Кава з В'єтнаму


Кава з В’єтнаму – незвичайна м'якість робусти
Кава у В’єтнамі настільки популярна, що продається навіть в аптеках. Місцеві жителі обожнюють цей міцний напій, п’ють його вдома і на вулицях, в офісах і кафе. До завареного напою додають олію, сіль, лід і навіть збиті яйця. Якщо хочете скуштувати справжню каву в зернах з В’єтнаму, купити її в Києві можна в магазині New Tea.
Як з’явилася кава у В’єтнамі

Сьогодні кавові плантації займають понад 500 тис. га родючих земель, причому 90% кави у В’єтнамі виробляється приватними господарствами. В галузі працюють два мільйони людей. Із 2001 року В’єтнам приєднався до «Міжнародної організації кави», у результаті чого підвищилась якість експортної продукції.
В’єтнамська кава: портрет напою
Купити в’єтнамську каву можна в зернах чи мелену і розчинну. Незалежно від виду, напій відрізняється м’яким делікатним смаком: без гіркоти, властивої робусті, й характерної для арабіки кислинки. Основні дескриптори – какао, прянощі, вершки, карамель. Кава в зернах у В’єтнамі відрізняється за смаком. Він залежить від типу місцевості та дерев, які ростуть поряд із кавою на плантаціях.
Куштуючи каву вперше, можна відчути її маслянистість і вершковий присмак. Ці особливості з’являються завдяки тому, що традиційну в’єтнамську каву в зернах обсмажують на кокосовій олії.
Сорти в’єтнамської кави
Робуста – основна в’єтнамська кава, арабіка не настільки популярна: займає лише 10% загальної площі кавових плантацій. Примхливі дерева арабіки найкраще почуваються в центральній частині В’єтнаму – на плоскогір’ях Далата, які називають долиною вічної весни. Теруар тут ніби створений для вирощування арабіки: плантації з родючими вулканічними ґрунтами розташовуються на висоті 1500 м, середня температура – 23°С. Кавові дерева ростуть у негустій тіні сосен, що надає напою особливого присмаку.
Культивують тут бурбон і катімор – основні сорти арабіки. Є й ексклюзивний сорт кави з В’єтнаму – далат. Ця арабіка відрізняється горіхово-ягідними дескрипторами, напій бадьорить та освіжає. Однак купити каву у В’єтнамі в чистому вигляді, швидше за все, не вийде: далат змішують з іншими сортами для покращення смакових якостей напою.
Туристи можуть спробувати чон – найдорожчу в’єтнамську каву, ціна за 1 кг – $500–700. Більш поширена назва цієї кави – лювак. Особливість напою полягає в ексклюзивній ферментації: кавові зерна проходять через кишечник мусанга (пальмової куниці), збагачуються його ферментами і набувають надзвичайно ніжного смаку.
Робуста – кавова королева В’єтнаму
Для вирощування невибагливої робусти достатньо комфортних температури та вологості, за цими критеріями вся територія В’єтнаму підходить оптимально. Всі такі сорти в’єтнамської кави вирощують без використання добрив: у хімічних добавках немає потреби, адже дерева і так дають високий урожай. У результаті отримують екологічно чистий продукт, вартість якого у два рази нижча, ніж арабіки.
Популярні сорти кави у В’єтнамі:
- Canephora (канефора): сорт робусти, з якого почалась історія кави у В’єтнамі. Канефора не потребує особливого догляду, проте дає високий урожай. Заварений напій відрізняється м’яким смаком, без характерної для робусти гіркуватості. Прекрасно підходить для блендів.
- Blue Dragon (блакитний дракон): класична робуста, упізнаваність якій надають дескриптори – присмак грінок, фісташок і какао.
- Sang Tao (санг тао): дуже міцна в’єтнамська кава з насиченим щільним смаком.
Кавові купажі
Зазвичай в’єтнамці п’ють не 100%-ві арабіку чи робусту, а змішують різні сорти, щоб отримати більш яскраві смак та аромат напою. Пропорції кави в’єтнамської відрізняються від тих, що прийняті в Європі. Для бленду у В’єтнамі беруть 40% арабіки та 60% робусти.
Якщо хочете спробувати щось особливе, можна купити каву з В’єтнаму, яка називається кулі. Для цього сорту відбирають нестандартні ягоди, що складаються з однієї долі, а не з двох, як у більшості зерен. Однодольні ягоди максимально насичені ефірними маслами та кофеїном, тому в’єтнамська мелена кава кулі виходить тонізуючою й дуже ароматною. Це теж бленд, тільки сорти не змішують перед обсмажуванням, а вручну збирають зерна з дерев арабіки та робусти. Кулі – преміальний сорт, ціна на нього вища, ніж на інші купажі.
Кава по-в’єтнамськи з українським колоритом
Знаєте, що ріднить Україну та В’єтнам? Згущене молоко. В’єтнамці обожнюють каву зі згущеним молоком. Ви також можете спробувати приготувати каву по-в’єтнамськи, адже знайти згущене молоко в Україні не проблема.
Для заварювання вам знадобиться в’єтнамська кава мелена: чайна ложка на 150–200 мл води. В’єтнамці заварюють каву у фіні – портативному пристрої з фільтром і пресом, який установлюється на чашку. Кава під пресом проходить через сито і капає в чашку. Якщо немає фіна – не проблема, можна приготувати каву будь-яким іншим зручним способом: у турці чи кавоварці.
Згущене молоко потрібно налити на денце чашки (кількість – за смаком) і додати свіжозварену каву. Перемішувати не потрібно, адже молоко саме має розчинитись у напої, смак кави при цьому поступово змінюватиметься: від міцної гіркуватості до оксамитової солодкуватості.
Оригінальна кава з В’єтнаму з доставкою
В Україні ви можете купити в’єтнамську каву в інтернет-магазині New Tea. Спробуйте справжню робусту з В’єтнаму: міцну й дуже м’яку, приємну на смак. Ми пропонуємо моносорти в зернах із сухою обробкою та низькою кислотністю.

Швидка доставка по всій Україні
У якому б куточку України ви не знаходилися, в’єтнамська кава з інтернет-магазину New Tea приїде до вас через 2-3 дні. Посилки ми акуратно запаковуємо та відправляємо за посередництва компанії «Нова Пошта».
Для клієнтів у Києві можемо запропонувати інші варіанти, наприклад, можна купити в’єтнамську каву в зернах у нашому магазині New Tea на Оболонському проспекті чи вибрати доставку кур’єром GreenPost за вказаною вами адресою. Зарядіться бадьорістю на весь день – замовте каву з В’єтнаму в нашому інтернет-магазині.