Кава з В’єтнаму – незвичайна м'якість робусти

Кава у В’єтнамі настільки популярна, що продається навіть в аптеках. Місцеві жителі обожнюють цей міцний напій, п’ють його вдома і на вулицях, в офісах і кафе. До завареного напою додають олію, сіль, лід і навіть збиті яйця. Якщо хочете скуштувати справжню каву в зернах з В’єтнаму, купити її в Києві можна в магазині New Tea.

Як з’явилася кава у В’єтнамі

image-old-man
У країні, яка посідає перше місце на світовому ринку з експорту робусти, ще двісті років тому про каву нічого не знали. В середині ХІХ століття французькі місіонери привезли зерна кави до В’єтнаму. До планів французів спочатку не входив розвиток тут кавового виробництва, вони просто любили пити каву. Проте місцевий клімат виявився ідеальним для вирощування кавових дерев, які поступово розповсюдилися всією територією країни.

Сьогодні кавові плантації займають понад 500 тис. га родючих земель, причому 90% кави у В’єтнамі виробляється приватними господарствами. В галузі працюють два мільйони людей. Із 2001 року В’єтнам приєднався до «Міжнародної організації кави», у результаті чого підвищилась якість експортної продукції.

Как появился кофе во Вьетнаме

В’єтнамська кава: портрет напою

Купити в’єтнамську каву можна в зернах чи мелену і розчинну. Незалежно від виду, напій відрізняється м’яким делікатним смаком: без гіркоти, властивої робусті, й характерної для арабіки кислинки. Основні дескриптори – какао, прянощі, вершки, карамель. Кава в зернах у В’єтнамі відрізняється за смаком. Він залежить від типу місцевості та дерев, які ростуть поряд із кавою на плантаціях.

Куштуючи каву вперше, можна відчути її маслянистість і вершковий присмак. Ці особливості з’являються завдяки тому, що традиційну в’єтнамську каву в зернах обсмажують на кокосовій олії.

Сорти в’єтнамської кави

Робуста – основна в’єтнамська кава, арабіка не настільки популярна: займає лише 10% загальної площі кавових плантацій. Примхливі дерева арабіки найкраще почуваються в центральній частині В’єтнаму – на плоскогір’ях Далата, які називають долиною вічної весни. Теруар тут ніби створений для вирощування арабіки: плантації з родючими вулканічними ґрунтами розташовуються на висоті 1500 м, середня температура – 23°С. Кавові дерева ростуть у негустій тіні сосен, що надає напою особливого присмаку.

Культивують тут бурбон і катімор – основні сорти арабіки. Є й ексклюзивний сорт кави з В’єтнаму – далат. Ця арабіка відрізняється горіхово-ягідними дескрипторами, напій бадьорить та освіжає. Однак купити каву у В’єтнамі в чистому вигляді, швидше за все, не вийде: далат змішують з іншими сортами для покращення смакових якостей напою.

Туристи можуть спробувати чон – найдорожчу в’єтнамську каву, ціна за 1 кг – $500–700. Більш поширена назва цієї кави – лювак. Особливість напою полягає в ексклюзивній ферментації: кавові зерна проходять через кишечник мусанга (пальмової куниці), збагачуються його ферментами і набувають надзвичайно ніжного смаку.

Робуста – кавова королева В’єтнаму

Для вирощування невибагливої робусти достатньо комфортних температури та вологості, за цими критеріями вся територія В’єтнаму підходить оптимально. Всі такі сорти в’єтнамської кави вирощують без використання добрив: у хімічних добавках немає потреби, адже дерева і так дають високий урожай. У результаті отримують екологічно чистий продукт, вартість якого у два рази нижча, ніж арабіки.

Популярні сорти кави у В’єтнамі:

  • Canephora (канефора): сорт робусти, з якого почалась історія кави у В’єтнамі. Канефора не потребує особливого догляду, проте дає високий урожай. Заварений напій відрізняється м’яким смаком, без характерної для робусти гіркуватості. Прекрасно підходить для блендів.
  • Blue Dragon (блакитний дракон): класична робуста, упізнаваність якій надають дескриптори – присмак грінок, фісташок і какао.
  • Sang Tao (санг тао): дуже міцна в’єтнамська кава з насиченим щільним смаком.

Кавові купажі

Зазвичай в’єтнамці п’ють не 100%-ві арабіку чи робусту, а змішують різні сорти, щоб отримати більш яскраві смак та аромат напою. Пропорції кави в’єтнамської відрізняються від тих, що прийняті в Європі. Для бленду у В’єтнамі беруть 40% арабіки та 60% робусти.

Якщо хочете спробувати щось особливе, можна купити каву з В’єтнаму, яка називається кулі. Для цього сорту відбирають нестандартні ягоди, що складаються з однієї долі, а не з двох, як у більшості зерен. Однодольні ягоди максимально насичені ефірними маслами та кофеїном, тому в’єтнамська мелена кава кулі виходить тонізуючою й дуже ароматною. Це теж бленд, тільки сорти не змішують перед обсмажуванням, а вручну збирають зерна з дерев арабіки та робусти. Кулі – преміальний сорт, ціна на нього вища, ніж на інші купажі.

Кава по-в’єтнамськи з українським колоритом

Знаєте, що ріднить Україну та В’єтнам? Згущене молоко. В’єтнамці обожнюють каву зі згущеним молоком. Ви також можете спробувати приготувати каву по-в’єтнамськи, адже знайти згущене молоко в Україні не проблема.

Для заварювання вам знадобиться в’єтнамська кава мелена: чайна ложка на 150–200 мл води. В’єтнамці заварюють каву у фіні – портативному пристрої з фільтром і пресом, який установлюється на чашку. Кава під пресом проходить через сито і капає в чашку. Якщо немає фіна – не проблема, можна приготувати каву будь-яким іншим зручним способом: у турці чи кавоварці.

Згущене молоко потрібно налити на денце чашки (кількість – за смаком) і додати свіжозварену каву. Перемішувати не потрібно, адже молоко саме має розчинитись у напої, смак кави при цьому поступово змінюватиметься: від міцної гіркуватості до оксамитової солодкуватості.

Оригинальный кофе из Вьетнама с доставкой

Оригінальна кава з В’єтнаму з доставкою

В Україні ви можете купити в’єтнамську каву в інтернет-магазині New Tea. Спробуйте справжню робусту з В’єтнаму: міцну й дуже м’яку, приємну на смак. Ми пропонуємо моносорти в зернах із сухою обробкою та низькою кислотністю.

image-old-man
Замовити в’єтнамську каву можна в упаковці вагою від 250 г. Зерна обсмажені та герметично запаковані, тому зберегли приголомшливий аромат. Для любителів напою пропонуємо брати в’єтнамську каву оптом: вартість замовлення вийде на 15–20% нижчою.

Швидка доставка по всій Україні

У якому б куточку України ви не знаходилися, в’єтнамська кава з інтернет-магазину New Tea приїде до вас через 2-3 дні. Посилки ми акуратно запаковуємо та відправляємо за посередництва компанії «Нова Пошта».

Для клієнтів у Києві можемо запропонувати інші варіанти, наприклад, можна купити в’єтнамську каву в зернах у нашому магазині New Tea на Оболонському проспекті чи вибрати доставку кур’єром GreenPost за вказаною вами адресою. Зарядіться бадьорістю на весь день – замовте каву з В’єтнаму в нашому інтернет-магазині.