший урожай, якість зерен, а отже, і вартість кави знизилися. На щастя, галузь пережила ці складні часи, і обсяги виробництва кави в Перу відновилися.

Більшість продукції виробляється невеликими фермерськими господарствами, де вирощують, доглядають і збирають урожай кави вручну. Зібрані зерна обробляють мокрим і рідше сухим способами.

Кава з Перу: популярні та самобутні сорти

Уся кава в Перу – арабіка, яка представлена безліччю сортів. Імовірність купити типіку, яка становить 70% загального обсягу кави, найвища. Саме з дерев типіки колись вивели арабіку в Бразилії. Другий за популярністю вид кави – це катура, класична арабіка з вираженою кислотністю. Ще 10% кави – це бурбон, катімо і суто перуанські сорти, про які варто розповісти докладніше.

Ексклюзивна арабіка Перу – в описі сортів:

  • Куско: сорт названий на честь регіону, де він вирощується. Кава з чудовим ароматом і багатогранним смаком, у якому вловлюються відтінки яблук і лаврового листя. Куско не тільки смачна, а й корисна.
  • Мадео: м’яка, делікатна кава із солодкуватим післясмаком. На контрасті з ніжним смаком дивує насиченим пряним ароматом.
  • Пуно: м’який напій із цитрусовими дескрипторами.
  • Караколільо: коли пробуєш цей сорт арабіки, з'являється відчуття, ніби їси шоколадку – це основна нотка кави.
  • Чанчамайо: переможець ярмарку кави в категорії speciality, який проводився у 2011 році. Вирощується в долині Чанчамайо і має вишуканий смак, інтенсивний, але дуже приємний аромат.

Готуємо каву по-перуанськи

Сьогодні, щоб змолоти каву в Києві, ми використовуємо кавомолку: зерна подрібнюються на порошок за кілька секунд. Перуанці ж розтирають кавові зерна товкачем у кам’яній ступці: це потребує більших зусиль, натомість напій виходить дуже ароматним і максимально насиченим за смаком.

Традиційний спосіб приготування кави по-перуанськи:

  1. Змолоти зерна. Можна заощадити час і купити мелену каву.
  2. У джезву насипати 2 чайні ложки кави й залити 50 мл води.
  3. Перемішати і довести до кипіння. Має вийти густий кавовий концентрат. Не бійтеся переборщити, адже м’яка перуанська кава не буде гіркою, як африканська робуста.
  4. У чашку до половини налити окріп і додати зварену каву.
  5. Перемішати, дати осісти осаду, тепер можна насолоджуватися.

У Перу до кави додають вершки. Делікатна арабіка чудово проявляється в блендах, надаючи простуватій за смаком робусті особливої вишуканості. Купажі використовують для приготування еспресо та кавових напоїв із молоком: капучино, лате тощо.

Готуємо каву по-перуанськи

Перуанська кава на українській землі

Якщо хочете спробувати справжню каву з Перу, купити її можна в інтернет-магазині New Tea. На сайті представлено сорти органічної арабіки, у тому числі з категорії specialty..

При виборі кави слід звертати увагу на:

  • помел: зернова чи мелена кава. Помел можна вибрати для фільтр-кави чи еспресо, ціна не відрізняється;
  • кислотність: виражена, середня та низька;
  • вид кави: спешелті, арабіка, бленд.
image-old-man
Вибираючи мелену каву, не бійтеся, що вона буде не такою ароматною, як зернова: кава з Перу приїжджає в герметичній упаковці, яка зберігає неймовірний запах кавових зерен, ніби їх щойно змололи.

Купуючи каву з Перу в нашому магазині, ви гарантовано отримуєте оригінальний продукт високої якості, причому за найпривабливішою ціною. Спробуйте цей напій і зрозумієте, чому варто так здалеку везти каву до Києва.