Чим відома Танзанія? Озерами Вікторія та Танганьїка, 5-тисячником Кіліманджаро, а ще тим, що на Занзібарі народився лідер гурту Queen Фредді Мерк’юрі. Природні красоти африканської країни приваблюють тисячі туристів, які із задоволенням відкривають для себе не тільки принади флори та фауни, а й приголомшливу за смаком танзанійську каву.

Танзанійська кава: від зерен-грошей до головного експортного продукту

image-old-man
Про каву в Танзанії знали ще п’ять століть тому, проте зовсім не як про напій. Кавові зерна до країни потрапили з Ефіопії, й аборигени використовували їх замість грошей, для релігійних обрядів, жували, щоб збадьоритися. Кавова індустрія з’явилася лише у XIX столітті, коли до справи взялися німці-колонізатори. У 20-х роках ХХ століття каву в Танзанії почали вирощувати британці, вони збудували в країні залізницю і почали експортувати арабіку до Європи.

Коли в 1963 році Танзанія стала незалежною державою, кавова галузь швидко занепала. Ситуація змінилася лише через 30 років після приватизації плантацій. Було створено ТСВ – Tanzanian Coffee Board, урядову організацію, яка організовує кавові аукціони, ліцензує каву та регулює ціни.

Сьогодні Танзанія посідає третє місце в Африці та 15-те у світі за обсягами виробництва кави. До 90% арабіки з Танзанії експортується до Європи, Азії та США.

Танзанійська кава: від зерен-грошей до головного експортного продукту

Кавова країна

Танзанія – дивовижна країна: клімат по-африканськи спекотний, при цьому 60% території вкрито водою – річками та величезними озерами. Висока вологість і тепла погода – оптимальні кліматичні умови для кавових дерев. Каву в Танзанії вирощують у дев’яти регіонах. Найкращий урожай дають дерева з плантацій на родючих вулканічних ґрунтах. Щоб захистити ніжну арабіку від пекучого африканського сонця, на плантаціях висаджують бананові пальми. Фермери практично не використовують органічні добрива, тож танзанійська кава – це екологічно чистий продукт.

Зерна збирають з кінця весни до зими, переважно вручну, робусту обробляють сухим способом, арабіку – мокрим. Мокра обробка – більш витратний метод, тому вартість кави вища. Кавові ягоди сортують за розміром: найкращим вважається клас АА. Ексклюзивний вид кави з Танзанії – це РВ, або peaberry. Ця кава рідко зустрічається, адже для неї відбирають лише однодольні кавові зерна, яких усього 5% в урожаї. Кава РВ відрізняється особливо яскравим ароматом і збадьорливим ефектом, щоправда, її ціна в рази вища, ніж звичайних зерен. Основні замовники peaberry – США та Японія.

Особливості кави з Танзанії

Кава з Танзанії – типовий представник африканської кавової родини: з міцним, яскравим смаком і благородною винною кислинкою. У неї повнотіла смакова структура з кремовим післясмаком. Дескриптори залежать від виду та сорту кави – це можуть бути фруктові, ягідні, шоколадні нотки, а ще кедру, лимону, чаю.

Смак та аромат також залежать від місцевості, у якій вирощено каву:

  • північна Танзанія: кіліманджаро (кава), мара, аруша, твіга. Ці сорти відрізняються винною кислинкою, фруктовими та квітковими дескрипторами. В північних регіонах вирощують найкращу каву в Танзанії, адже Кіліманджаро – це один із найбільших вулканічних масивів у світі, його насичені мінералами ґрунти оптимально підходять для культивування арабіки;
  • південна Танзанія: паре, мбінга, мбея. Клімат на півдні більш вологий, для цієї кави характерний вишуканий смак із нотками цитрусу, тропічних квітів та ананасу. Приємний бонус – солодкуватий післясмак.

70% вирощеної на плантаціях Танзанії кави – це арабіка, решта припадає на робусту.

Напій в африканському стилі: як правильно заварювати каву

Каву з Танзанії можна приготувати традиційним для України способом: заварити в джезві, кавоварці чи кавомашині. Напій виходить дуже ароматним, міцним, але приємним за смаком. Якщо ж хочеться екзотики, пропонуємо рецепт від племені масаїв.

Щоб приготувати каву по-масайськи, вам знадобляться кава та молоко. В Києві проблем з водою немає, а ось у спекотній Африці простіше подоїти козу, ніж знайти склянку чистої води. Тому замість води беремо молоко: 200 мл на чайну ложку кави. І цукор не забудьте – танзанійці люблять солодку каву.

Спосіб приготування:

  • у джезву налити молоко, насипати цукор за смаком, перемішати й підігріти;
  • додати мелену кава;
  • нагрівати, доки не підніметься пінка;
  • зняти джезву з вогню та перемішати напій;
  • почекати кілька хвилин і знову підігріти каву;
  • готову каву налити в чашки і насолоджуватись екзотичним напоєм

Як купити каву з Танзанії кіліманджаро

Як купити каву з Танзанії кіліманджаро

На японському ринку вся кавова продукція з Танзанії маркується як Kilimanjaro coffee, причому під цим брендом можна купити зерна з інших країн Африки. Ми не вводимо наших клієнтів в оману та пропонуємо оригінальну каву з Танзанії купити на сайті магазину New Tea.

image-old-man
У нас представлено добірну танзанійську арабіку, є зерна з категорії specialty. При виборі сорту кави звертайте увагу на рівень кислотності напою та тип обробки зерен. Можна вибрати упаковку вагою від 250 г, вартість залежить від розміру пачки та класу зерен.

Незалежно від того, у якій частині України ви знаходитесь, можете оформити замовлення на цій сторінці, а ми надішлемо посилку за посередництва компанії «Нова Пошта». Також пропонуємо відвідати наш магазин New Tea на Оболонському проспекті в Києві: у затишній кав’ярні можна продегустувати свіжозварену каву і купити сорт, що сподобався.