Виявляється, вовча ягода не тільки їстівна, а ще й корисна для здоров'я. Можливо, для вас це новина, а ось в Китаї про цінні властивості цієї рослини знали ще 4-5 тисяч років тому. Китайці вважають, що червоні ягоди допомагають зберегти силу і молодість тіла. Тільки називається рослина інакше: «гоуці» або «годжі».
Детальніше про чудо-ягідку
Годжі, або дереза звичайна, — густий чагарник, який витягується до 3,5 метра у висоту. Квітки рослини лілові, а ягоди овальні, яскравого коралово-червоного кольору. Через схожість за виглядом і кольором годжі часто називають китайським або тибетським барбарисом, хоча це неправильно. Стверджувати, що це однакові ягоди, все одно що називати Монтеккі і Капулетті одним сімейством: барбарис — це сімейство барбарисових, а годжі відноситься до пасльонових. Біологічно рослина ближче до томатів, тютюну, гострого перцю і картоплі.
Як використовують дерезу в кулінарії
Батьківщина годжі — Китай, країна тримає першість з вирощування цих плодів і сьогодні. Ягоди збирають з кінця літа по жовтень і сушать. Китайці їдять ягоди просто так, додають в супи та овочеві салати. Однак найпоширеніший варіант вживання плодів дерези — це заварювання чаю.
Користь зі смаком: вплив годжі на організм
Перевага чаю в тому, що напій зберігає цінні властивості ягід і має приємний смак. Настій виходить насиченим, з характерною кислинкою, що чимось нагадує малину або журавлину.
Крім того, що чай освіжає, він ще:
- очищає судини;
- покращує зір;
- виводить шлаки з організму;
- прискорює метаболізм, активізує травлення;
- допомагає скинути зайву вагу;
- розгладжує шкіру;
- покращує кровопостачання, насичує мозок киснем.
Приготування чаю з ягід годжі
Процедура заварювання чаю нескладна, але не позбавлена нюансів, які потрібно враховувати, щоб зберегти цінні властивості плодів.
Як готується чай:
- Промити ягоди та покласти в заварник або термос. Пропорція: 1 столова ложка плодів на 250 мл води.
- У чайник влити воду, нагріту до 80-90°C. Окріп використовувати не можна, він руйнує окремі мікроелементи.
- Настоювати напій до хвилини, після цього можна пити.
До речі, настій п'ють в гарячому, теплому і холодному вигляді, тому відвар взимку зігріє, а влітку освіжить.
Ягоди дерези поєднуються з листовим чаєм, за винятком зелених сортів, трав'яними та квітковими купажами, каркаде. Щоб схуднути, випивають по чашці чаю натщесерце і перед сном.
Чай з ягодами годжі — це мультивітамінний комплекс, тільки замість таблеток і капсул — щоденне задоволення ароматним і смачним напоєм. А запастися цілющими ягодами з Китаю можна в інтернет-чайній New Tea.