Молочний улун


Чай-блокбастер, який так подобається молоді
Молочний улун – модний тренд у чайній індустрії. Він є в меню будь-якого шанованого ресторану, в чайній карті кожного кафе і навіть на прилавках звичайного супермаркету.
Але чи всі знають, як виробляють цей чай і чи є в ньому молоко. Спробуємо розвінчати популярний міф.
Молока в улуні немає
Молочним улуном називають не один сорт чаю, а цілу групу слабо- і середньоферментованих чаїв напівсферичного скручування. Зазвичай такі чаї мають у назві словосполучення Най Сян, що в перекладі українською означає «молочний аромат».
Фішка цих улунів у тому, що їх ароматизують штучними молочними і подібними (карамелевими, вершковими) ароматизаторами. При цьому якість і смак напою залежать від чаю-основи, ароматизатора, який використовують, і його кількості.Фішка цих улунів у тому, що їх ароматизують штучними молочними і подібними (карамелевими, вершковими) ароматизаторами. При цьому якість і смак напою залежать від чаю-основи, ароматизатора, який використовують, і його кількості.

Це Дуся і Муся, корівки з Карпат. Вони дають найсмачніше і найнатуральніше молочко у світі
Цзінь Сюань – прототип ароматизованого улуну
Прототипом молочних улунів прийнято вважати неароматизований улун. Його виробляють з листя чайного куща Цзінь Сюань. У природному ароматі цього чаю присутні молочні нотки, але вони звучать слабко і нестабільно.
Знавці точно оцінять таку властивість чаю, але для мас-маркету він не годиться – не вистачає сталості смаку. До того ж виробництво ароматизованого молочного улуну обходиться набагато дешевше. Тому молочний оолонг (європейський варіант вимови китайського слова «улун») – це спокуслива альтернатива дорогому сортовому чаю.
Практично весь молочний улун на ринку – це ароматизований чай. Роблять його в Китаї у провінції Фуцзянь, причому тільки на експорт. Місцеві жителі не оцінили модифікацію класичного сорту Цзінь Сюань. Вони залишаються прихильниками класичних сортів.
Чай молочний улун: 5 фактів, які вам треба знати
- Технологія виробництва проста. Улун поливають з пульверизатора спеціальним ароматним розчином, після чого дають йому висохнути.
- Ароматизаторів багато. Вони різняться нотками в ароматі (карамель, ірис, молоко, вершки, шоколад) та інтенсивністю. Тому не дивуйтесь, якщо два молочних улуни звучатимуть по-різному.
- Від якості основи залежить якість чаю. Ароматизується не тільки добірний улун, а й низькосортна сировина. Визначити якість основи-чаю просто – по цілісності розварених чаїнок. У хорошому чаї листя цільні, а в поганому – поламані.
- Улун – не єдиний чай, який підходить для молочної ароматизації. Дуже смачними виходять молочні зелені чаї та деякі пуери. Але завдяки вдалому збігу обставин і спритному маркетингу саме улун став улюбленцем мільйонів чаєлюбів.
- Секрет популярності полягає у смаку. Улун, просочений молочним ароматизатором, багатший смаковими відтінками та обертонами. Саме тому займає таке саме місце в чайній культурі, як Сангрія в іспанському виноробстві.

Як виглядає якісний молочний улун
Як заварювати
Заварювати молочний улун потрібно, як і всі інші улуни: водою з температурою 85°C і швидкими протоками. Настоювати кожну заварку потрібно 10–15 секунд. Найкраще для приготування цього чаю підходить ізіпот Samo Doyo, будь-який з нашої колекції.
Правильно заварений чай дає прозорий настій жовтого відтінку і фантастичний аромат з нотками молока та солодкої карамелі. Можливо, саме тому молочний улун так подобається дівчатам.
Спробувати цей чай однозначно варто. Хоча б для того, щоб бути «в темі». Адже вся просунута молодь із задоволенням п'є смачний і ароматний молочний улун. Це напій ХХІ століття.
Так, як це відбувається під час традиційної чайної церемонії, тільки…
у 10 разів зручніше та у 20 разів швидше
- Особисто обираємо чай у Китаї
- Заварюємо по технології чайної церемонії
- Зберігаємо чай як потрібно, зелений – заморожуємо
- Пригощаємо феєричними десертами
- Доставляємо по Києву електровелосипедом
- Запрошуємо спробувати все в чайній на Мінській