Чай мате – спадщина індіанців

26.06.18
773
Категорії
Нечайний чай
Мітки
#Секрети чаємана
Чай індіанців

Вігвами, мокасини, люлька миру – ці символи нерозлучно пов’язані з індіанцями. Говорячи про гастрономічні традиції корінного населення Південної Америки, в першу чергу пригадується мате – чай, який інки пили ще 9 тисячоліть тому.

Легендарний напій з Південної Америки

Насправді «індійське зілля» – зовсім не чай, адже в ньому немає чайного листя. Напій виготовляють із сушених подрібнених паростків та листя падуба парагвайського – дерева, що росте в Аргентині, Парагваї, Бразилії та Уругваї.

image-decor-triangle
image-decor-circle
Цікаво знати
Mate мовою індіанців кечуа – нащадків інків – означає гарбуз, у якому і заварюють оброблене листя падуба. До речі, у Південній Америці цю круглу посудину також називають «мате», а в Європі більш уживаною стала назва «калебас».

Ззовні висушений продукт схожий на зелений чай, смак завареного настою – ніжно-трав’янистий, але набуває характерної терпкості при подальших заварюваннях. Ми у чайній New Tea на власному досвіді пересвідчилися, що максимум смакових відтінків цей напій розкриває після 2-3 проливів.

Дерево падуба парагвайського
Транспортування листя мате

Сила індіанського зілля

Корінні мешканці Латинської Америки з давніх-давен наділяли напій чудодійними властивостями, вважалося, що зілля зцілює, тонізує та надає сил. Іспанські конкістадори самі переконалися, що мате допомагає здолати підступне захворювання мандрівників – цингу.

Пізніше було встановлено, що листя падуба містить:

  • вітаміни В, С, Е, Р;
  • мінеральні речовини;
  • бета-каротин;
  • ксантинові алкалоїди;
  • корисні кислоти.
Так проходили чаювання у древніх інків
image-old-man
Завдяки кофеїну мате за ефектом можна порівняти з енергетиками: допомагає подолати втому, пробуджує мозок, прояснює свідомість.

Помірне вживання напою:

  • стимулює кровообіг;
  • зміцнює імунітет;
  • нормалізує тиск;
  • сприяє швидкому загоєнню ран;
  • знижує відчуття голоду;
  • пригнічує тягу до тютюну та алкоголю;
  • знімає втому.

Як правильно заварювати мате

Приготування індіанського чаю – це, звичайно ж, не китайська чайна церемонія, але також існують певні традиції. Заварюють мате в калебасі – висушеному круглому гарбузику, що слугує одночасно і чайником, і чашкою. П’ють чай, як коктейль, через соломинку – металеву бомбілью з мундштуком та ситечком.

Посуд для чаю мате
Заварка мате

Техніка приготування мате:

  1. Заповнити ємність заваркою на третину.
  2. Струсити калебас, щоб сухе листя зсунулося на один бік.
  3. Вставити бомбілью на звільнене місце.
  4. Акуратно залити ємність м’якою водою, нагрітою до 70–80°С.
  5. Перший настій готується 1–2 хв. Після цього чай можна пити через бомбілью.
  6. Час настоювання наступних заварювань поступово збільшується до 8–10 хв. Мате заливають до 9 разів.

Залежно від часу та кількості проливів чай виходить за смаком м’яким або гіркуватим. В Аргентині вважають, що гіркий мате – амарго, напій для справжніх чоловіків гаучо, а солодкий настій із цукром – варіант для прекрасної статі.

Мате інтригує, захоплює, закохує, тому в світі не зменшується кількість бажаючих скуштувати цей славетний напій індіанців.

Ще по темі
Китайська чайна церемонія
Яке приладдя потрібне для чайної церемонії, і як саме вона проводиться? Чи є відмінності в сучасній церемонії в Піднебесній та Європі? Про все це ви дізнаєтеся просто зараз, познайомившись із коротким, але докладним описом кожного етапу.
Китайська чайна церемонія
«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани
У 2002 році на аукціоні в провінції Фуцзянь трапилося щось неймовірне. Китайський ресторан купив 7 лянів (350 грамів) чаю за шокуючі 120 тисяч доларів. Це був Да Хун Пао – «Великий Червоний Халат» – з найперших, материнських кущів.
«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани
Що таке ізіпот (тіпот)?
Виявляється, і досі не всі знають, що таке ізіпот і як ним користуватись. Шок і сенсація! Як же ви отримуєте чайну насолоду від карантину, друзі? Це ж така гастрономічна приємність – пити якісний, правильно заварений китайський чайок у себе на балконі… Кайф же!
Що таке ізіпот (тіпот)?
Смачна компанія: які продукти подають до чаю
Чай – улюблений напій мільйонів і другий за популярністю у світі після води. Чай п'ють тисячі років, і за цей час у різних народів склалися певні звички та навіть традиції чаювання. З чим п'ють чай? У чистому вигляді або ж додають молоко, цукор і навіть спеції – у кожного народу своя відповідь на це запитання.
Смачна компанія: які продукти подають до чаю
Чай з молоком: цікаві чайні традиції
Лимон або мед – звичне і смачне доповнення до чаю, так п'ють цей напій у нас. Жителі Туманного Альбіону вважають за краще додавати в чай ​​молоко. Ми розповімо, звідки взялась така звичка і як пити чай з молоком, щоб отримати від чаювання максимум задоволення та користі.
Чай з молоком
Пийте на здоров'я: як довго зберігається заварений чай
Чай – найпопулярніший напій у світі після води, його п'ють на всіх континентах. Здавалося б, вживання знайомого кожному українцеві напою не викликає питань. Але, судячи за зверненнями наших клієнтів, це не так. Часто запитують: скільки можна зберігати заварений чай? Давайте розбиратися.
як довго зберігається заварений чай
Як зберегти душу листового чаю: правила зберігання
Дістати в чайну колекцію млинець пуеру 30-річної витримки – справжня удача. Однак пресоване листя, що «дозрівало» десятки років, легко зіпсувати вже після покупки.
правила зберігання листового чаю
Чай для бані: не грішно і вдосталь
«Як заново народився» – так часто говорять, коли виходять з парилки. Емпіричним шляхом десятків поколінь наших предків перевірено, що приємний і корисний ефект після лазні зростає в рази, якщо в парній пити трав'яний чай.
Чай для бані