Вігвами, мокасини, люлька миру – ці символи нерозлучно пов’язані з індіанцями. Говорячи про гастрономічні традиції корінного населення Південної Америки, в першу чергу пригадується мате – чай, який інки пили ще 9 тисячоліть тому.
Легендарний напій з Південної Америки
Насправді «індійське зілля» – зовсім не чай, адже в ньому немає чайного листя. Напій виготовляють із сушених подрібнених паростків та листя падуба парагвайського – дерева, що росте в Аргентині, Парагваї, Бразилії та Уругваї.
Ззовні висушений продукт схожий на зелений чай, смак завареного настою – ніжно-трав’янистий, але набуває характерної терпкості при подальших заварюваннях. Ми у чайній New Tea на власному досвіді пересвідчилися, що максимум смакових відтінків цей напій розкриває після 2-3 проливів.
Сила індіанського зілля
Корінні мешканці Латинської Америки з давніх-давен наділяли напій чудодійними властивостями, вважалося, що зілля зцілює, тонізує та надає сил. Іспанські конкістадори самі переконалися, що мате допомагає здолати підступне захворювання мандрівників – цингу.
Пізніше було встановлено, що листя падуба містить:
- вітаміни В, С, Е, Р;
- мінеральні речовини;
- бета-каротин;
- ксантинові алкалоїди;
- корисні кислоти.
Помірне вживання напою:
- стимулює кровообіг;
- зміцнює імунітет;
- нормалізує тиск;
- сприяє швидкому загоєнню ран;
- знижує відчуття голоду;
- пригнічує тягу до тютюну та алкоголю;
- знімає втому.
Як правильно заварювати мате
Приготування індіанського чаю – це, звичайно ж, не китайська чайна церемонія, але також існують певні традиції. Заварюють мате в калебасі – висушеному круглому гарбузику, що слугує одночасно і чайником, і чашкою. П’ють чай, як коктейль, через соломинку – металеву бомбілью з мундштуком та ситечком.
Техніка приготування мате:
- Заповнити ємність заваркою на третину.
- Струсити калебас, щоб сухе листя зсунулося на один бік.
- Вставити бомбілью на звільнене місце.
- Акуратно залити ємність м’якою водою, нагрітою до 70–80°С.
- Перший настій готується 1–2 хв. Після цього чай можна пити через бомбілью.
- Час настоювання наступних заварювань поступово збільшується до 8–10 хв. Мате заливають до 9 разів.
Залежно від часу та кількості проливів чай виходить за смаком м’яким або гіркуватим. В Аргентині вважають, що гіркий мате – амарго, напій для справжніх чоловіків гаучо, а солодкий настій із цукром – варіант для прекрасної статі.
Мате інтригує, захоплює, закохує, тому в світі не зменшується кількість бажаючих скуштувати цей славетний напій індіанців.